Rendezzen horror-maratont hétvégén!

Nagyszabású horrorfilm-retrospektív vetítéssorozatot szerveztek Ausztriában, ahol sorra veszik a legfontosabb alkotásokat 1918-tól egészen 1966-ig. A rendezvénysorozat filmrajongók számára nyilván nagyon vonzó, de mivel nem mindenki teheti meg, hogy egy-egy film erejéig kiugorjon a szomszéd országba, kénytelenek pótszer után nézni. Erre nagyon hasznos a Flavorwire gyűjtése, amiben a filmtörténet legnagyobb korai horrorjait szedték össze, olyanokat, amelyek ráadásul megtekinthetők a Youtube-on. Így önnek semmi más dolga nincs erre a hétvégére, úgyis ronda, esős idő lesz: készítse be a popcornt, és indítsa el a legnagyobb filmklasszikusok között számon tartott alkotások egyikét.

A Gólem

A Gólemet tartják a fantasztikus horrorfilmek megalapozójának. Ennek leszármazottai többek között a Frankenstein-filmek, a Dr. Caligari is, és a - szintén a listán szereplő - Nosferatu is. A hatása vitathatatlan, pizzát kell hozzá rendelni.

Dr. Caligari

Ugyan messze nem a Dr. Caligari volt az első horrorfilm, hanem a szintén német Prágai diák, viszont a leghíresebb kétségtelenül ez. Az expresszionista filmnek akkoriban nem sok követője volt, de az évek során megkerülhetetlenné vált.

Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A történet persze a szokásos, de a karakter átváltozása ebben a verzióban az egyik legfélelmetesebb. John Barrymore, legendás színész játszotta természetesen mindkét karaktert, és egészen meglepő, hogy az akkori kezdetleges sminktechnikával is milyen királyul sikerült helytállnia. Ja, hogy ő színész - hát, ez valóban jól tud jönni egy alakításnál.

A halál kocsisa

Korának valószínűleg egyik leglátványosabb filmje volt, a Szellemirtókban még mindig hasonlóan mutatták be a szellemeket, ahogy ebben a svéd alkotásban. A kocsis bemutatása és zötykölődése egyszerűen még mindig vérprofi.

Nosferatu

Alfred Hitchcock egyik kedvenc rendezője volt Friedrich W. Murnau, a Nosferatu alkotója. A film minden jelenete klasszikus lett, különösen, amikor csak árnyékokat lehet látni. A mai napig hatásos és rendkívül nyomasztó.

Häxan

Állítólag a szürrelisták nagy kedvence volt a dán film, mindenesetre még most is egészen látványosnak számítanak a díszletek - mintha németalföldi festők képei elevenednének meg. Emellett még mindig kellően nyomasztóak is a jelenetek, amiken az inkvizítorok kínzásait mutatják be.

Az Operaház Fantomja

Úgy alakult, hogy a bár akadnak bőven zseniális pillanatok a filmben, általában a főszereplőt, Lon Chaneyt szokták dicsérni és a maszkját. És valóban, a jelenet, amiben (a hatvanadik perc környékén) lekerül róla maszk, még mindig hatalmas erővel bír.

Oszd meg másokkal is!
Mustra