Holt lelkeket árulnak a Radnótiban

Vasárnap mutatja be a Radnóti Színház Gogol Holt lelkek című művét Rudolf Péter főszereplésével, és mivel az Örkényhez hasonlóan szintén csinálnak nyílt próbákat, így a közönség egy része már két héttel a bemutató előtt megtekinthette a darabot, illetve annak egy részét. Mostanra azonban összeállt az előadás, és a falakra felkerültek azok a képek is, amikhez a színház a közönség segítségét kérte. Így fordulhatott elő, hogy sok néző valódi résztvevője lett az előadásnak, ami a negyedik orosz darab Csehov, Osztrovszkij, és Babel után, amit Valló Péter rendező színpadra állított az elmúlt időben a Radnótiban.

A történet szerint egy közepes rangú hivatalnok, bizonyos Csicsikov (Rudolf Péter) érkezik a városba, hogy kiismerve annak polgárait halott jobbágyok tulajdonjogait vásárolja meg tőlük. A jómódú polgárok mind másképp reagálnak, de előbb-utóbb mind megtörik, és eladja neki az eladhatatlant. Ekkor persze észbekapnak és a legelképesztőbb dolgokkal vádolják meg Csicsikovot, aki kénytelen elmenekülni a helyszínről a nem hitelesített (halott) jobbágyaival együtt.

A feudális Oroszországban a jobbágyokat lelkeknek hívták, innen a cím, ami azonban jóval továbbmutat ennél, hiszen a darab szereplői tulajdonképpen maguk is holt lelkek. Gogol, akárcsak a többi nagy orosz író, örök, és soha nem megy ki a divatból, ami állandó aktualitásának is köszönhető. A most bemutatott dráma szereposztása is ígéretesnek bizonyul, a narrátor szerepét Bálint András játssza, de feltűnik a színen Schneider Zoltán, Csomós Mari és Lukáts Andor is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek