Díszkivilágítás a Nagykörúton: káosz és összevisszaság

Budapest egyik legfontosabb belső útvonala a Nagykörút, ami szigorúan véve hat kerületen halad át, ha a budai oldalt nem számoljuk. Logikus lenne, hogy a karácsonyi díszkivilágítás egységes legyen, de nem így van. Hat kerület összesen ötfajta megoldást alkalmaz, a konszenzus csak ötlet szintjén merül fel, az sem mindenütt.

A Nagykörút hivatalosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, közben egy párszor nevet vált, összesen hat kerületet ível át. A teljes körúthoz szokás még hozzácsapni a budai Margit körutat, az Alkotás és a Villányi utat, de most csak a szigorúan vett Nagykörút díszkivilágításával foglalkozunk.

Mert már az is elég kaotikus. Azt, hogy hat kerületben összesen öt különböző díszkvilágítást lehet megfigyelni, leginkább az okozza, hogy a körút több kerületen fut keresztül, arra pedig még csak különösebb törekvés sincs, hogy a kerületeken átívelő forgalmas úton egységes legyen a díszkivilágítás karácsony környékén, ha már erre a kerületek milliókat költenek. Bár azt el kell ismerni, hogy a mostani megoldásnak van egyfajta barátságos káoszhangulata, és így az ember legalább mindig pontosan tudja, hogy melyik kerületben van.

Ahány kerület, annyi szokás

A hat érintett kerületben összesen ötféle díszkivilágítást számoltunk össze – ha a díszkivilágítás teljes hiánya is opciónak számít. A Margit híd pesti hídfőjétől a Nyugati térig két kerület osztozik a Nagykörúton. Déli irányba haladva a jobb oldalon az V. kerület, a bal oldalon a XIII. kerület részét képezi a körút. Ezen a rövid szakaszon a legtorzabb a kép, mert az ötödik kerületben van díszkivilágítás, a XIII-ban nincs. Ráadásul eleinte az V. kerületben csak égősorokkal díszítették a fákat, a többi részen megszokott, lámpaoszlopokra helyezett világító csillagos megoldás hiányzott.

A Nyugati tértől a Király utcáig tart a VI. kerületi szakasz, itt a fákon futó fényfüzérekkel és a lámpaoszlopokon lévő, fehéren világító csillagokkal találkozhatunk. A Király utcától a Blaha Lujza térig tart a Nagykörút VII. kerületi szakasza. Ezen a részen a már megszokott fényfüzéreket, valamint sárga színnel világító csillagokat láhatunk.

A Blaha Lujza tértől délre, a VIII. kerületi részen a sárga szín megmarad, viszont bejön a képbe egy újfajta csillagdizájn. A fákat itt is díszítik. A IX. kerületi szakaszon pedig egy harmadikféle csillaggal is megismerkedhetünk, mondjuk a körút nagyjához hasonlóan ez is sárgán világít. Ami még érdekes ezen a részen, hogy elég kevés fa szegélyezi a körutat, ezek nincsenek is kivilágítva, valamint a lámpaoszlopok is másmilyenek, jóval magasabbak, mint a körút többi részén, ezért a csillagok is magasabban vannak.

Azt, hogy a körúton végighaladva összesen ötféle megoldással találkozunk, ezzel kicsit kaotikussá téve az egyébként szép összképet mutató díszkivilágítást, azzal lehet magyarázni, hogy a terület nem fővárosi, hanem kerületi hatáskörben van, a kerületek viszont nem egyeztetnek egymással a díszkivilágítást illetően. Ráadásul a kivilágítási közbeszerzéseket sem ugyanaz a cég nyeri meg az összes kerületben, így tovább csökken az esély arra, hogy a forgalmas területen egységes legyen az utcakép.

„A díszkivilágítás egységesítése érdekében tett egyeztetési kísérletről nincs tudomásunk. A díszkivilágítást minden kerület maga rendeli meg és üzemelteti” – válaszolta röviden és tömören megkeresésünkre a VII. kerületi önkormányzat.

Nem minden kerület zárkózna el egyébként az egyeztetésről, a Belváros-Lipótváros, vagyis az V. kerület részéről úgy éreztük, hogy szívesen egységesítenék a kinézetet. „Eddig ugyan nem vetődött fel az egységesítés, együttműködés igénye, de az V. kerület nyitott lenne erre, hiszen az ünnepek közeledtével fontosnak tartjuk az alkalomhoz illő díszkivilágítás elhelyezését a városban” – írta az V. kerületi önkormányzat megkeresésünkre.

Az egységes kinézet létrehozását nehezíti, hogy a belvároson belül is megoszlik, hogy melyik területet ki díszíti. „Minthogy a főváros csak adott utak esetében biztosítja a karácsonyi díszkivilágítást (például Andrássy út), és adott utak esetében nem (például Szent István körút), a kerületek döntenek, mely közigazgatási területükön lévő szakasz világítását kívánják maguk megoldani. Minden kerület külön közbeszerzést folytat; a díszítések típusát, formáját is minden kerület maga dönti el” – írták az V. kerület részéről.

Hasonló a helyzet a IX. kerületben is, ahol a díszítés egy részét a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) intézi, másik részét pedig az önkormányzat, anyagi lehetőségétől függően. „A Ferencvárosi Önkormányzat számára a Ferenc krt-i díszkivilágítást a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. biztosítja, akik egyrészt a lámpaoszlopok tulajdonosai, valamint a legalacsonyabb árat is ők kínálták a szolgáltatásért. Az, hogy adott évben milyen motívumokat hoznak, változó, időnként cserélődik, a fel- és leszerelés is változó, de többnyire egybeesik advent időszakával. Ferencvárosban a Ráday utca, a Bakáts tér és a József Attila lakótelep egy része kap karácsonyi díszkivilágítást, mint a legfrekventáltabb helyek a kerületben, amelyeket saját forrásból és eszközállományunkból biztosítunk, valamint a fel és leszerelést is házon belül végezzük” – írták a IX. kerületi önkormányzat részéről.


Nagykörúti díszkivilágítás nagyobb térképen való megjelenítése

Budapesten arányaiban a BDK felel a legtöbb közterület díszítéséért, a Nagykörúton viszont nem végig ez a cég dolgozik, de az V. kerülethez hasonlóan a válaszaik alapján a BDK is nyitottnak tűnik arra, hogy egységesítsék a körút díszítését. „A BDK-nak nincs ráhatása a kerületek díszválasztására. Természetesen mindenkivel szívesen együttműködünk, de ha más pályázó nyeri el a díszítést, és a kerületek nem írják elő a látvánnyal kapcsolatos harmonizációs igényt, nekünk nincs ráhatásunk a folyamatra. [...] A huszonhárom kerületből nyolc kivételével mindenhol BDK Kft-nek sikerült elnyerni pályázat útján a karácsonyi díszítést. E nyolc kerület közül kettő éppen a Nagykörút vonalán található (VI. kerület és VIII. kerület)” – írta megkeresésünkre a BDK, de láthatjuk, hogy még úgy sem feltétlenül egységes a Nagykörút arculata, hogy a kerületek túlnyomó többségében egy cég felel a díszkivilágításért. Ez azért lehet, mert a kerület maga dönti el, hogy a kerület pontosan mely részeire kér díszkivilágítást, így hiába van sok helyen ugyanaz a cég, még az sincs hatással az arculatra.

Egység vagy káosz? Melyik a szebb?

Az egységes kinézet sokat emel egy-egy terület ünnepi díszén: erre legjobb példa az Andrássy út, ahol a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen a Dózsa György útig, tehát az út teljes hosszán egységes az utcakép. Ennek persze oka az is, hogy az Andrássy út egy kerülethez tartozik végig, valamint hogy a díszkivilágítást a főváros biztosítja ezen a szakaszon. Az Andrássyn egyébként ugyanazokat a sárgán világító csillagokat és lámpafüzéreket látjuk, mint a Nagykörút Terézvárosi szakaszain, így a kerületen belül egységes a díszkivilágítás.

28 km fényfüzér, 200 jégcsap, 900 díszítőelem

A BDK-tól megtudtuk, hogy nagyságrendileg körülbelül mennyi díszítést láthatunk a fővárosban. A tényleges számok valamivel nagyobbak, mint amennyit a BDK-tól kaptunk, mert nem ez a cég intézi mindenhol a díszítést, de a legfontosabb helyszíneket ők kapták meg, Budapest 23 kerületéből tizenötben a BDK intézi a díszkivilágítást.

A cég díszeit látni az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren, a Clark Ádám téren, valamint a Vörösmarty téren és a Váci utcában is. A cég idei legnagyobb fejlesztése nem túl látványos, de nagyon fontos: idén először ugyanis energiatakarékos, LED-fényfüzéreket használtak mindenhol, így a hét terület díszítésének áramköltsége nagyjából egymillió forint összesen.

A cég a hét területen körülbelül 28 km fényfüzért használ fel ilyenkor, amiket 900 díszítőelemmel egészítenek ki. „További újdonság még a díszítőelemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz – szaknyelven „körszimmetrikus” motívum – ami még Európa más nagyvárosaiban is különlegeségnek számít. Emellett hópaplanos fenyőmotívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály-motívumok, valamint hókristály-függöny, fénypalást és lampionos gyertyák lesznek idén is láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve a házak között átfeszítve. Ezeket egészítik ki a már említett fényfüzérek, és a több mint 200 jégcsap formájú díszítőelem, amelyek az Andrássy úton kerülnek felszerelésre” – írta a BDK. A körszimmetrikus motívumokat egyébként onnan lehet felismerni, hogy mindenhonnan nézve ugyanazt a formát adják ki. Körszimmetrikus motívumokkal, vagyis olyan mintákkal, amik bárhonnan nézve ugyanazt a képet mutatják az Oktogonnál, az Operánál valamint a Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca saroknál találkozhatunk.

Tegyük azért hozzá, a budapesti összkép valóban szép, illik a város hangulatához, még akkor is, ha nem egységes. Ha eltávolodunk Budapestről, és megnézzük például a világításban etalonnak számító párizsi fényeket, akkor azt látjuk, hogy a Champs-Elyséen megoldják, hogy egységes legyen a díszkivilágítás. Más kérdés, hogy a párizsi, állandóan mozgásban lévő, kékes, rózsaszínes, lilás, nagyon modern mintákat követő fények hamar csömört okoznak az emberben. Illetve az sem lefutott kör, hogy mi a fontosabb Budapesten, a Nagykörút vagy az Andrássy út: míg a Nagykörút az egyik legforgalmasabb, tehát leglátogatottabb útszakasz Budapesten, az Andrássy út valóban inkább turistalátványosság.

Természetesen megkerestük az összes érintett kerületet, valamint a Fővárosi Önkormányzatot is, de választ nem mindenhonnan kaptunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek