E-könyvet ajándékba?

Idén minden bizonnyal jó évük lesz az e-könyv olvasók forgalmazóinak: az előrejelzések szerint az idei év slágere lesz az e-book reader. Ezek ára évről évre csökken, és mióta bevezették a vámot az Európai Unión kívül érkező termékekre, lehet, hogy egyszerűbb a készülékeket itthon megvenni. Ebben az esetben a garancia is könnyebben érvényesíthető.Ennek ellenére az Ebayen még mindig le lehet csapni jó áron e-könyv olvasókra, és Németországból vagy Nagy-Britanniából a szállítási költség sem egetverő.

Mielőtt megvennénk a kiválasztott darabot, érdemes végiggondolni, hogy a megajándékozandó rokon vagy barát mennyire mozog otthon a számítástechnikában, mennyire beszél angolul, és hajlandó-e könyveket konvertálni, vagy szereti az egyszerű és legális megoldásokat. Amennyiben szeret foglalkozni a kütyüvel, akkor bátran válasszon neki egy Kindle-t vagy egy Kobot, esetleg egy Nookot. Mindhárom olvasóhoz tartozik egy könyvesbolt, ahol többnyire angol nyelvű könyveket lehet találni. Persze ez nem jelenti azt, hogy magyarul ezeken a readereken ne lehetne olvasni, mindegyik kezeli a magyar ékezeteket. A Kindle 5 itthon 35000 forint körüli összegért kapható, de érdemes hirdetési oldalakon is körülnézni, mert akár garanciális példányokhoz is hozzájuthatunk.

pre

Aki nem akar túl sokat költeni egy olvasóra, az válassza a Prestigio PER3274B ebook olvasót, amely abban tér el a többi készüléktől, hogy nem e-ink technológiát alkalmaz. A készülék valójában egy igen olcsó tablet, amelyet könyvolvasóként is lehet használni. A készülék mindössze 18.000 forint, ezért az árért azonban ne várjunk el túl sokat.

Koobe Junior
Koobe Juniorkobe.hu

A Koobe Junior 26990 forintba kerül, mindössze 16 dekás, és viszonylag kicsi a képernyője. Korábban teszteltük a Koobe más termékeit, érdemes összehasonlítani, mi az, amire voltaképp szükségünk van. Az olcsóbb példányokban gyakran nincs wi-fi, kisebb a memóriájuk, és könnyebben lemerülnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hetekig használni őket, vagy ne lehetne anélkül élni, hogy wi-fin töltjük le a megvásárolt könyvet, és a kisebb memória is azt jelenti, hogy nem 1500, hanem csak 800 könyvet tudunk rajtuk tárolni. Habár sokan azt gondolják, a readereket a fiatalabb korosztály vásárolja, az idősebb korosztálynak is érdemes venni - ahogy azt már tavaly megírtuk - mert állítani lehet rajta a betűméretet, könnyű, és kezelni sem bonyolult.

Ha viszont megrögzött környezetvédőként e-könyvet venne szerettének, érdemes tudni, hogy milyen formátumokat támogat az olvasója. Több áruházban is próbálkoztunk az ügyfélszolgálaton, hogyan lehet e-könyvet adni ajándékba. A Bookline ügyfélszolgálatán nem tudtak segíteni, a pendrive-ra másolást ajánlották fel. Az eKönyvnél pont a jövő héten kezdenek árulni két ajándékkártyát 5 és 10000 forintos értékben, melyet e-könyv vásárlásra lehet fordítani. A kártyákat az Extreme Digitalnal lehet megvásárolni.

Ahol nincs lehetőség vásárlási utalványra, ott marad a pendrive, a kézzel írt utalvány szépen becsomagolva, vagy az olvasó elkommunizálása és titokban való feltöltése.

Könyvekben szerencsére nincs hiány, bár némiképp idegesítő, hogy a könyvek nagy része alig olcsóbb mint papír formátumban, de legalább nem miattunk fogják kivágni a fákat. Itt összegyűjtöttünk számos céget, ahol e-könyvet vásárolhat, érdemes összehasonlítani a kínálatot, aztán már csak az átadás módja lesz kérdés.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek