72 éves az örök Winnetou, Gojko Mitic

Minden idők legindiánabb indiánja, Gojko Mitic kelet-német színész több, mint egy tucat indiánfilmben játszott úgy, hogy soha nem látott indiánt. Ez persze a filmek sikerét cseppet sem befolyásolta, egy egész nemzedék nőtt fel rajtuk. Az általa megformált karakterek hírneve bátran vetekedhet Supermannel, de még Batmant is letaszítaná a trónról.

Gojko Mitic
Gojko Mitic
Gojko Mitic
Gojko MiticFlorian Seefried

De hogyan is lett a kis Gojkóból indiánhős? Amíg földműves apja partizánkánkodott, addig ő bátyjával a nagyszüleinél, egy dél-szerbiai, Morava melletti faluban nőtt fel. Húsz évesen testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. 1965-ben fedezte fel és választotta A Nagymedve fiai főszerepére a Jugoszláviában forgató kelet-német DEFA filmgyár.  Az első Mitic-film, A Nagymedve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire tíz millióan váltottak jegyet a mozikban. Így lett Gojko Mitic a kelet-európai fiatalok hőse.

Miticből valódi sztár lett, 1966 és 1985 között 15 alkalommal játszhatta el a hős indián szerepét. A berlini fal leomlása után is mutatkozott kereslet indiánokra, de már nem keletről, hanem nyugatról. A Bad Segeberg-i Karl May-fesztiválokon 1992-től 2006-ig a fesztiváljátékok Winnetou-ja lett, és meghódította a nyugati közönséget is. Gojko Mitic június 13-án volt 72 éves, boldog születésnapot a szerb indiánnak!

Oszd meg másokkal is!
Mustra