A világ 10 leglátogatottabb múzeuma

Őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb múzeumainak sorában a Louvre, amelyet 2011-ben kis híján egy magyarországnyi látogató keresett fel. A kilencmilliós látogatószámmal a dobogó csúcsán végző párizsi múzeum a New York-i Metropolitant a második, a londoni British Múzeumot a harmadik helyre száműzte.

A Louvre Párizsban
A Louvre PárizsbanWalter Zerla

Az Art Newspaper összesítése szerint a Louvre látogatottsága öt százalékkal nőtt az előző évihez képest, ami azt jelenti, hogy idén már mintegy 8,9 millióan látogattak el az eklektikus párizsi múzeumba. „A világ leglátogatottabb múzeumainak rangsorában a New York-i Metropolitan Múzeum áll a második helyen a maga 6 milliós létszámával, míg a londoni British Museumra 5,8 millióan voltak kíváncsiak 2011-ben. A tízes élmezőnyben három-három párizsi és londoni intézmény szerepel: a francia fővárost a Louvre mellett a Pompidou Központ és az Orsay Múzeum, míg a britet a National Gallery és a Tate Modern képviseli.

Utóbbi kettő foglalja el a lista negyedik, illetve ötödik helyét 5,25 millió és 4,8 millió látogatóval. A hatodik helyen a washingtoni National Gallery of Art van 4,39 millió látogatóval. A hetedik a tajpeji Nemzeti Palota Múzeum, amelyet 3,84 millióan kerestek fel 2011-ben. A nyolcadik helyet foglalja el a Pompidou Központ 3,61 millió látogatóval, kilencedik a szöuli Nemzeti Múzeum, amelyben 3,23 millióan fordultak meg. A lista élmezőnyét az Orsay Múzeum zárja 3,15 millió látogatóval”– adta hírül az MTI.

A Louvre 5 éve vezeti a leglátogatottabb múzeumok listáját, sikerének titka talán a híres Mona Lisa portré, de az is lehet, hogy a Dan Brown-féle könyvek vonzottak be ennyi kíváncsiskodót. „A nemzetközi statisztika 400 intézmény 1500 kiállításának látogatottsági adataiból állt össze, az összesítésbe a múzeumok ingyenes és fizetős programjai egyaránt bekerültek. A világ neves kiállítóhelyeitől begyűjtött adatokból kiderült, hogy a vezető intézmények többsége pozitív évet zárt, a legnépszerűbb kiállítások átlagban 7-8 ezer vendéget fogadtak naponta.”– írja a Museum.hu.

A British Museum Londonban
A British Museum LondonbanPaula Goddard

2011-ben a legtöbben a Rio de Janeiro-i Centrol Cultural Banco do Brazil falai között rendezett Escher-tárlatra voltak kíváncsiak, naponta átlagosan 9677-en nézték meg. Az első három leglátogatottabb kiállítás között szerepel az a tokiói tárlat, amely az ezoterikus buddhista művészetéről szólt,  továbbá a tajpeji nemzeti palota múzeumában kiállított tájgyűjtemény, de a néhai Alexander McQueen divattervezőnek szentelt emlékkiállítás is igen nagy érdeklődésre tett szert  New York-i Metropolitanben. A 2010-es összesítés alapján a budapesti Szépművészeti Múzeum a maga nagyjából félmilliónyi látogatójával a százas lista 96. helyén végzett .

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek