Retró csöcsös csajok és Kincses Kalendárium a múzeumban

A szegedi Fekete ház naptárkiállításán az 50-es években propagandacélokra használt Kincses Kalendárium jól megfér a rég megszűnt állami vállalatokat reklámozó csöcsöscsajos kártyanaptárakkal.

Különleges kalendárium-kiállítással várják a szegedi múzeumok az érdeklődőket: kétszáz éves almanachot, az ötvenes években propaganda-anyagként használt Kincses Kalendáriumot és a szocializmus retró kártyanaptárait is bemutatja a Fekete ház. „Most múlik pontosan...” című naptárkiállítása. A tárlat január 24-én nyílt meg.

Az első, teljes évre szóló naptárak a 16. században jelentek meg, a 19. századra a háztartások szinte elengedhetetlen kellékei lettek. Modern formáik pedig mind a mai napig, még ha csak könyvjelzőként is, de a mindennapi élet részei.

kincses kalendarium 1953

A Fekete házban nyíló kiállítás a 19. századtól egészen napjainkig mutatja be a kalendáriumok fejlődését, átalakulását. A legkorábbi darab a Grünn-Orbán-féle kalendárium 1813-ból, de egy 1853-as, Jókai Mór által szerkesztett példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők. A huszadik század elejére jellemző hirdetéseket tartalmazó falinaptárakat is kiállítanak majd, valamint látható lesz az ötvenes
években propaganda célra használt Kincses Kalendárium is.

Emellett a látogatók kártyanaptárak segítségével nosztalgiázhatnak: megszűnt állami nagyvállalatokat hirdető anyagokat is kiállítanak, melyeken félpucér csajokkal reklámozzák az Olympos vagy éppen az ÁFÉSZ termékeit. A kiállítás egészen a 21. századig folytatódik, hazai és külföldi naptár-különlegességeket mutat be.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek