SP-t is díjazták a Fashion Video Fesztiválon

A második alkalommal megrendezett divatfilm fesztivál idénre már nagyszabású eseménnyé nőtte ki magát. Egy hét alatt 50 kisfilmet nézhettünk meg, kerekasztal-beszélgetéseken, egyedülálló kiállításokon vehettünk részt. A fashion video fődíjat a Tombor Zoltán-Vigh Dávid páros vitte el, de az egyre tehetségesebb fotósként elkönyvelt SP is kapott egy különdíjat. Díjnyertes videók és élménybeszámoló.

Szombaton ért véget az egyhetes, szakmai kerekasztal beszélgetésekkel és konferencia előadásokkal színesített rövidfilmes verseny, a Fashion Video Festival, melynek díjátadóján taroltak az ismert és elismert divatfotósok. A rengeteg külföldi szaktekintélyt idecsalogató rendezvényt idén a Design Terminál fogadta be, nem véletlenül: a szervezők célja "a nagyvárosi csillogás" bemutatása volt, és ehhez vártak mindenkit, akinek nemcsak a külcsín és a belbecs hozzájuk hasonlóan lényegi kérdés, de komolyan érdeklődnek a kortárs vizuális reprezentációs eszközök, a divat és a design iránt is. A divat rövidfilmes verseny programban 50 csapat nevezett alkotása került levetítésre, köztük 7 nemzetközi koprodukció.

A legjobbak: mintha követelmény lenne a nyomasztás

A díjazott videóknak nem sok köze van fent említett nagyvárosi csillogáshoz,  (a nemzetközi zsűri elvileg az újszerű látásmódot, a kreatív koncepciót és a médium autentikus használatát díjazta) a rendezők kedvenc színe a jelek szerint a fekete, imádják a lassú zenét, a lassított mozgást és a durcás modelleket. Ez mondjuk érthető, egy őrülten boldog, rózsaszín klipbe valóban nehéz lenne bármi olyat csempészni, ami művészinek tűnik. A legjobb divatvideót a FVF ítészei szerint Tombor Zoltán és Vigh Dávid készítették, Poor Céline címmel, mely afféle "elmélkedés a gravitáció, a kristályosodás és a szétesés fölött" - az alkotók szerint. A 3 perces, éterien lassú, mesterien fényképezett kisfilmben a hősnő (gondoljuk, Céline) gyönyörű, tollas ruhában zuhan, majd földet éréskor porcelánként hullik darabokra. Melankólikus mű, de szép, az biztos:

A második díjat a formabontó divatbemutatóiról ismert Király Tamás és csapata kapta meg, Eme Molas című munkájáért. A 2 perces klip rendezője Szabó Áron és Zsuzsanna Alexandrovna Marink, a ruhák Király Tamástól valók, a szereplők pedig a Baltazár Színházból. A 20-as éveket idéző fekete-fehér videóban Király Tamás a nagy fekete semmiből mesevilágba bolyongja magát:

A harmadik helyezett Krasznai Zoltán, aki Mrs. Herskin 6 halálos bűnét filmesítette meg. A hátborzongató klip álarcait a táskáiról híres Mrs. Herskin készítette. Meztelenség, kiszolgáltatottság, vergődés, vér (vagy vörös festék), mindez két percbe sűrítve:

A Maybelline különdíjat SP, azaz Éder Krisztián kapta, mégpedig azért a fashion videóért (The water) melyet az Elite Model Look táborában forgatott egyik hajnalban, kezdő modellekkel. A szomorúan összebújó csajokon bizony látszik, hogy álmosak és fáznak, de a hajnali napfény kellett a hangulathoz:

A FVF 2011 Blogger awardot Baráti Vince, fotós és modellügynök kapta, aki egyik sikeres modelljével, Srej Zsófival forgatta a Take me into your skin című klipet. Baráti egy füstgéppel és némi porral megoldotta a dolgot (a videó vége kicsit a Carbonfools Sunsetjére hajaz), Srej pedig profi modellhez méltón tekereg a fotós kamerája előtt:

Minden tehetség kapott lehetőséget

A szervezők idén többet akartak, mint bemutatni néhány pár perces filmet a sikk jegyében. Küldetésüknek érezték, hogy összegyűjtsenek "minden tehetséges fiatalt, aki alkotásaival megcsillogtatja a divat sokoldalúságát, stílust teremt avagy értelmez újra" - mondta még a nyitónapon Oltai Kata, kurátor, a FVF egyik főszervezője. Nagy merítést álmodtak meg, a lehető legtöbb és legkülönbözőbb munkaterületből és művészeti irányzatból.

Önnek melyik videó tetszik legjobban?

Szlogene szerint a fesztivál "átütő erőt és elsöprő energiát" ígért, és ezt a küldetését általában teljesítettnek is éreztük, bár néhol kifejezetten túlteljesítettnek tűnt. A vetítések melletti gyűjteményes kiállításon például nagyító alá kerültek olyan ismert divatlapok fotói, mint  a magyar The Room Magazine. A nagyítás és a fotótémák többnyire valóban sugározzák az őserőt, bár a női modellek képein inkább a passzív-agresszív tekintet dominál, míg a férfi modellek test a testnek feszülős beállításai inkább tűnnek kényeskedő cicaharcnak.

Az emeleten – tematikus Power Power Power! című ruhainstalláció keretében – magyar designerek mutatták be ruhákba szabott kreativitásukat. Abodi Dóra (szintén FVF szervező), Benus Dániel vagy Mrs. Herskin jelszava itt mindenképp a formabontó lenne, igaz akad köztük kicsit elvetemült darab is. A bábukra húzott alkotások egy része a csuklyás halálfalókat juttatta eszünkbe a Harry Potterből, vagy a rettegett éjkirálynőt a Varázsfuvolából, bár persze némi pezsgő után az embernek mind a fantáziája, mind a szabad asszociációs készsége felélénkül. A tervezők mindenesetre büszkén vállalhatják, hogy legalább ennyire valóban gondolatébresztő darabokat alkottak.

A versenyprogramon kívül, a fesztivál nemzetközi szekciójában, információs vetítéseken 30 külföldi divatfilm került levetítésre, a bevételeit jótékonysági célokra felajánló Japán napon közel 20 japán márka bemutatkozása történt meg. A pénteki divatkonferencia napján pedig a modell-kerekasztal beszélgetés alkalmával először kapcsolódtak egy beszélgetésbe a különböző modellgenerációk képviselői, Pataki Ági, Liebhaber Judit, Görög Zita, Varga Ágota és Barabás Heni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek