Mit hallgat a magyar a MAHASZ szerint?

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége legfrissebb toplistáját böngésztük, miközben akarva-akaratlanul is megfordult a fejünkben, hogy mégis melyik évben járunk? Zorán, Bródy János, Omega, Balázs Fecó mind ott vannak a 40-es listán, de mi tüzetesebben csak a top 10-et vizsgáltuk meg.

1. helyezett lett a Quimby-től az Instant szeánsz című album a Tom-Tom Records gondozásában.

quimby

A 20. születésnapjuk alkalmából rendezett koncertjükön mi is jelen voltunk.

"Az Instant szeánsz nem csak abból a szempontból rendhagyó, hogy a zenekar első koncertfelvételét tarthatják a rajongók a kezükben, hanem azért is, mert nem a turné egy állomását rögzítették, hanem 2011 tavaszán külön, erre az alkalomra, kisszámú néző előtt tartottak egy klubkoncertet, mely este bensőséges hangulatának immár bárki részese lehet, aki meghallgatja az Instant szeánsz című albumot!"- csábít az ismertető.

 

2. helyen végzett Michael Bublé karácsonyi albuma, a legkedveltebb plázaalbum, a Christmas.

michael bublé

A hobbitkülsejű kanadai származású énekes összetéveszthetetlen hangzású stílusát idén mi más, mint a Karácsony szelleme inspirálta. Bublé bevallása szerint a Szeretet ünnepe mindig is megbabonázta. „Mostantól ezt mi is átérezhetjük zenéjén keresztül. Az albumon más híresség hangja is felcsendül, többek között Shania Twainé, aki a „White Christmas” című dalban hozza hozzánk közelebb a Karácsonyt" - tukmálja a lemezt az ismertető. Bublé mindent beleadott, a rajongók meg persze zabálják, hisz jön a karácsony.

 

3. helyet Janicsák Veca Veca világa című albumával érdemelte ki.

janicsák veca

"A 17 számot tartalmazó kiadvány minden dala egy-egy Veca számára fontos szó köré épült, 17 szó, 17 érzés, 17 kapocs az élethez Veca világából, amelyek végigkísérik azóta, hogy 17 éves korában az énekesi pályára lépett."

A lemezről az énekesnő így nyilatkozik: „Ez számomra AZ album, az album, amiről 9 éves korom óta álmodom, az album, ami a gondolataimat, az érzéseimet és mindazt tükrözi, amit én 22 évesen tudhatok a világról”– ilyen fantáziadús és kreatív lemezajánlót már régen olvastunk, édesapja, Janicsák "Z'Zi Labor" István képviselő úr is bizonyára büszke lányára.

 

4. helyezett Ákos Arénakoncert 2011 című albuma lett

ákos

"Ákos tavalyi stúdióalbuma, A katona imája platinalemez lett és elnyerte az év hazai rock lemezéért járó Fonogram-díjat. Az albumot óriási sikerű, telt házas koncerten mutatta be a Papp László Sportarénában 2011. május 14-én."– olvashatjuk a brossúrában.

Mit ér a magyar élete egy Ákos lemez nélkül?

 

5. helyezett Zorántól a  Körtánc – Kóló.

zorán

„Közel 5 év és 14 stúdióalbum után idén a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes-gitáros új albummal jelentkezik, Körtánc címmel. A lemez alcíme a Kóló elnevezést kapja, amely egy balkáni néptánc, ezzel is jelezvén Zorán szerb származását. A művész zenei munkássága alatt először nyúlik vissza gyökereihez ezzel az albummal. Az albumon közreműködik Presser Gábor, Lantos Zoltán hegedűvirtuóz, Jávor Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band alapítója, valamint Kovács Ferenc Öcsi trombitás és Szabó Tamás is”– csábít nosztalgiára bennünket Zorán kiadója.

 

6. lett Bródy Jánostól Az Illés szekerén.

bródy jános

„A 60-as évek új zenei formáiban megjelenő társadalmi mozgalmak máig ható következménye, hogy Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja lett, és művészetében követhetően tükröződik az elmúlt félévszázad történelmének minden jelentős fordulata. Tíz év után elkészült legújabb, hetedik szólóalbuma, melynek sokat mondó címe: Az Illés szekerén.”– írja a kiadó. Bródy a jelek szerint egyszerűen nem tud kimenni a divatból, elképesztő, hogy még mindig vásárolják a lemezeit.

 

7. Halász Judittól az Apa figyelj rám című album.

halász judit

"A művésznő lemezein generációk nevelkedtek, dalai ma is örök érvényűek. Pályafutása alatt szinte mindenrõl énekelt, ami egy család, egy gyermek mindennapjaiban és ünnepeiben fontos, egy kivétellel: apa-lemezt még nem készített. Eddig. Az Apa figyelj rám úgy szól az apáknak, papáknak, nagypapáknak, hogy az egész család számára közös élmény, szórakozás, feltöltõdés, kikapcsolódás, egyben elgondolkodtató és szívmelengetõ, helyenként szívszorító. Az új lemezt hallgatva mindenkiben megerõsödik az az élmény, hogy apával is lehet játszani, akár vasárnap kora reggel is felkel és elkészíti a kakaót és bizony sokat dolgozik és késõn ér haza, de ha otthon van, indulhat a közös móka: ilyenkor igazi család a család."– A habos-babos beharangozó olvasása utána azért meg kell jegyeznünk, hogy Halász Judit valóban bájos gyerekdalai miatt joggal érte el a 7. helyezést.

 

8. helyezést ért el az a gyereklemez, melyen „Magyarország legkedveltebb karácsonyi gyerekdalait” találjuk.

magyarország kedvenc gyerekdalai

2010 egyik legsikeresebb gyermeklemeze a “Magyarország kedvenc gyerekdalai” című album nagy népszerűségnek örvend. „A magyar népzene, mondókák és a népszerű gyermekdalocskák szinte kiapadhatatlan forrásából olyan közkedvelt dalok kerültek a ráadásra, mint az Aki nem lép egyszerre, a Kis kece lányom, az Én elmentem a vásárba fél pénzzel, az A part alatt, de az Állatkerti útmutató, a Az árgyélus kismadár vagy a Sárga csikó is mind-mind olyan meghatározó korai zenei élmények, amelyeken generációk nőttek fel. A “Magyarország kedvenc gyerekdalai – ráadás” albumon 29 közönségkedvenc dal hallható modern hangszerelésben, többnyire gyermekek előadásában, három dalt pedig a lemezen közreműködő Napocska együttes felnőtt énekesei adnak elő.”- alig várjuk modern hangszerelésben az Én elmentem a vásárba fél pénzzelt, és az Állatkerti útmutatót is. Illetve dehogy, a Hupikék Törpikékből is lett techno változat, inkább mégsem.

 

9. lett a Gringo Sztártól a Pálinka Sunrise.

gringó sztár

Egyrészt természetesen felidézi az általam tisztelt világhírű Beatles dobos (Ringo Starr) nevét, másrészt ami talán ennél is fontosabb, azt is jelzi, hogy visszavándoroltam a zene világába, tudniillik a gringo szó spanyol-portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent" - magyarázkodik a sajtóközleményben Geszti, aki új együttesével kozmopuritán popzenét - ami, reggae, jazz, rap, pop, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze - szeretne játszani. "A dalok így sokszínűek, egyvalami mégis közös bennük: a vidám, nyári hangulatú dallamok és a fülbemászó „gesztisen” komoly mondanivalót rejtő szövegek" - idézte a Szívlapát Díjra jelölhető sajtóközleményt idén tavasszal a Velvet.

 

10. helyezett pedig a Kiscsillagtól a Néniket a bácsiknak című album.

kiscsillag

A „Néniket a bácsiknak!” címet viselő, tizenhárom dalt tartalmazó lemez november elején került a boltokba. A 2005 tavaszán alakult zenekar – mely hobbizenekarnak indult, de ma már alig nevezhető annak – az album előfutáraként már a tavalyi évben megjelentetett egy kislemezdalt Sirály címmel. A szerzemény nagy sikert aratott, és nagyon rövid idő alatt az országos rádiókból és még a csapból is Kicsillag folyt.

A lista láttán nem győztünk levegőért kapkodni, semmiféle racionális magyarázatot nem találtunk arra, hogyan is épülhetett fel így a MAHASZ toplistája. Gondoltunk arra is, hogy időutazók érkeztek a 70-es, 80-as évekből, vagy csak szimplán néhány ezer UFO lecsapott a magyar zeneboltokra, így próbálva megismerkedni hazánk kultúrájával és történelmével, ami már csak azért is lenne borzasztóan siralmas, mert ez alapján a lista alapján egy épeszű földönkívüli sem feltételezne hazánkról semmi jót. És persze mindezt joggal tenné.

Oszd meg másokkal is!
Mustra