Időutazás a Harcosok Klubjába az orchideakiállításon

Miután átverekedtük magunkat a bazársoron, részt vehettünk egy virágkötészeti bemutatón is, és most már bármikor megkötünk egy trendi esküvői űrcsokrot. A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea Kiállítást rendezett Budapesten a Vajdahunyad várban. A hangulat a Harcosok Klubjának támogató csoportját idézte, bár sokkal jobb orchidea-megszállottnak lenni, mint hererákosnak.

Mi is lehetne kellemesebb program annál, hogy ellátogassunk egy őszi délutánon egy orchidea kiállításra? Biztosan sok minden más is, mi mégis emellett döntöttünk, jutalmul időutazásban volt részünk.

A Vajdahunyad vár kapuján belépve ugyanis minden egyes lépéssel egyre közelebb kerültünk a 90-es évek közepéhez. Ahhoz a közepéhez, amikor már Kecelen a Nemzetközi Flora Virágkiállítás évről-évre egyre erőteljesebben vonzotta a környékbeli nyugdíjasokat és a bazárosokat. Igen kevés ugyanis a különbség az 1994-es keceli Flora Virágkiállítás, és a 2011-es budapesti Orchidea Kiállítás között, de azért mégis van.  Jelen esetben a helyszín: utóbbit a budapesti Városligetben álló Vajdahunyad várában (vagy Vajdahunyadvár, hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) rendezték, a Mezőgazdasági Múzeum épületében.

Míg az orchideáknak az Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes román, gótikus és reneszánsz-barokk épületei jutottak, addig Kecelen kevésbé puccos helyszínt kaptak a növények, be kellett érniük a helyi ÁMK tornatermeivel, folyosóival, tantermeivel. Ott persze leginkább szegfű volt, itt pedig természetesen a sok és büdös vágott zöld mellett temérdek orchidea. A Flora virágkiállításnak sose volt, és ma sincsen honlapja, ellentétben az Orchidea Kiállításéval, ahonnan pl. azt is megtudhatjuk, hogy "Az ókori medicina is sokszor fordult a virágokhoz különböző betegségek kezelésében. A korabeli orvosok szerint a növény alakjából következtetni lehetett arra, hogy mely szerv, testrész gyógyítására alkalmasak- így lettek például az Ophrysok, melyeknek földalatti gumója az emberi herékre hasonlít, keresett vágyserkentők." Kíváncsi vagyok, milyen betegség kezelésére ajánlották volna az ókori orvosok például a Testudinaria Elephantipest.

Minden virágkiállítás 3 részből áll: bazárból, virágkötészeti bemutatóból és szakmai előadásokból

Természetesen itt is a bazárrész foglalta el a legnagyobb területet. Mindent lehetett kapni, amit csak az ember nem szégyell elképzelni: cipőt, szájhigiénés tanácsadást, mézet, aszalt gyümölcsöt, világító színes gyöngyöcskéket, kaktuszt, és csokit. Idén először vett részt a kiállításon a francia Guerlain cég, orchidea-alapanyagokból készült kozmetikai termékeivel, szépségápolási tanácsadással. Ahogyan a programban is írják: "Talán kevesen tudják, hogy a cég arcápolási termékeihez (Orchidée Imperial) rengeteg orchidea virágot használ fel. Itt most megtudhatják azt is, hogy honnan származik ez a rengeteg orchidea a természet károsítása nélkül, és hogyan vesz részt a Guerlain az orchideafajok visszatelepítési programjában és az esőerdők védelmében. "  Nem tudtuk meg, hiába kérdeztük.

A virágkötészeti kiállításnak ugyanaz lehetett a koncepciója, mint minden, ehhez hasonló agyrémnek: kerítsünk el egy részt a fal mellett egy teremben, szórjuk be azt virágkötészeti kiegészítővel, mondjuk egzotikus fák háncsával, de a műanyagháncs még jobb, mert az olcsóbb. Tegyünk be néhány cserép virágot a lerekesztett részbe, arra pedig nagyon figyeljünk, hogy annyi műmohát és műzöldet  használjunk, hogy azok teljesen elvonják a kedves látogató figyelmét magáról a kiállítani szándékozott virágról, jelen estben az orchideákról. Percekig kellett bámulnom egy installációt, mire megtaláltam benne néhány nyomorult orchideát, annyi volt a sallang mellette.

A virágkötészeti bemutató volt a főattrakció

Mikor beléptünk a dohos sötét terembe, és meghallottuk, ahogy csicsergő hangon egy virágkötő férfi éppen azt magyarázza, mennyire fontos, hogy a család együtt alkosson néha, vagy hogy mivel a kislánya kilopta a csomagjából indulás előtt az ollóját, ezért most kénytelen metszőollóval elvágni az arany-metál díszítőfóliát, már tudtuk, hogy a legjobb helyre jöttünk. A csilingelő hangú, köpcös szemüveges férfiról mindent el tudnánk képzelni, ha szembejön velünk az utcán, csak azt nem, hogy virágkötő.

A bemutatón megközelítőleg harmincan vettünk részt, az átlagéletkor ezzel együtt is 60 lehetett. A virágkötő férfi nem csak kötészeti tehetségét csillogtatta meg a program során, magabiztosan ingázott a házigazda-humorista-showman tengelyen. Többször kérte váza híján a közönség segítségét egy-egy csokor megfogásában, megkérdezte a nagyérdeműt, kinek van otthon orchideája, ki gyűjtő, hogy tetszett a kiállítás. Az esemény perverzitásfaktorát tovább fokozta az, hogy a művész mondandójára még azoknak is nagyon kellett figyelniük, akik az első sorban ültek, hiszen minden mondatvégi hangsúllyal épp az ellenkezőjét tette, amit azzal tenni szokás: felvitte. De mindezt senki ne értse félre, hiába beszél és mozog úgy egy virágkötő férfi, mint Lakatos Márk, miközben fél kézzel összerittyent egy esküvőinek mondott, futurisztikus űrcsokrot, attól még minden harmadik mondatában említést tett feleségéről vagy kislányáról.

Az esemény hangulata a Harcosok klubjából ismert támogató csoportok légkörét idézte, annyi különbséggel, hogy sokkal jobb orchidea-megszállottnak lenni, mint hererákosnak. Aki ezek alapján kedvet kapott ahhoz, hogy a Magyar Orchidea Társaság tagja legyen, az évi 5000 forintból már megkaphatja az élményt, csak annyi kell, hogy – mint a honlapjukon, az eligazításban írják – feltétel nélkül szeresse az orchideákat. A következő orchideaorgiára sem kell sokat várnunk, 2012. április 12. és 15. között Budapesten rendezik meg a 15. Európai Orchidea Kongresszust és Kiállítást. Addig vágjuk a centit együtt, és ne felejtsük el locsolni az orchideáinkat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra