Piacképes pánik: Több világvégét túléltünk már

Az elemzések szerint Nostradamus 2010 novemberére jósolja a világvégét, így már 2012 előtt bekövetkezhet egy óriási katasztrófa. A világvallások közül egyedül a zen buddhizmus nem foglal állást a világvége kérdésében, hanem egyfajta önfelszámoló tevékenységet hirdet.

main_vegeAz előző részben Nostradamus idén novemberre ígért világháborús jóslatával, Charles T. Russel Armageddon-elméletével, illetve Michael Drosnin Biblia kódja c. bestsellerével foglalkoztunk.

A Biblia közkedvelt kutatási terület a jóslatvadászok körében, különösen a Jelenések könyve, amelyik alapvetően a jó és a gonosz küzdelmét írja le, ám mégsem kapcsolható kizárólagosan az emberiség bizonyos történelmi eseményeihez. A leírt események egyaránt értelmezhetők az emberiség életében bekövetkezett vagy bekövetkező eseményre. A szerző Jánosnak nevezi magát és azt állítja, hogy az általa megörökített élmények elragadtatásból származnak. Erős parabolákkal és költői képekkel, szimbólumrendszerrel dolgozik:

Láttam, hogy trónja előtt állnak a halottak

„Aztán láttam, hogy egy angyal szállt alá a mennyből, a mélység kulcsa volt nála, és nagy láncot tartott a kezében. Megragadta a sárkányt, az őskígyót, vagyis az ördögöt, a sátánt, és ezer évre láncra verte. Letaszította a mélységbe, bezárta, és lepecsételte, hogy ne vezesse félre többé a népeket, míg le nem jár az ezer esztendő. Akkor rövid időre szabadon engedik.
Ezután trónokat láttam, azok ültek rajtuk, akikre az ítélkezést bízták. És (láttam) a lelkeket, akiket Jézus melletti tanúságtételükért és az Isten szaváért lefejeztek, akik nem borultak le sem a vadállat, sem képmása előtt, sem bélyegét nem viselték homlokukon vagy karjukon. Életre keltek, és ezer évig uralkodtak Krisztussal. A többi halott csak akkor kelt életre, amikor eltelt az ezer esztendő. Ez az első feltámadás.

biblia

Boldog és szent, akinek része van az első feltámadásban. A második halálnak ezeken nincs hatalma, hanem Istennek és Krisztusnak lesznek papjai, és ezer évig uralkodnak vele. Amikor eltelik az ezer esztendő, a sátán kiszabadul börtönéből, és útra kel, hogy a föld négy sarkán félrevezesse a népeket, Gógot és Magógot, és harcra toborozza őket. Számuk annyi, mint a tenger fövenye. Felvonultak szerte az egész földön, bekerítették a szentek táborát és a szeretett várost. És tűz szállt le az égből és elemésztette őket. A sátánt, aki félrevezette őket, kénköves, tüzes tóba vetették - itt fog gyötrődni a vadállattal és a hamis prófétával éjjel-nappal, örökkön-örökké. Akkor hatalmas ragyogó trónt láttam, és a rajta ülőt, akinek tekintete elől menekült a föld s az ég, de nem maradt számukra hely. Láttam, hogy trónja előtt állnak a halottak, kicsinyek és nagyok. Könyveket nyitottak ki. Kinyitottak egy másik könyvet is, az élet könyvét. A halottak fölött ítélkeztek, ahogy a könyvekben fel volt jegyezve, a tetteik szerint."

Y2K: az elmaradt rendszer-összeomlás

A szakértők már akkor is kinevették az elméletet, de azért bennük is felvetődött a„mi lesz, ha mégis" érzés. Az elmélet szerint a 2000. évre történő számítógépes átállás egyáltalán nem lesz zökkenőmentes, ugyanis egyes számítógépek nem fogják tudni értelmezni a 2000. év rövidített megjelenését, a „00"-át, és összekeverik az 1900-as év rövidítésével. Mindez a világ rendszereinek összeomlását okozta volna, repülőgépek potyogtak volna az égből és összeomlott volna a tőzsde. Ám ezek lennének a legkisebb problémák, mert a jobbára számítógépek által vezérelt elektromos hálózat is beadta volna a kulcsot, visszaküldve az emberiséget a középkorba. A jóslatok szerencsére nem jöttek be, és a számítástechnikai cégek jó előre felkészültek a probléma kivédésére, így az új évezredbe történő átlépés apokalipszis-mentes volt.

2012 - az újabb mumus

Ez az az év, amin már mindannyian szeretnénk túllenni. Lehetőleg élve. Utóbbi lehetőségre nagyobb esélyünk van, mert egyre többen hirdetik azt, hogy a 2012-es év elsősorban spirituális változást hoz, persze nem zökkenőmentesen: az átállást természeti katasztrófák kísérik, de közel sem világméretűek. Ha jobban belegondolunk, szinte minden napra jut egy hír, melyből hatalmas szökőárról vagy földrengésről értesülünk. Lehet, hogy 2012 már elkezdődött.

2012

Az izgalmas jövendölés számos rendező fantáziáját megmozgatta, a témában készült legutóbbi sokkoló hollywoodi gigaprodukció sem volt túlságosan lelkesítő. Az általános érdeklődést kellő mértékben alátámasztja a Google 259.000.000 találata, a számos cikk, tévéműsor és a témában megjelent könyv. A dolognak újra van történelmi és tudományos alapja, mégpedig az a tény, hogy a maja naptár véget ér. Azonban nem beszél borzalmakról, vagy emberirtásról - egyszerűen véget ér. A maja kultúrával azért van szerencsénk, mert nyelvezetük a matematikára támaszkodott, így azt ma is könnyű értelmezni. A maja naptár i.e. 3114-ben indult, és körülbelül négyszáz éves periódusokban méri az időt. Ezek közül a 13. periódus ér véget 2012 decemberében, és mivel a 13-as szám nagy tiszteletnek örvendett a maják körében, sokan ezért várnak valami gyökeres változást. Az embernek mindig is erős volt a rávetítő képessége, és ezzel nincs is semmi baj - ilyen a természete.

A világvallások közül egyedül a zen buddhizmus nem foglal állást világvége kérdésben, ugyanis ez az irányzat befelé fordul, hátra hagyva a világi tapasztalásokat, egyfajta önfelszámoló tevékenységet gyakorolva. Úgy tartják, hogy a világ csak tudat, és akkor van vége, amikor meghalunk, mivel nincs több tapasztalás, és nincs aki tovább tapasztaljon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra