Hipnózis – Vissza a magzati állapotba!

hipnozis2Fájdalommentes szülés, kigyógyulás a rákból: hihetetlen, de a hipnózissal ez is lehetséges, ha visszamegyünk az időben, és újra átéljük a magzati létet – interjúnk (második része) a hipnoterapeutával.

article-type-interju

Interjúnk első részéből kiderült, hogy a hipnózis lényege a pozitív szuggesztiók (például: leszokom a cigiről) bejuttatása a tudatalattiba. Ilyen egyszerű lenne? Azt szuggerálom, hogy holnaptól „no smoking”, irány a hipnotizőr, jöhet az „alfaállapot”, és már le is szoktam a bagóról? Radosavljevic-Szilagyi Zoran, hipnoterapeuta válaszol.

 

- Sajnos vagy szerencsére nem ilyen egyszerű, ugyanis a szuggesztiókra négy módon reagálunk. Előfordulhat, hogy azt gondolod, ez a szuggesztió ugyan nem ellenkezik az erkölcseimmel, de kényelmetlen, mint egy fél számmal kisebb cipő - ez esetben a szuggesztió nem jut be a tudatalattidba. Ahogy az a szuggesztió sem, amelyről azt gondolod: nem érdekel, hogy működik-e. Olyan is előfordulhat, hogy tetszik a szuggesztió és tudod, hogy működni fog - ez vezet majd sikerre, én mégsem erről, hanem a negyedik reakcióról beszélnék. A legtöbb ember amiatt vall kudarcot, mert egy számára tetsző szuggesztióval kapcsolatban azt mondja: remélem működni fog. A remélem szó a megpróbálom szó ikertestvére, a megpróbálom pedig automatikus kudarcot jelent! Ha csak megpróbálunk valamit, az nem fog összejönni. Viszont valahányszor azt mondjuk: „semmi kétség, hogy meg tudom csinálni”, sikerrel járunk.
 

Mi a te szereped? Mert nagyon úgy fest, hogy a változáshoz egyedül én kellek. 

Én csak egy vezető, vagy ha úgy tetszik: operátor vagyok, a munkát te végzed el! Meglepő lesz, amit mondok: sok éve foglalkozom ezzel, de még soha nem hipnotizáltam senkit. A hipnózisnak ugyanis csak egy formája létezik, az önhipnózis. Egyedül is lehetséges mélyhipnózisba kerülni, miután „beprogramozlak”, és megtanulod, hogyan kell. Én még a szuggesztió megfogalmazásához sem kellek. Nekem maximum az a szerepem, hogy megmutatassam, megtanítsam ezt az egyébként nagyon egyszerű módszert. 
 

Vagyis nem tudod átvenni felettem a hatalmat? Mert sokan ettől félnek a leginkább. 

Mélyhipnózisban minél inkább ellazul a test, a tudatos elme annál éberebb lesz. Az érzékek felerősödnek, nem alszunk, éberek vagyunk, tisztább tudatúak, mint bármikor. Még csak lefeküdni sem kell, és a szem sincs feltétlenül csukva. Egy a lényeg: el kell lazulni, relaxált állapotba kell kerülni. A foglalkozást egyébként hosszú beszélgetés előzi meg, amikor elmagyarázom a hozzám érkezőnek, hogy nem uralkodok felette. Fontos, hogy megszüntessük a félelmet – a félelem egyébként az egyetlen oka annak, hogy egyesek „nem hipnotizálhatónak” gondolják magukat. A változást ezesetben is neki kell létrehoznia.
 

Mindenki képes a hipnózisra? 

Mindenki, akinek 70 felett van az IQ-ja, és akarja is a hipnózist. Egyébként sokszor úgy is hipnózisban vagyunk, hogy nem is tudunk róla - például amikor elsírjuk magunkat egy filmen. Tudjuk, hogy az csak egy film, mégis: azt hisszük, igaz. És az is egyfajta hipnózis, amikor fenntartások nélkül elhisszük, amit az orvos mond. Persze, mert gyerekkortól az van belénk táplálva, hogy a doktorokra hallgatni kell. 

A direkt szuggesztiókon alapuló hipnózis nem ismeretlen a pszichológiában, pszichiátriában. De te más típusú hipnózissal is foglalkozol, és azt mondod, bármilyen betegségből kigyógyulhatunk a hipnózis segítségével. 

Az emberek nehezen fogadják el a direkt szuggesztiókat is, nehezen hiszik el, hogy például le tudnak szokni a cigiről, ha azt mondják: tudom, hogy sikerülni fog. Ha már ebben sem hisznek, gondolhatod, hogyan állnak a regressziós hipnózishoz, vagyis amikor az illető előhívja és átéli a gyerekkori élményeket. Ezt a fajta hipnózist általában nem használja a pszichológus vagy a pszichiáter, pedig alapvető módszer, hogy vissza kell vinni az embert a probléma okához. Egy adott probléma hátterét ugyan szakemberek segítségével is fel lehet deríteni, de ez évekig is eltarthat, ráadásul a tüneteket általában ártalmas gyógyszerekkel fedik el, míg a hipnózissal nagyon gyakran elég lehet 1-2 hét is, ráadásul gyógyszerek nélkül.
 

Meddig tart egy foglalkozás? 

40 perces tájékoztatással indul, utána 1-2 óra, attól függ, hogyan működik a hipnózis, hogyan reagál rá az alany, és hogy mi a probléma. Ha komolyabb, akkor többször kell ismételni - például rákbetegség esetén. 
 

Azt állítod, hogy a hipnózis segítségével ki lehet gyógyulni a rákból?

Szerintem csakis regressziós hipnózissal lehet, máshogy nem. A rák eredete nagyon gyakran a magzati állapothoz vezethető vissza. Az anya hasában a magzat mindent érzékel. Találkoztam egy gyerekkel, akinek agydaganata volt. A hipnózis során visszamentünk a születése előtti állapotig. Kérdeztem tőle, hogy mit lát, mit hall? Azt mondta: veszekednek a szülei, anyja abortuszt akar. A magzati tudatalatti elraktározta ezt az érzést, később értelmezte, mégpedig úgy: nem akartak a szüleim, bajt csináltam, nem kellek én erre a világra. Amit én tehetek ebben a helyzetben az az, hogy hipnózisban megmagyarázom neki, megértetem vele, hogy igenis szeretik a szülei, ő nem hibás semmiért. Lényeg, hogy újraértelmezze az eredeti eseményeket, és megbocsásson a szüleinek és önmagának. Ha ez sikerül, meggyógyul, ahogy a gyerek is - a következő vizsgálaton az MRI készülék nem mutatott daganatot. Természetesen ez nem minden alkalommal működik, vannak olyan természeti erők (ezekről nem sokat tudunk), amelyek nem engedik, hogy mindent megváltoztassunk, amit csak akarunk, de ez már egy másik téma... 
 

A honlapodon azt olvastam, fájdalomcsillapítással is foglalkozol. Fájdalom nélkül szülni? Hogyan lehetséges ez? 

A kórházban, ahol a feleségem is szült, az egyik orvos egy időben alkalmazta a hipnózisos fájdalomcsillapítást. Ma már nem - a kórháznak jobb üzlet az epidurális érzéstelenítés. Belgiumban egyébként hivatalosan is használhatják a hipnózisos fájdalomcsillapítást. Gondolj csak az afrikai törzsekre! Ott, ha szül a nő, elvonul, nincs fájdalma, az élet megy tovább. Ezek a nők nem sokat tudnak a szülési fájdalomról, mert ez is a mai, modern nyugati világ „vívmánya”. Benne van a köztudatban, hogy a szülés fáj. Ha a kismama egyébként teljesen egészséges, szülési „fájdalma” nem más, mint összehúzódás - a gyerek ki akar jönni, a nő pedig „fékez”, mert fél a fájdalomtól. A hipnózissal megtanítom, hogyan érzéstelenítsük a testet. Érezni így is fogunk, mindezt teljesen éberen és nyitott szemekkel, csak épp a fájdalmat nem érezzük majd. Így a babák is kevesebb stresszel jönnek a világra.
 

Ugye tudod, minderre hogyan reagál majd az olvasó? Hitetlenkedve, mint én is – hiába szeretném elhinni mindezt.

Nem lep meg. Mindennap azzal szembesülök, hogy a többség nem hogy nem hisz a hipnózisban, de meg sem akarja ismerni ezt a módszert. Még azok sem, akik már mindent kipróbáltak, és nincs vesztenivalójuk. Meg sem akarják próbálni, nem is akarnak erről tudni semmit, maradnak a téveszméknél. Pedig az én sikerarányom sok éve 100 százalékos, csodálatos változások következnek be, de csak akkor, ha a hozzám érkező valóban akarja a változást és tudja, hogy képes is elérni. Az én sikerem mindig tökéletes, de ne felejtsd, én csak egy vezető vagyok, a munkát te végzed el. 

 

cikk-tipus-linkek

A hipnotizált személy nem vehető rá bármire, ahogy a filmekben, mert ez egy különösen éber állapot – viszont hozzáférhetsz tudatalattidhoz, és ott a lényeg: tudatos elméd hazugságokkal traktál viselkedésed mozgatórugóit illetően. | Hipnózis – Csak ha te is akarod

Egészen harmincéves koromig nem mertem egy nőhöz sem közeledni, aztán elhatároztam,  azért is megpróbálom - vázolt egy igen személyes példát Feldmár András arra, hogyan átkozta meg az édesanyja és hogyan küzdötte le először a félelmeit. | Feldmár András: Az adrenalintól alig hallottam, mit mondtam

Oszd meg másokkal is!
Mustra