Másként lópatkó: tökéletes szerencseszimbólum, de ma már leginkább a trafikban juthatsz hozzá – nem lett igaza annak a statisztikusnak, aki 1890-ben azt jövendölte, hogy 1960-ra tíz méter magasan lepi majd a lócitrom Budapest utcáit.

cikk-tipus-sorozat

lopatkoSorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.

Az eredeti lelőhelyein, erdőn-mezőn, országúton ma már nem találhatjuk meg: hiányzik a patkóhordozó. Mármint a ló. Ami nagy bánata ennek a lovas nemzetnek, bár az 1890-es években egy statisztikus kimutatta, ha nem tesz valamit gyorsan a székesfőváros tanácsa, az Budapest útjait 1960-ra tíz méter magasan lepi majd a lócitrom. Nem tettek a világon semmit - a trágyadomb mégsem nőtt magasra. Ugye, a motorizáció…

Jó a kérdés, hogy miért hoz szerencsét a lópatkó. Talán azért, mert a lovas népek az ősidőkben jóval nagyobb túlélési esélyekkel bírtak, mint a gyalogosak. De az is lehet, hogy a félholdhoz hasonló formában lehet valami. A középkorban lópatkót találni mindenképpen szerencsés dolog volt, mert bármelyik kovács örömmel megvette, hogy ne kelljen fáradságos munkával újat kalapálnia. Akár a nehezen beszerezhető és fáradságos munkával megmunkálható vasérc pótlására is jó volt. Lópatkó még Nelson admirális zászlóshajóján, a Victoryn is volt, a főárbocra szögezték ki - vegyes sikerrel, a trafalgari ütközetet megnyerték, de az admirális nem élte túl a csatát. Sőt, ha belegondolunk, a patkó a legkevesebb szerencsét pont azoknak hozta, akik hivatásszerűen hordták. Ismerjük a szólásokat a lóvá tett emberről vagy a szegény ördögről. 

Egyszóval baj van a lópatkóval, egyre ritkább és már a hatásfoka sem az igazi. Tessék belegondolni: ott volt az ügetőn az a rengeteg patkó. Hetente kétszer kiment oda fogadni több ezer ember. Mindegyiknek alapos szüksége lett volna szerencsére is, készpénzre is. Mármost hogy lehet az, miszerint olyan sok patkó alig néhány fogadónak hozott szerencsét??? Ezen töprengjünk hát egy kicsinykét…

 

cikk-tipus-linkek

• Kémény legények
Újévi hiedelmek malaccal és lóherével
Az ördög bibliája
Tükörcserepek
Asztali szerencsétlenségek
Nők a sötétben
Belzebub ölebe

Blogmustra