Babonás éjszakák

babona-lucaZárj be ajtót, ablakot, szurkáld meg a tyúkokat éjfélkor piszkafával, ne adj el tojást és ne varrj, ha meg lány vagy, egyél halat – Luca napján minden jóravaló lélek tegye ezt, mi addig babonás sorozatba kezdünk.

cikk-tipus-altalanos

Legújabb sorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.

cikk-tipus-altalanos

Sok babonás éjszaka van. Ha az ember nagyon akarja, több is, mint az átlagosak: de igazán mágikus ereje kettőnek van mifelénk. Szent Iván éjszakájának és Luca estéjének. Mindkettő csillagászati fontossággal bír: míg Szent Iván éjszakája a legrövidebb az évben, december tizenharmadika (jobban mondva huszonegyedike) után kezdenek rövidülni a téli éjszakák. Szent Ivánkor tüzet ugranak az emberek, Luca napján pedig igen sok minden egyebet tesznek. Még több mindent pedig nem.

A Szent Iván-éj egész Európában, de különösen a brit szigeteken népi ünnepnek számít, ami a szertartás és a hagyomány kelta eredetére utal. Nem véletlen, hogy még Shakespeare is ezt az alkalmat idézte, mikor a druida misztika alakjait akarta beemelni a darabjába. A tűzugrás ugyan a vígjátékból kimaradt, de azt tudjuk, hogy az ókori ceremóniákon, melyeket a Salisbury-síkság nevezetes köveinél tartottak, már mívelték. 

De Britannia messze van. Közelebb esik hozzánk Szeged, ahol a Luca-nap alaposabban szabályozott valami volt, mint a vasúti közlekedés. Ezen az estén ajtót-ablakot zárva kell tartani a gonosz szellemek elől, a tyúkokat éjfélkor piszkafával megszurkálni, aztán köleskását szórni eléjük. Ugyanakkor ezen a napon tojást eladni és varrni általában tilos, hogy ne varrják be a tyúkok fenekét. Kenyeret sütni sem szabad, a lányok csak halat ehetnek, a fákra rongyokat akasztanak a bő termés érdekében.

A legfontosabb hagyomány a Luca székének készítése. Ezen az estén kell elkezdeni faragni, karácsonyig mindennap végezni rajta valamit, hogy aztán Szentestére elkészülve az éjféli misére vihessék. Aki ráül, azonnal meglátja, ki a boszorkány. De utána rohanni kell haza a templomból, mert a nőnemű mágusok csak a mise végéig vannak odabűvölve: utána azonnal végezhetnek a kíváncsiskodóval, igaz, csak a hazavezető úton. Aki már hazaért, az biztonságban van. 

És még meg sem említettük a Luca-napi kotyolást...

Oszd meg másokkal is!
Mustra