Babonáink – Tükörcserepek

Időtlen idõk óta használják az emberek, jobban mondva a nõk, ráadásul ha törik, hét évig nincs házasság – a tükör mindig is misztikus tárgy volt, nem véletlen, hogy a boszorkányok a retikülben hordják.

cikk-tipus-altalanos

torott-tukorSorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.

 

A tükör mindig is különösen misztikus tárgy volt. Meg drága is: a muranoi mesteremberek alaposan megõrizték Velencének a foncsorkészítés titkát. Azért is telepítette õket a Signoria - a város vezetése - egy könnyen õrizhetõ szigetre. Nem csoda hát, hogy a magyar hajadonok elhitték a tükröt nagynehezen beszerzõ szüleiknek, hogy ha összetörik, hét évig nem mennek férjhez. Nem is repedtek a tükrök, legalábbis nem a gyengéd, fehér kacsók törték õket.

Ha törtek is, sokkal inkább a férjurak kérges markai voltak a ludasok abban. Nekik is ki kellett hát találni valami babonaságot, hogy vigyázzanak a kényes velencei drágaságokra, így született a férfiváltozat, amely hét év balszerencsérõl szól. Mellesleg létezik olyan babonaság is, ami hét év nõtlenséget jövendöl az emberfiának, éspedig akkor, ha körbeseprik. Ennek van is logikája: a kutya, macska a vizeletével jelzi a sajátját vagy a területe határait, a nõ vagy a boszorkány a seprûjével. De vissza a tükrökhöz!

Tükröt idõtlen idõk óta használnak az emberek, jobban mondva a nõk, de az ókoriak még kizárólag fémbõl voltak. Simára csiszolva. Eleinte bronzból, majd eljutottak az ezüstig, ahonnét már csak egy lépés volt, hogy a simára polírozott felületet üveglappal védjék a karcolásoktól. Sokan hitték már az ókorban is, hogy a tükrök átjárók egy másik világba, a kínaiak szerint pedig mielõtt a Sárga Császár visszatérne, fegyvercsörgés hallatszik majd a tükrök mélyérõl. A kelták a kristályba zárt Merlint vélték meglátni velük, de a brit szigetek mitológiájának gonosz varázslónõi is õrizgettek egy-egy varázstükröt a sifonérban. Ennek lehet a kései visszhangja Lewis Carroll regénye, amelyben Alice Csodaország után Tükörországba látogat.

Lehet valami a tükrök mágiájában: e sorok írója még sosem látott boszorkányt ilyesmi nélkül. Fõleg a retikülben hordják. A sminkkészlet mellett.

 

cikk-tipus-linkek

• Asztali szerencsétlenségek
Nők a sötétben (boszrokányok, vámpírok)
Belzebub ölebe (a fekete macska)
Babonás éjszakák (Luca-nap)

Oszd meg másokkal is!
Mustra