Asztro diéta: A levegős jegyek elfelejtenek enni

woman-who-work-overtime_mHa a levegős típusokat sok inger éri, akkor az alapvető szükségleteikről is megfeledkeznek. Az étkezésre fordított időt elveszettnek tekintik. Az állandó pörgést a túlérzékeny idegrendszerük sínyli meg, néha kórosan soványak. Asztro Diéta 8. rész.

1. rész: A tüzes jegyek: ragadozók

2. rész: a Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

3. rész: Az Oroszlánnak való a vörösbor és a szamba

4. rész: a Nyilas mája nem bírja az alkoholt

5. rész: A vizes jegyek a leginkább hajlamosak a hízásra

6. rész: Az éhező Rák

7. rész: a Skorpiónak találták ki a böjtkúrát

8. rész: a Halaknak a kevés alkohol is árt

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mintha túl kevés van belőle a szervezetben.

A túlsúly  vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. Az alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

A levegő elem

Az orvosi asztrológiában a levegő elem uralja az idegrendszert és a gondolkodási funkciókat, a légzés folyamatát, és minden fajta információ áramlást az élő szervezeten belül (a sejtek közöttitől a sokkal összetettebb keringési- és kiválasztási folyamatokig) és a külső környezettel (pl. beszéd, mozgás ). Bizonyos funkcióknál természetesen keveredik az elemek hatása. Mint az előző részekben részletesen bemutattuk, a keringés, kiválasztás esetén pl. a víz elem, a mozgásnál pedig a tűz elem szerepe is kulcsfontosságú.

A levegős típusok (azaz akiknek születési képletében az Ikrek, Mérleg és Vízöntő principium hangsúlyos) a kommunikáció, társas érintkezés megszállottjai. Eszméiken, kapcsolataikon keresztül élnek, fizikai testüket pedig hajlamosak bosszantó mellékkörülményként kezelni. Ha elegendő és szerteágazó érdeklődési körüknek megfelelő szellemi inger éri őket, legalapvetőbb fizikai szükségleteikről is megfeledkezhetnek. Miközben pl. folyamatosan telefonálnak, egyik találkozóról a másikra rohannak, vagy számítógépük előtt ücsörögnek, akár több étkezést is kihagyhatnak, sokszor éjszakáznak.

Az idegeik megsínylik a pörgést

Felfokozott élettempójukat egyébként is túlérzékeny idegrendszerük sínyli meg elsősorban. Ha kimerülnek, a szokásosnál is szétszórtabbá, kapkodóbbá válnak, különféle kedélybetegségekre lehetnek hajlamosak. Nagyon megviseli őket az is, ha szabadságukban, szellemi és/ vagy fizikai mozgásukban, a kapcsolatteremtésben korlátozzák őket. Az ilyen helyzetekre folyamatos légúti panaszokkal, allergiákkal, szélsőséges esetben asztmával ill. különböző tüdőbetegségekkel reagálhatnak.

Egészségüket még megfelelő tárgyi tudás esetén is inkább elméleti problémaként kezelik. Szomorú példa erre egy tüdőspecialista szakorvos ismerősöm esete, aki láncdohányos. Szerencsésebb helyzetekben, ha már felismerték egészségtelen életmódjuk következményeit, megértőbben kezelik fizikai igényeiket.

Ha túl sok a levegő elem a horoszkópban

Talán mondani sem kell, hogy ezeket a hiperaktív, nyughatatlan embereket a lehető legritkább esetben fenyegeti az elhízás veszélye. Ha könyvtárnyi ismereteik is vannak az egészséges táplálkozásról, az étkezésre fordított időt elveszettnek tekintik. Lehetőségeik szerint igyekeznek is minél hasznosabban tölteni: általában tévézés, internetezés közben vagy társaságban csipegetnek. Utóbbi esetben asztaltársaikat is szóval tartják, akkor is, ha azoknak már a szemük is kopog az éhségtől. Ha étterembe mennek, sem a konyha minősége érdekli őket elsősorban, hanem az ott zajló társasági események.

Mivel egyébként is vékony alkatok, anyagcserefolyamataik pedig gyorsak, pörgős élettempójuk mellett betegesen lesoványodhatnak. Hajlamosak testileg, idegileg is kimeríteni magukat. Ilyenkor bőrük is kiszárad, hajuk elvékonyodik, töredezetté válik, álmatlanságban szenvedhetnek, memóriájuk romlik

Kerüljék a nyers élelmiszert

Hogy ne szálljanak el túlságosan, érdemes táplálkozásuk révén is leföldelniük magukat. A hiányzó elemet magvak, gabona félék, gyökeres zöldségek fogyasztása révén pótolhatják. A nyári hónapok kivételével, tanácsosabb kerülniük a levegősítő nyers kosztot. Ilyenkor is szerencsésebb azonban párolt vagy főtt zöldségeket fogyasztaniuk, saláta önteteikhez pedig keverjenek diót, mandulát. Az élesztővel készült péksüteményeket nekik is tanácsosabb lenne kerülniük, akárcsak a finomított élelmiszereket.

Bármennyire is feszélyezi, ha nem kimondottan idegesíti őket, étkezés közben jobb lenne letenniük újságjukat, kikászálódniuk a tévé vagy a számítógép képernyője elől, no és mobiljukat sem ártana kikapcsolni. Ha a gyakorlatban nem is sikerül mindig betartani, érdemes megfontolniuk, hogy a tápanyagok optimális felszívódásához falatonként kb. 36 rágás szükséges. Csapongó elméjüket különféle relaxációs gyakorlatokkal, pránajámákkal vagy egyszerűen csak a légzés tudatosítására hangsúlyt fektető meditációs gyakorlatokkal csillapíthatják le.

Ha túl kevés a levegő elem a horoszkópban

A gondolkodási folyamatok lelassulnak, az egyén kapcsolatteremtő képessége, kommunikációja is nehézkessé válik. Más típusú energetikai folyamatok is lelassulnak, különböző blokkok, elakadások jönnek létre, amelyek vagy különféle fizikai betegségeket idézhetnek elő, vagy a külső folyamatok elakadását (beleértve a fentebbiekkel látszólag semmiféle kapcsolatban nem levő furcsa véletleneket, mint a kontakthibás készülékek, közlekedési dugók, különféle problémák távközlési eszközökkel, internettel, stb).

A kimerült idegrendszer regenerálódását ebben az esetben is segíthetik a különböző lazító- és légző gyakorlatok. A magnéziumban (pl. zöld saláták, főzeléknövények, szójabab, tej, kukorica, alma) és kalciumban (tejtermékek- főleg a könnyű joghurt- és kefír, brokkoli, paradicsom, narancs) gazdag élelmiszerek szintén ajánlottak, hiszen a két nyomelem nélkülözhetetlen az idegrendszer és a keringés egészéges működéséhez is. Az anyagcsere és a keringési folyamatok ginko tea, fokhagyma, cayenne- bors, gyömbér fogyasztásával serkenthetők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra