Nem csak a szexről szól - 5 tévhit a tantráról

A tantra nem szexuális terápia, nem társkereső, nem Káma szútra, és nem féktelen orgia. Összegyűjtöttünk neked 5 tévhitet a tantráról, amivel nem árt tisztában lenni, ha komolyabban érdekel a téma.

1. A tantra nem való gátlásos, szégyenlős embereknek

A tantra gyakorlata megtanít mindenkit arra, hogy miként szabaduljon meg gátlásaitól anélkül, hogy gátlástalanná válna. Aki hajlandóvá válik egy nagyobb igazság mentén meghatározni magát, az egyre szabadabban fog élni. Kiteljesedett állapotában rátalálhat igazi Önvalójára, mert a személyiségjegyek nagy része a szégyen, az értéktelenség érzetén alapulnak. Ezen túlmenően, szüleink, nevelőink, arra is megtanítottak mindenkit, hogy szégyelljük a testünket és annak természetes működéseit. Ez megakadályoz bennünket abban, hogy igazán megismerjük testünket, megtapasztaljuk a maga teljességében, és élvezzük a fizikai valóságát.

Aki rájön, hogy teste az én-képe tökéletes tükre, az a szervezetének az összes funkciójával együtt, lehetőségnek fogja tekinteni, hogy önmagával, mint az Isten megnyilvánulásával kapcsolatban felismerjen valamit. Rájöhet, hogy az elszigeteltség és az elidegenülés érzése, mely oly sok embert kínoz, látszat csupán. E két érzés alapja a beléjük vetett hite és a vágyakozása a biztonságra. Felfedezheti, hogy habár fizikai testtel rendelkezik, az mégsem határolja be, érzelmei is vannak, de azokkal sem azonos.

2. A tantrát meg lehet tanulni, el lehet sajátítani könyvekből

Mint ahogy a megvilágosodást nem lehet könyvek elolvasásával valóra váltani, a tantrát sem lehet a fotelban ülve, olvasással magunkévá tenni. Megszerezhetjük az intellektuális tudást, de az energiák tudatos mozgatásának, irányításának, fenntartásának képessége korlátozott marad. A tantrát nem lehet fejben gyakorolni. Fizikai testünket kell mozgatni, használni, fizikailag kell jelen lenni életünkben, és fel kell készíteni testünket is egy újfajta létezésre. Nem elég néhányszor kísérletezni egy új technikával, majd aztán talonba tenni azt, mindennapossá kell, hogy váljanak azok. Vagyis a tantrát meg- és átélni kell, nem gyakorolgatni. Vagy az életünk minden percét átszövi, vagy ha nem, akkor az nem tantra.

Mindenki maga teremti meg a korlátait

A tantra világában és a tévhitek levadászásában Tatár Anikó tantra oktató volt a segítségünkre. A tantra divatos hívó szó a különböző médiumokban, pedig egy igen tág gyűjtőfogalom, és nagyon sok ágazata ismert. Egyfajta felszabadító, önmegélő jógarendszeren alapuló irányzat, ahol az illatok és a zene mellett nagy szerepet kapnak a páros gyakorlatok. A Tantra szó gyökere két szanszkrit szóból ered, jelentésük: „szabadság" és „kiterjesztés". Ebből következik, hogy a felszabadultságban való kiteljesedés a cél, mert életünk nagy részében kénytelenek vagyunk elnyomni belső kreatív energiáinkat, hogy megfeleljünk a társadalmi játékszabályoknak. Az igazság az, hogy mindenki megteremtette korlátait, és rengeteg energiát fektet abba, hogy fenntartsa őket, de a tantra által lehetővé válik, hogy lebontsa ezeket a mesterséges építményeket. A szerelem az ember éltető eleme, mégis ritkán látjuk ennek kulturális visszatükröződését. Civilizációnk, azzal, hogy évszázadokon át elítélte a szexualitást, történetileg tiltotta meg a szerelem kinyilvánítását. Mai világunk úgy húz hasznot a szexualitásból, hogy közben tudomást sem vesz a szerelemről. A tantrának tehát az a küldetése, hogy ledöntse ezt a modellt, ezt az erkölcsi felfogást, és tudatunkba építse, hogy a szex az az eszköz, amellyel megismerjük a szerelmet, mert a szerelem nem más, mint szexuális energia. És ha mindezt társunkkal éljük át, akiben felfedeztük az Isteni párunkat, igaz boldogság tölti ki életünk minden percét.

3. A tantra nem más, mint szex

Ha valaki azt mondja, hogy ő tantrázik, de ez alatt csupán azt érti, hogy a szexuális életét színesebbé tette, akkor ez csupán annyi tesz: jobban odafigyel az aktus minőségére. Ki lehet ragadni a tantrikus technikákból egyet-egyet, de a kiragadott dolog soha nem válik olyanná, mint az egész, melyből vétetett. Ha egy tányéron elénk tesznek zöldborsót, az még ettől nem lesz sem zöldborsó leves, sem zöldborsó főzelék. Ha hiányoznak a kiegészítők, a tányéron a zöldborsó csupán egyszerű zöldborsó marad. A tantra talán az egyik legösszetettebb, legkomplexebb dolog a világon. Ez egy olyan út, amelynek során megtanulható az elme elengedése és felfedezhető a szívünk mélyén rejtőző felettes Önvalónk. Ezzel a módszerrel megteremhető az ellentétek kozmikus egysége, azaz egyensúly a férfi és női energiák között, és így könnyűszerrel búcsú inthető a dualitás világának. Hogy ezt megtapasztalhassuk, átélhessük, különféle technikákat, és ezek kombinációját alkalmazza, használja a tantra, úgy mint például:

Ászanák - a testet megtisztító gyakorlatok;
Pránajáma - légzéstechnikák a tudat kiterjesztésére;
Dhjána - meditáció, hogy ráhangolódni az Isteni Áramlatra;
Mantrák - a testben visszhangzó (rezgő) transzcendens hangok;
Jantrák - a mantrák látható megnyilvánulási formái;
Mudrák - a test áramlatait mozgásba hozó mozdulatok;
Bandhák - energiazárak a pránikus energia megőrzésére és ára­moltatására;
Maithuna - szexuális egyesülés.

Tehát valahogy egy szép kerek tortának lehet elképzelni a tantrát, melynek minden szelete más és más technikát tartalmaz. A tantra használja a szexualitást, a szexuális energiát, de az csak az egyik „szeletkéje” ennek a sokszínű dolognak.

4. A tantra megengedi a promiszkuitást, sőt azonos vele

Sokan azt gondolják, hogy mivel a tantra a feltétel nélküli szeretetet vallja, ezért válogatás nélkül bárkit beenged az ágyába az, aki tantrikus úton jár. Ez iszonyatos tévedés! Amikor az élet két ember útját összekapcsolja, a feltétel nélküli szeretetre hivatkozva olyan elvárásokat támaszt sokszor az egyik fél a másik felé, ami megalázó, kiszolgáltatott helyzetekbe hozza azt. Sőt legtöbbször elvárja, hogy mosolyogjon akár a legmegalázóbb helyzetekben is, mert a párja és ő „feltétel nélkül szeretik egymást”. A szeretet nem vár el, de nem is teremt olyan helyzeteket, melyben bármelyik fél visszaélhet a másik „türelmével”.

Ha ez van, az szeretet. Ha elégedetlenkedünk párunkkal, ha bármiféle elvárást támasztunk felé, ha bármire rászorítjuk, annak nincs köze a tantrához, nincs köze a Szeretethez. Ha azt gondoljuk, hogy amit párunk nem tud nekünk megadni, majd megadja más, tévedünk. Aki elégedetlen a párjával, az valójában saját magával elégedetlen, de szüksége van olyan bűnbakra, akire kivetítheti önön hiányosságait. Ha két embert egymáshoz vezet az élet, az soha nem véletlen. Ha ebből párkapcsolat alakul ki, biztos, hogy sok mindent tudnak egymás számára tanítani.

Ha kapcsolatban élünk, de kikacsingatunk, máshol is keresgélünk, nem vállaljuk igazából fel önmagunkat, hibáinkat, azt, hogy nem vagyunk tökéletesek. Azt hisszük, hogy amit az egyik félnél képtelenek vagyunk átélni, meg tudjuk találni máshol. Ez kicsit olyan, mint amikor ha mosogatunk, akkor moziban szeretnénk lenni, de ha beülünk a filmre, az jár az agyunkban, hogy vár a mosatlan otthon. Nem fogjuk igazán élvezni a filmet sem, de az edények is valószínűleg foltosak maradnak. A tantra nem más, mint megszentelt együttlét mindennel. Ha a társunkban az Isteni társat képesek vagyunk meglátni, akkor a tökéleteset látjuk meg benne. Ha a Társunk tökéletes, miért keresnénk mást?

5. A tantra megtilt dolgokat és csak a saját maga által kijelölt utat ismeri el, mint a fejlődés útját

A tantrával ellentétben sok spirituális út olyannyira elintézményesedett, hogy az energiájának nagy részét a szervezet fenntartása emészti fel. Ez úgy történik, hogy meggyőzi híveit arról, kizárólag az általuk ajánlott út az üdvözítő. A tantra minden utat megbecsül, még azokat is, amelyek nem is tűnnek útnak. Minden Lélek saját maga irányítja a beteljesedését, ha eljön az ideje, és valaki hajlandóságot mutat erre, a legjobb hatások fogják érni, néha a legvalószínűtlenebb körülmények között is.

Ennek az útnak a szexualitás a kezdete, de semmiképpen sem a vége. A tantra nem mentség a hedonizmusra. Ragyogó módja a szexuális öröm és az érzékek kielégítésének fokozására, de nem korlátozódik csupán ezekre. A tantra a meditáció páros formája, mely a szexuális energiát hasznosítja, ami a mai fejlettségi szintünkön a rendelkezésünkre álló leghatalmasabb erő, mert ez táplálja a rakétagyorsaságú utat az önmegvalósításhoz, a megvilágosodáshoz. Ahelyett hogy küszködnünk kellene ösztön-lényünk leigázásával, a tantra biztosítja számunkra a szeretetet és a biztonságot, melyek segítségével az egó átadhatja magát magasabb szintű természetének. Önmagunk elfogadásával és szeretetével alacsonyabb rendű természetünk átalakul, és azonnali átjárást biztosít egy magasabb szintű tudatosság felé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra