Buddha-ereklyék: karmatuning Taron

Az ereklyékre vetett egyetlen pillantás is hatalmas jelentőségű, de a legnagyobb csoda az lenne, ha elég adomány gyűlne össze a Tara templom felépítésére. Megtudtuk, hogy a legnagyobb ellenségünk a kétely, és minden csak tudatállapot, így a pokol és a menny is. Összefutottunk Szent Magányos Harcossal és megérintettük a rúdját. Videós beszámoló a tari Buddha-ereklye kiállításról.

A szent sztúpa és a Buddha-sörnyitó

Taron, a Mátra aljában, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark területén áll az ország második legnagyobb sztúpája, festői környezetben, hegyek ölelésében. A vidéki, eldugott helyszín ellenére hatalmas volt az érdeklődés az augusztus 20-i Ereklye kiállításon, és akit zavart a hőség, árnyas ligetekbe húzódhatott. A hegytetőre vezető apró út mentén smaragdzöldben pompázó mentaitallal és limonádéval kínáltak, útközben számos kegytárgyat, imazászlót és Tara-szobrot áruló sátrakat vertek fel - az utolsó sátorban kóstolót kaphattunk alapvető jógagyakorlatokból is. Amin azonnal megakadt a szemünk, az a Nevető Buddha sörnyitó volt: eszünkbe jutott a vatikáni szent merchandising és a meglehetősen blaszfém ’bólogatós Pápa’ is. Persze ebben az esetben inkább bájos a szándék, mintsem sértő – habár a Sárkány Centerben az ár töredékéért beszerezhettük volna a tárgyat, mégsem bírtuk itt hagyni 690-ért sem, mert tudtuk, hogy minden befolyt összeg nemes célra megy.

A kétely a métely

A Karma Kagyüpa Buddhista Közösség a Dalai Láma szeptember 18-19-i látogatásának egyik szervezője: megtudtuk, hogy igen bonyolult logisztikai feladat egy ilyen méltóság érkezését navigálni, ugyanakkor mérhetetlenül megtisztelő is. Időben érkeztünk, mert éppen elkezdődött a Tiszteletreméltó Láma Csöpel tanítása: „Egy bajunk van, az, hogy kételyeink vannak. Miért baj ez? Mindenünk megvan, minden ember egy teljesség, Mindenség. Kizárólag a kétely akadályoz minket a fejlődésben – nem egymást akadályozzuk, csak mi, saját magunkat. Minden csak tudatállapot, így a pokol és a menny is. Mi teremtjük. Buddha túljutott a kételyen, és ez a lehetőség itt van előttünk is. Nem kell külső kegyelemre várni. De ha valaki istenhívő, akkor az ő istene is azt szereti, ha az ember az eszénél van. Már csillagok vagyunk, de nem tudunk róla.

A tanítás után Láma Csöpel áldást osztott, majd felbukkant Laár András, és mantrákat énekelt meg. Útközben megismerkedtünk Szent Magányos Harcossal, aki ősmagyar viseletben fogadott minket. A nyakában függő számos erős talizmán dacára tagadta, hogy sámán lenne, de legalább bevezetett minket az ősmagyar Tamana-kutatásba. Egy autentikus jurta előtt csíptük el, és abban a kegyben részesített minket, hogy megfoghattuk a rúdját (jogarát?), amit már számos láma és szent ember megáldott, ráadásul a végén ott függött az igen erős, védelmező kálacsakra szimbólum.

Az ereklyék nem csillognak, de sokszorozódnak

Kísérőnk, Németh Tamás egy kevés hegymászást követően felvitt minket a fák közé felhúzott hatalmas sátorba, ahol szembesülhettünk a csodával. A Tibetből, Indiából, Nepálból, Szikkimből, Bhutánból és Svédországból származó ereklyék csalódást okoznak annak, aki hatalmas arany buddhákat, drágaköves imamalmokat és díszes süvegeket vár, ugyanis ezek az ereklyék jóformán csak nagyítóval láthatók. Apró gyöngyökről van szó: 2500 évvel ezelőtt, miután Buddha, a Megvilágosult, elhagyta testét, hamvai között tanítványai csodálatos módon gyöngyökhöz hasonló ereklyéket találtak, oly nagy mennyiségben, hogy nyolc vázát töltöttek meg velük. E felbecsülhetetlen értékű kincseket elosztották India nyolc nagy királya között, akik nyolc sztúpát építettek az ereklyék elhelyezésére és tiszteletére. Buddha eredeti ereklyéiből az idők folyamán csodálatos módon újak születtek, s így számban megsokszorozódtak, és eljutottak minden buddhista országba.

A puszta rápillantás is hatalmas jelentőségű

A szent ereklyék jelenléte nagy kihívás lehet sokunknak, úgy érezhetjük, hogy szemtől-szemben állhatunk a megmagyarázhatatlannal, a felfoghatatlannal, a csodával. Úgy tekinthetjük, hogy az ereklyék által magukkal a Megvilágosultakkal találkozunk, és személyesen kapcsolatba tudunk áldásos erejükkel kerülni. Nagyon ritka és értékes lehetőség ez arra, hogy bármelyikünk – vallásra, rasszra, stb. való tekintet nélkül – ilyen ereklyékkel közvetlen kapcsolatba kerülhessen. Nagy lehetőség is egyben megnyílásra, életünk és világlátásunk újraértékelésére, és nagy áldás, mert ha megnyitjuk szívünket az ereklyékből áradó megvilágosult szellemi energia felé, gyógyító erőt kapunk, mellyel leküzdhetjük testi, lelki betegségeinket és akadályainkat; lecsitíthatjuk a szenvedést, békét és harmóniát hozhatunk létre magunkban és környezetünkben. Az idei Ereklye kiállítást az új, háromszintes Tara Templom építésének javára rendezték.

Félkész templomba léptünk

Aki korán érkezett a programokra, indiai táncbemutatót láthatott, majd a Tűzmadár Táltos Dobkör előadását ringhatta végig Fehérholló Őskü vezetésével. A vendégsátrak közül érdemes volt betérni a Buddhista Életmód sátorba, a Kung fu Cha Tea szertartásra, a Mézeskalácsos játszóházba és a Táltos Könyvekhez. Kísérőnktől megtudtuk, hogy a Tara Templom kizárólag adományból épül fel, és jelenleg megtorpant az építkezés, mert az egyik cég közben lelépett: „Még több és még gyorsabb segítségre, összefogásra van szükség. Téglajegyek vásárlásával adományt gyűjtünk, hogy minél hamarabb elkészüljön a Szabadító Buddha Anya Templom.”

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a kedvünkért kinyitották a félkész állapotban lévő épületet, és felmehettünk a tetejére, ahonnan pompás kilátás nyílt a környező hegyekre. A legfelső lakosztályt vendéglámák fogják majd használni. A templom felszentelésére felkérték Őszentségét, a Dalai Lámát, aki ősszel érkezik.

„A templom az összes lény boldogságáért épül, tekintet nélkül faji, nemzeti, vallási, világnézeti vagy egyéb elkötelezettségre, építése ezért felbecsülhetetlen jótétemény mindannyiunk számára, akik csak részt veszünk benne, akár munkánkkal, akár felajánlásunkkal" - mesélte kísérőnk. "Ilyen alkalom csak egyszer adódik egy életben! Az épület az ősi hun templomok építészeti stílusát követi, melyet Tibetben és Mongóliában őriznek mind a mai napig. Ez lesz az első ilyen templom Magyarországon, megalkotása által ősi hagyományunk hatalmas fájának élő hajtását telepítjük hazánk termőföldjébe az ázsiai őshaza távoli vidékéről. Az új templom 340 négyzetméter alapterületű, három szintes, a központi „kupolája” 7 méter magas lesz. Az építés tervezett költsége – a berendezés nélkül – kb.120 millió forint, melynek egy része már a rendelkezésünkre áll, de szükség van az Ön hozzájárulására is.”

Buddha-tár.hu

Védelmező női Buddha

A Szabadító Buddha Anya (Tara) a buddhista Belső Ösvény nagy tisztelettel övezett női Buddhája. Őbenne ölt testet a végtelen Bölcsesség, a bensőnkben és világunkban működő, mindent átható legfinomabb és leghatalmasabb teremtő Erő. Ő minden Buddha Szülő Anyja, aki végtelen anyai szeretettel gondoskodik mindazokról, akik megnyitják szívüket felé. Mindig szívünkben lakik, legbensőbb természetünktől elválaszthatatlan. Védelmező anyai ölébe foglal minden lényt, könyörülettel óvja gyermekeit a veszélyektől. Vétkeinket megbocsátja, megtisztítja hibáinkat, karmánkat, számtalan életünkben elkövetett rossztetteinket. Megszabadít minden szenvedéstől, és együttérzőn elvezet az örök boldogság birodalmába, a megvilágosult Buddha állapotba.
Oszd meg másokkal is!
Mustra