A sör szexi - ne féljetek tőle csajok!

A sört korábban kimondottan buta italnak gondoltuk, ez arra vezethető vissza, hogy csak buta söröket ismertünk. Olyanokat, amelyekből rengeteget kell inni, és sörhasunk lesz tőle. Mostanában nemcsak ez az előítélet dőlt meg, hanem az is bebizonyosodott, hogy nem csak férfiaknak való. Az őszi Főzdefeszt sörei női szemmel.

A borkultúra sokszínűségével szembesülve, szép lassan azt is megértettük, hogy a sörnek is vannak árnyalatai, elkezdtünk figyelni a kis sörfőzdékre, elkezdtünk minőségi söröket pakolni a kosarunkba, belga, német, angol söröket kóstolni. Ez alatt az idő alatt elbúcsúztunk egy előítélettől, miszerint aki úrinő, csakis bort iszik, esetleg visszafogottan lányos koktélokat, bizonyos körökben Éva Vermutot.

Az igazság az, hogy a művelt alkoholisták nézőpontja határozza meg a helyzetet: ugyanúgy, ahogy ciki lett "egy pohár rozét" kérni borlap helyett – aki úrinő, nem egy sört kér, hanem megnézi, van-e valami elfogadható sör a kínálatban.

Miért lett fiús ital a sör?

Annak okai, hogy a sör hagyományosan maszkulin italnak számít, arra vezethetők vissza, hogy a kulturális beidegződések az egysíkú tömegsörök fogyasztásán alapulnak. Egy átlagsör nem számít szofisztikált italnak, növeli a hagyományosan férfias közösségi események relaxáló hatását – például meccsnézés. Ráadásul a legelterjedtebb, rossz sörök rossz ízűek és a lányok nem szeretik a rossz ízű dolgokat – a férfiak viszont kulturális mintaként megtanulták értékelni az ihatatlan söröket is, amik csak jégbehűtve csúsznak le. Azt se felejtsük el, hogy egy vacak sörből nagy mennyiséget kell elfogyasztani, hogy elérjük az alkoholos befolyásoltság kívánt szintjét – így nagyon telít, hizlal, hosszú távon sörhashoz vezet, ami nem áll túl jól a lányoknak.

Tehát, önmagában sört inni még nem férfias dolog – mértéktelenül, rossz sört inni viszont nem ajánlatos egyik nem számára sem. A hétvégi Főzdefeszt arra adott lehetőséget, hogy mértéktelenül fogyasszunk jó söröket, mégsem ébredtünk fejfájással.

Két sztár-sör női szemmel

Azt ígértem, csajos söröket fogok kóstolni, de direkt nem a sztereotípiák mentén indultam el, az első élmény egy kimondottan fiús sör, a fesztiválon debütáló Fekete Bárány volt. A Csobánkai Kézműves Serfőzde italát csak enyhén hűtötték le, mégis gyorsan lecsúszott. Talán merész az általánosítás, de a jó sört nagyjából onnan lehet megismerni, hogy szobahőmérséklethez közeli állapotában is képes vagy belekortyolni, sőt, ekkor bomlanak ki igazán az ízek. Az átlátszatlan Fekete Bárány egyértelműen a bevállalós lányok söre – de senkinek nem ajánljuk, hogy három korsónál többet igyon belőle, mert könnyen csapdába csal. Elaltatja a veszélyérzetet az andalító kávé illat – megtámogatva a jól elkészített macchiato tetején terpeszkedő, peckes krém állagát idéző hab látványával.

A kóstolást a tavaszi Főzdefeszt sztárjával, a Grabanccal folytattuk, amelyhez - a sörgasztronómiában rejlő lehetőségeket felvillantva – izgalmas falatkákat is komponáltak. A gyümölcsös IPA azonnal kihúzott a Fekete Bárány bűvköréből, a Grabanc szútra fantázianevű karakteres sütivel együtt pedig ismét megmutatta mennyire jól eltalált sörről van szó.  (Az IPA, azaz India Pale Ale, egy reneszánszát élő sörtípus, amit az angol sörfőzők direkt úgy főztek - több komlóval és erősebbre -, hogy kibírja az Indiába vezető fél éves hajózást.)

Veszélyes szukák, könnyű fruskák

A következő sör, amit kósoltunk már régi ismerős – inkább férfiak elcsábítására specializálódott, mint női fogyasztók meggyőzésére. A Keserű Méz egy gátlástalan, sziporkázó, ellentmondásokkal teli sör – haladó és kíváncsi lányoknak ajánljuk kóstolásra, a Szimplában a Főzdefeszttől függetlenül is csapon van. A Fóti Sörfőzde szőkesége kimondottan azért született, hogy beszéljenek róla – magára irányítja a figyelmet, ezáltal generálja a sör-közbeszédet. A Keserű Méz kishúgán, a Hoppá nevű sörön, könnyebb kiigazodni, kimondottan “csajos”, könnyű italnak szánták a sör-designerek. Mi leszavaztuk az enyhén szintetikus, virágos aromájú sört, maradunk a szőke ciklonnál.

Jó ismerősként találkoztunk a szlovák Kaltenecker főzde gyümölcsös söreivel, illetve a pihentető kávés változattal. Rossz közhely, hogy az ízesített sörök lányoknak valók – de van benne valami. A sört szigorúan elutasító, sörszaggal gyerekkori traumákat asszociáló hölgyeket könnyebb bevezetni a sörgasztronómia világába ebből az irányból. Ehhez nagyon jó alapot adnak a Kaltenecker sörök, amelyek jobb helyeken már a Főzdefeszten kívül is terítékre kerülnek, ilyen például a Pirítós nevű söröző. Én a gyömbéresre szavazok, de vérmérséklettől függően van, aki a meggyesre, van, aki a chilisre.

A sör igenis szexi!

Számomra még a Főzdefeszt sztárjának számító lázadót, a Fekete Bárányt is lepipálta egy másik mélyfekete ital, a győrzámolyi Bors Sörfőzde 7,5%-os Tuck Barát nevű söre. Látszólag nem könnyű sör, nem is kimondottan csajos – de megkóstolva meggyőzött mindannyiunkat. A lágy, karamelles barnasör a kora-őszi idény tökéletes választása – olyan volt kortyolgatni, mintha a hűvös estén egy puha takarót borítottunk volna magunkra. Ezzel a csodás élménnyel zártuk az idei Főzdefesztet, amiről megállapítható, hogy a sörforradalom legszexibb eseménye!

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek