5 tipp, hogy ne verjenek át Tokajban

Ha abból indulunk ki, hogy nem létezik 1 liter igazi Tokaji 500 forintért, akkor viszonylag biztonságban vagyunk. De a teljes védelmet az jelenti, ha abból kóstolunk, amit megveszünk: a szemünk előtt lopózzák ki a hordóból, mert akkor nincs mismásolás. Tippek, hogyan vegyél igazán jó bort a történelmi borvidéken.

Fotó: Gregoriosz
Fotó: Gregoriosz

1. Ne csak a városközpontot nézzük meg

A történelmi borvidék központjában kétméterenként kínálják a bort, de jobban járunk, ha tágítjuk a vadászterületünket és besétálunk a mellékutcákba is. Rengeteg családi pincészet kínálja a portékáját, nem kell beülni az első lehúzós helyre. A sétáló utcán kosárba, 40 fokos napra kihelyezett literes palackokban álló italnak sajnos csak a színe van rendben, az ízélmény azonban egész mást tartogat. Bizonyos szóbeszéd szerint az igazi lelőhelyek a tokaji vasútállomás környékén vannak, de szintén ígéretes forrásként tartják számon a Kopasz-hegyre felvezető utcácskákat.

2. Nincs 1 liter Tokaji 500 forintért

A pincékben kb. 2-300 forint egy deci igazi jó bor. Ha egy liter bort 500 forintért kínálnak, az szerfelett gyanús, még a legjobb helyen is. Ne hagyjuk ki a hordóból lopózott három-négy puttonyos tokajikat sem, de arra készüljünk fel, hogy ezek mindenhol többe fognak kerülni, és ez rendben is van így. Ne bízzunk az első pohárban, mert egy borrajongó Tokaj iránt érzett elfogultsága és szerelme elvakíthatja. Alaposan forgassuk meg a szájban, figyeljük az utóízét. Egy igazi pincében automatikusan adnak egy kevés kóstolót, minden vásárlási kötelezettség nélkül, de ezzel ne éljünk vissza.

3. Ne higgyünk a csicsának

Érdemes a polcon hagyni a 'palack a palackban' típusú látványborokat, mert ezek ugyan szép ajándékok, de nem ott csinálják, hanem szuvenír manufaktúrákban. Lehet, hogy jó bor van bennük, de nem Tokaji, az biztos. Egyébként sem a nemzetiszalagot és a kovácsoltvas bortartót keressük Tokajban. Az egyéb üveges borokban nyugodtan megbízhatunk, de bármilyen palackot is vegyünk kézbe, alaposan nézzük meg a címkét.

Fotó: Bodrogi Eszter
Fotó: Bodrogi Eszter

A Tokaji palackban is kiválóan érik, ugyanúgy, mint egy hűvös borpince vastag kőfalai mögött. A tokaji bor állandó minőségellenőrzésen esik át, amit az Országos Borminősítő Intézet (OBI) végez, időszakos bevizsgálások során. Ezt követően hozható forgalomba egy-egy szüret eredménye, az ilyesmit pedig nem akármilyen palackba töltik.

4. Nem mindig azt kapsz, amit kóstolsz

Sajnos Tokajon is használják azt az ócska trükköt, hogy mást kóstoltatnak, mint amit csavaros kupak alatt, műanyag üvegben eladnak utána. Ha abból indulunk ki, amit korábban már említettünk, miszerint nem létezik 1 liter tokaji 500 forintért, akkor viszonylag biztonságban vagyunk. De a teljes védelmet az jelenti, ha abból kóstolunk, amit megveszünk, a szemünk előtt nyitják ki és nincs semmi mismásolás. Ezt elsősorban a hordós pincékben tehetjük meg. Azért megyünk Tokajba, hogy ott kóstoljuk meg, amit megvenni kívánunk, egyébként mehetnénk akár a sarki üzletbe is, hiszen ott szintén nem lehet felpattintani a palackot. Egyébként a palackos borokban itt is megbízhatunk, van olyan üveg, amiben vakon. Ilyen például a kb. 2 ezer forintos Tokaji Fordítás. Ezt már nem kell kinyittatni, hiszen ez egy ellenőrzött, szuper minőség.

5. Tokajban is van tablettás bor, annak, aki szereti

Az utóbbi időkben csökkent az üveges borok forgalma, a kannás és műanyag palackos borok pedig egyre népszerűbbek. Mivel a tablettás bor nem túl versenyképes az ínyencek körében, csalódik, aki úgy kapja, hogy nem is kereste. Tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb szőlő termett, ezért idén magasabb árakkal találkozhatunk. Ennek függvényében a tokaj-hegyaljai felvásárlási árak is emelkedtek.

Fotó: Eric Murray
Fotó: Eric Murray

A Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, a Tokaji Sárga Muskotály néven árusított borfajták nem mindenhol ugyanazt a minőséget hozzák, és nem mindig garantálják az elvárt ízeket, hiszen ez csupán azt jelenti, hogy a gyártó a tokaji régióból származó szőlővel dolgozott. A kannás változatokat nem lehet tokaji borfajtának minősíteni, ha nem felelnek meg a szabványos követelményeknek. A kaland kedvéért vehetünk kannás bort is, de ne lepődjünk meg, ha egész más élményt kínál (még fröccsnek is), mint amiért odautaztunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek