Bai Edit: Jót kell készíteni akkor, amikor rossz az évjárat



A bor készítés gyönyörű feladat, de nem csak kóstolgatásból és előkelő borbemutatókból áll. Hajnalban kint kell lenni a szőlőhegyen a szüreten akkor is, ha hideg van, és sokszor december 24-én is muszáj az aszúval foglalkozni, mert a bor nem vár az emberre. Bai Edit szerint pont a kiszámíthatatlanság a gyönyörű ebben a szakmában.

Bai Edit a természet szeretetétől jutott el egy francia tulajdonú borászat főborászi posztjáig. Bár a Dereszla borászat az első munkahelye, azt nem mondhatjuk, hogy egyenes volt az út a debreceni egyetemtől a pincészetig. Kevesen tudják róla, de eredetileg biológusként végzett. Már az egyetemen elkezdett érdeklődni a borok iránt, de csak az ötödév közepén indult egy borkóstolási kurzus, ahol végre tényleg tanulhatott valamit.

Nem volt megállás, beiratkozott a Corvinus egyetem szőlész-borász szakára, amit munka mellett levelezőn végzett el, de mai napig mélyen él benne a biológia. A bort inkább szőlőnek látja, hiszen minden kint dől el a szőlőhegyen. Süt a nap, esik az eső vagy megfagy a hajtás, mind nagyon fontos a bor szempontjából. Miután leszüretelték a szőlőt és must lett belőle, akkor kezdődik számára az alkotás. Az már tényleg más, ott már az érzékekre is szükség van.

Nem csak kóstolás az élet, monoton rutin is

Nem csak házasításokból, és egész napos kóstolásból áll a borász élete. Az pont a kevesebb a napi rutinban. Van-e raktáron üveg, van-e hozzá elég dugó, megérkezett-e a kapszula, a címke. Számítógép, telefon, iroda. És ezt is le kell tudni. Minden nap.

Egy átlagos melós nap reggel hétkor már a borászatban kezdődik, és ritkán ér véget este hat előtt. Muszáj bemenni a kollégák előtt fél órával, hogy végig tudjad gondolni, hol fejeztétek be előző este, és hol fogjátok aznap folytatni. Ha teheti, mindig részt vesz a kóstoltatásokon. Fontos visszajelzés a vendégek véleménye. Egyedül a szüret környékén nem jut ideje ilyesmire, de akkor hajnaltól késő estig nincs megállás.

A Dorombor, a macskás címke sikere

Bort címke alapján? Simán!

Valljuk be, nekünk nőknek nagyon sokat számít a csomagolás! Egy bornál persze megegyezhetünk abban, hogy csak az számít mi van a palackban, mégis sokszor a kosarunkba kerülnek olyan üvegek, amik egyszerűen megtetszettek. Ha bejön, akkor nemcsak a pohárban nézegetjük a bort, hanem egész este örülünk a szép címkének.

Ha nem jön be, akkor mindig leszögezzük a nagy igazságot: bort tilos címke alapján vásárolni. Vagy nem.

A Dorombor határozottan bejön

A hivatalos meghatározás szerint: friss, üde, könnyű, fiatalos bor, nyáresti beszélgetésekhez.

A vicces címke, ami Magyarországon 30.000 palack borra kerül rá, és a vásárlók kedvence, Németországban kiveri a biztosítékot. Annyira, hogy nem is érdekli őket, amíg tudják, hogy ez a macskás bor. Ha nem tudják, jöhet!

Véletlenül született grafika. Megvolt a bor, megvolt a célcsoport, és született is pár kifejezetten modern címketerv, amikor félve megmutatták a macskásat a megbízónak. Megjegyezték, hogy egy hosszú nap végén készült, miután a kolléganő iszogatott a borból. Mégis ez győzött, és az idő a jó döntést igazolta.

A borkészítésre nincs szoftver

Sokan elvárnák tőle, hogy mondja meg, mi fog történni három héttel később, de ez egy borászatban szinte lehetetlenség. Bármi közbejöhet: beoxidálódik vagy bepirkad a bor vagy épp eléri a tökéletes állapotot, amit hordóban lehet, és muszáj lepalackozni. Mindig ott kell lenni, és mindig számítani kell valami váratlanra. A borászkodást nem lehet tíz pontban leírni. Ami egyik évben működött, az a másikban nem fog. Soha nincs két egyforma év. Más az időjárás, más a termés, és közben a vásárlók is változnak.

„Imádok a pincében lenni, ott nem csörög a telefon, hiszen nincs térerő. Tényleg lehet a borokra koncentrálni. Át tudom venni a ritmust, szó szerint a borral lélegzem ilyenkor. Sokan csodálkoznak, hogy nem Budapesten de legalábbis Sárospatakon élek. Budapestről nem lehetne bort készíteni. Nem lennék ott abban a pillanatban, amikor ott kell állnom a tőkék között vagy a pincében. Itt felébredek éjjel szüretkor, és hallom, hogy esik az eső. Rögtön mindent megváltoztat. De ehhez ott kell élni, ahol a szőlő is él."

Amit idén leszüretelünk, csak évek múlva kerül a polcokra

"Egy borász csak több év alatt tudja megmutatni, hogy mit tud. Jót kell készíteni akkor, ha rossz az évjárat, és még jobbat akkor, amikor jó. Aztán még évek telnek el addig, amíg egy tokaji aszú palackba kerül, majd újabb évek addig, amíg forgalomba hozzák. És közben minden évben újabb szüret jön."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek