Cidert a magyar kocsmába, mert megérdemeljük

Egy biztos csak, a szárazakra ciderekre szavazunk, és inkább szeretjük, mint nem. Jó lenne, ha olcsóbban is hozzá tudnánk jutni, de olyat szeretnénk, amiben nem csak töredék része az italnak az almalé. A magyar orrnak még szoknia kell az erjedt alma illatát, de van olyan cider, amit mindenki bármikor szívesen meginna. Az Old Rosie-nak 7,3% az alkohol tartalma, úgyhogy hamar fejbe vág, de örömmel vállaljuk a kockázatot, és nem csak a cuki címke miatt. Szerkesztőségünk követelése: cidert minden magyar kocsmában lehessen kapni!

Black Thorn 4,7% 0,5l, 399 Ft.

Viki szerint erős indítás - egy korty Nyugat-Európa. Juli is örült neki, mert nem túl édes, az édesítőszer (ha van benne), nem érezhető, és pont olyan az íze, mint a doboz dizájnja. Ez pedig igazi előny, lássuk be. Judit is inkább a doboz fogta meg, mert ami benne volt, az már nem ízlett neki. A kellemetlen utóízt pedig határozottan utálta. Hajni viszont már az illatát is pusztítónak ítélte, igaz nem volt tisztában azzal, hogy egy jó cidernél az istállószag nem hátrány, hanem előny. Szerinte olyan íze van, mint amikor almaszüretnél belerohad a ládába az alma, és aztán almalevet csinálnak belőle - legalábbis ilyennek képzeli.

A szerkesztőség ítélete: 4,75/10 pont

Frosty Jack's 7,5% 0,5l, 449 Ft.

Erről elhangzott olyan vélemény, ami szerint ebben semmi cideres nem volt, inkább egy rossz pezsgőre emlékeztetett, és mivel még a "jó minőségű" édes pezsgőtől is undorodik a tesztelő, nem kifejezetten örült az ízélménynek. Juli ismét odavolt a szép doboztól, az íze viszont inkább a pezsgőre emlékeztette, de sajnos a rossz, fejfájós pezsgőére. Ez ízlett neki a legkevésbé, ha ez lett volna az első találkozása a cider intézményével, soha többé nem próbálkozott volna. Judit szerint egyszerűen jellegtelen, de fejbeütős itallal volt dolgunk. Viki szerint szép a doboza, de a tartalma pezsgőre emlékeztető, ezért olyan mint a bélelt bakancs nyáron: hanyagolni kell.

A szerkesztőség ítélete: 2/10 pont

K 8,4% 0,5l, 409 Ft.

Juli szerint nagyon finom, és nagyon csúszik, és mivel magas az alkoholtartalma, vélhetően iszonyú gyorsan be lehet rúgni tőle, különösen, ha hőségben isszuk. Még a maradékot is megitta a teszt után, annyira ízlett neki. Akkor már tudjuk, mit gondol Viki Juliról, szerinte ugyanis ez a cider elkeserítően alkeszízű. Viszont Judit szerint is finom, főleg a kellemes almaíz miatt. Hajni elismerte, hogy ez legalább igazán cider feeling, ettől függetlenül nem jött be neki annyira. Elmondhatjuk, hogy erősen megosztó.

A szerkesztőség ítélete: 7/10 pont

Olde English 5,5% 0,5l, 409 Ft.

Hajni rögtön bedobta az olajos-halkonzerv szagot, ezután már nehéz volt túl sok jót kiérezni belőle. Valami hasonló fogalmazódott meg Vikiben is: Ha ilyen ízű és illatú testápolóm lenne, soha nem nyúlna senki hozzám. Juditot egy rossz pezsgőre emlékeztette az illata, és a véleménye a kortyolás után se változott. Ennek a cidernek a legnagyobb pozitívuma, hogy nincs agyonédesítve. Fura, savanyú mellékíze volt, ez is inkább romlott pezsgőre emlékeztette a legtöbbünket. Julit sem hatotta meg különösebben, de azért gyakorló ciderrajongóként simán meginná bármikor, így pl. ha vendégségben ezzel kínálnák, örömmel elfogadná, de ha ő választana a boltban, inkább mást venne le a polcról.

A szerkesztőség ítélete: 4,5/10 pont

Stowford dry 4,5%, 0,33l, 399 Ft.

Abban egyetértettünk, hogy szeretjük. Kellemesen visszafogott íze van, érezhető gyümölcsízzel, jól behűtve simán elkortyolgatnánk egy kánikulai napon. Na, de milyen gyümölcs? Annak ellenére, hogy almából és körtéből készül, van aki határozott körteízt, van aki pedig határozott ananászízt érzett ki belőle. Nem is nagyon volt hozzáfűzni valónk, töltögethetik bátran a poharainkba.

A szerkesztőség ítélete: 7/10 pont

Westons 4,5%, 0,33l, 399 Ft.

Szinte mindnyájan birsalma illatúnak éreztük, úgyhogy már az első korty előtt szerettük. Köszönjük, finom volt! Hajninak ez volt az első cider, ami igazán ízlett, birsalmaillata volt, ami pluszpontot ért, így nála megkapta a maximumot. Juli is szerette, főleg a nagyon gyümölcsös ízét. Judit viszont érzett valami nem odavaló mellékízt, ennek ellenére hét ponttal díjazta.

A szerkesztőség ítélete: 8,5/10 pont

Somersby 4,5%, 0,33l, 274 Ft.

Nagyon megosztó cider volt. Ha azt nézzük, hogy mindössze 15% benne az almalé, a többi kitudja mi, akkor ezen nem is lehet csodálkozni. Inkább kezdő cider fogyasztóknak ajánljuk, akik még inkább a dobozos almalét keresik az üvegben, mint a bort. Ennek ellenére vigyázni kell az édes íz 4,5% alkoholtartalmat takar. Plusz pontot ér, hogy úgy tűnik, egy csomó budapesti közért forgalmazza.

Hajni úgy véli, hogy ha nem cidernek issza, hanem üdítőnek, akkor igencsak kellemes ez a  cukrozott almaíz. Vagy egy kis erjedt mellékíze, de hát az alkoholtartalom miatt ez nem meglepő. Arra emlékeztet, amikor buli után másnap az asztalon a pohárban maradt almalevet lehajtja az ember. Eszter szerint pedig ihatatlanul édes, összeragasztja a szájat. Leginkább tini lányok leitatására tartja alkalmasnak, de tizenhat fölött büntet. Ezzel Viki is tökéletesen egyet ért: szerinte egyértelműen azoknak való, akik a húst hússal helyett, csokit tejszínhabbal iskola lelkes követői. Úgy tűnik, Jutka nem ilyen, szerinte ugyanis nagyon klassz, csak neki túl édes. Egy üvegnél többet képtelen lenne meginni belőle. Judit viszont kiborult tőle. Azt mondta, hogy annyira édes, hogy még a hajhagymái is megfeszültek tőle. Valószínű ez tényleg az édesszájúaknak való, nem neki. Mindössze egy pontot adott rá, és hozzáfűzte, hogy ezt is csak azért, mert jó szívű. Ezzel Eszter is egyetértett, azt mondta, hogy képtelen lenne egy decinél többet meginni belőle, viszont biztos benne, hogy a hétéves fia imádná, ha ihatna belőle.

A szerkesztőség ítélete: 3,5/10 pont

Stowford félszáraz 4,5% 0,33l, 399 Ft.

Hajni szerint csak elvileg ez édesebb mint a száraz Stowford, ízben szinte alig érezhető.  A fanyar mellékíz hatására csukott szemmel úgy érzete, mintha egy romantikus kis angol falucska fogadójában ülne, ami egy cider esetében nem is olyan rossz teljesítmény. Viki szerint jó ez, csak meg kell szokni. Juli viszont olyan mellékízt érzett, amitől azonnal beindult az a bizonyos adalékanyagokra érzékeny mirigye, ami a fejfájást pumpálja a halántéka körül. Fél korty ment csak le, de nem akar szigorú lenni, ez lehet egyéni érzékenység is, így négy pontra értékelte a félszáraz Stowfordot. Juditnak se jött be, őt a gyerek köptetőkre emlékeztette, annak viszont örült, hogy nem túl édes.

A szerkesztőség ítélete: 6/10 pont

Strongbow 5,3%, 0,275l, 369 Ft.

Judit ennek se bírta a szagát, de jónak találta az ízét. Hajni erre ezt mondta: Na, ez aztán istállószag a javából, bár először ipari vegyszerre gyanakodtam, de aztán valaki benyögte, hogy lótrágya és akkor kigyúlt a kis lámpa a fejemben. Ehhez képest tök jó íze volt, igaz ezen a ponton már nem vagyok teljesen józan én sem. Lehet, hogy Viki sem, mert Lady Gagás hasonlattal állt elő: a ciderek Lady Gagája, jobb élőben, mint amire számítani lehetett. Juli itt egy kicsit elgondolkodott, és arra jutott, hogy nagyon nagy melegben mégis ezt választaná a K rovására is, mert ez a legfrissítőbb hatású, és az alkoholtartalma is alacsonyabb, így nem kellene attól félnie, hogy 5 perc alatt részeg lesz a nagy napozásban. Elfogadható érv, meg kell hagyni.

A szerkesztőség ítélete: 7/10 pont

Old Rosie 7,3%, 05l, 690 Ft.

Álló taps és ováció! Annyira szerettük ezt a cidert, hogy volt, aki 11 pontot adott rá a tízből. Bármikor, bárhol meginnánk, sőt szeretnénk, ha ezt ihatnánk! Bezzeg Viki szerint akárki is követte el, olyan mintha a Borsodi ízvilágát valaki kicsempészte volna nyugatra, mert ott is élnek kelet-európaiak, nekik is kell egy kis hazai íz, no meg nosztalgia. Hajni szerint ez végre egy cider, ami egyáltalán nem büdös, viszont finom, és ez bizony remek kombináció. A kellemesen fanyar almás íz neki jöhet bármikor. Juli ismét díjazta a dizájnt: messze a legszebb üveg és címke, és ami azt illeti, ez volt a legfinomabb is. Mindent visz. Tizenegy pontot neki!

A szerkesztőség ítélete: 10/10 pont

Magners 4,5% 0,33l 575 Ft.

Na, ez is egy nagy megosztó. Hajni azt mondta erről a ciderről, hogy a színe és a szaga is ütős, úgyhogy ha nem egy „kötelező ciderteszten” ülne, akkor bele se kortyolna. Viszont így nem volt más választása és kellemesen csalódott. Jó az íze, de a kedvence soha nem lesz. Julit a tablettás marakuja üdítőre emlékeztető szín kicsit aggasztotta, de az íze alapján már nem látta annyira rossznak a helyzetet, mert az ízére egy határozott semlegessel szavazott. Azért azt is számításba vette, hogy a kóstolás végefelé már nem működnek olyan jól az ízlelőbimbók, vagy még az is megeshet, hogy ő már becsípett. Judit már megint büdösnek érezte, úgyhogy elmondhatjuk, hogy ő nem az erjedt almaszag nagy barátnője. Viki szerint pedig ez a cider olyannyira jó, hogyha nem ital, hanem nő lenne, akkor minden kommentelő azt írná róla, hogy sunázná.

A szerkesztőség ítélete: 6/10 pont

A teszt végén a maradékok keverékét, amit nem mertünk cuveé-nek nevezni, csak ketten mertük megkóstolni, és meglepve tapasztaltuk, hogy bár kevés édes cider volt a szettben, a domináns íz mégis ez lett. Ennek ellenére mi ezt is abszolút meginnánk bármikor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra