Van az a meleg, amikor rákattanunk - gyümölcsös sör teszt

Négy nő ült össze a szerkesztőségből, hogy végigkóstolja az összes citromos sört, amit meg lehet vásárolni. Ketten egyáltalán nem ittak még ilyesmit, ketten pedig bevallottan kedvelik, de leginkább harminc fok felett, mondjuk egy kertipartin, hőguta ellen. Érdekes volt, hogy a megkérdezett pasik egyikének sem jelent meg fintor az arcán, amikor a radlerekről kérdeztük. Bodzás sört nem sikerült vennünk, mert az eladók szerint azt elkapkodják, de a többit fajtát is viszik mint a cukrot. Az alkohol tartalmuk átlagosan 2% körül mozog, vagyis fele sör, fele üdítő. A lehető leghidegebben fogyasszuk, és egy nap alatt ne keverjük a márkákat, mert súlyos citromaroma undor lesz a következménye.


Gösser – Natur Zitrone

2% alkohol
Csak természetes alapanyagokból készült.189 Ft/0,5l (Spar)

Dóra szerint, ha a sörkóstolásnak lenne olyan bullshit-generátora, mint a boroknak, akkor azt dobná ki erre: a lehetőségekhez mérten harmonikus összhatás, nem karcos. Hajni és Eszter is egyből a mosogatólére asszociált, amikor belekóstoltak, Juli viszont nem szofisztikálta túl a dolgot: jellegtelen, üdítőnek rossz, sörnek még rosszabb címkékkel látta el a terméket. A habmentes italt annak ajánljuk, aki már abban a stádiumban van, hogy mindegy, mit iszik.

A szerkesztőség ítélete: 4,75/10 pont


Beauty Woman Sexy - Mit ígér a bugyirózsaszín üveg?


Karlskrone -  Naturtrüber Radler

2,5% alkohol Limonádé és sör azonos aranyú keveréke
édesítőszerrel
169 Ft/0,33l (Aldi)

Ez a sör vagy mi, már habzott, a színe is azt sejtette, hogy valóban ilyen itallal van dolgunk, bár Dórának így sem nyerte el a tetszését. "Úgy képzelem, hogy ha a kocsma bádogpultjára kiömlik egy kis sör, záráskor ilyen íze van." Juli az édesítőszer-tartalma ellen emelte fel a hangját, fejfájásra is panaszkodott, de nem kell sajnálni, a mentatartalom visszahozta a jelenbe. Eszter és Hajni ugyanazt a mantrát nyomta, mint a többiek, így külön nem térnénk ki arra, konkrétan mit éreztek a kóstoláskor.

A szerkesztőség ítélete: 2/10 pont

Tuborg – Lemon

4,92% alkohol
359 Ft/0,5l (Match)

Dóra erősen indította az észlelés cunamit: a szivacsgyöngyék esszenciája ez, olyan törlést képzeljünk el, amelyikbe jutott egy kis sütőrum, termelői fehérbor, citrompótlós víz és egy kis sör. Hajni azonnali nosztalgiára kényszerítette, és egyből a Cif illatra gondolt, ami még mindig jobb mint ez a gazdaságos mosogatószer, amire emlékeztette a Tuborg. Juli a tevepisit is jobbnak képzeli, mint ezt a remekművet, Eszter viszont rájött, miről is szól ez a sörféle. "Igazi férfiaknak szánták a termékfejlesztői, hiszen nem is sör és üdítő keveréke, hanem sör citrommal."

A szerkesztőség ítélete: 0,75/10 pont


Kühles blondes

2,7% alkohol
Limonádé és sör azonos aranyú keveréke
édesítőszerrel
148 Ft/0,5l (Aldi)

Dórát egyedül az ital neve fogta meg, Hajnit jobbfajta limonádéra emlékeztette a vegyület, Juli viszont egyszerűen coolnak definiálta. "Jó, hogy nincs habja, de még jobb, hogy csavaros a kupakja, így nem kell az ajtófélfával birkózni, hogy hozzájussunk. Az illata sem rossz, bár ennek is van enyhe kellemetlen utóíze, de messze nem olyan rossz, mint az előzőeknek. Kartonokban hordanám kerti partira, főleg, ha nagy a forróság."

A szerkesztőség ítélete: 5,5/10 pont

Radler Lemon

1,4% alkohol
cukorral és édesítőszerrel

199 Ft/0,5l (Spar)

"Ez a Radler válasza a Bacardi Breezerre" - mondta Dóra, aki ezzel azonnal magasra tette a lécet. "Szeretném újra a lingóba emelni a lónyál szót, az illik rá a legjobban. A szomjat nem hiszem, hogy oltja." Hajnit is megihlette, persze nem az alkoholtartalom okán, hiszen maximum tinik kezében tudja elképzelni. Juli ugyanerre jutott, Eszter viszont kiszélesítette a sör lehetséges célcsoportját. "Szerintem olyanoknak készült, akik gyűlölik a sört. De akkor minek erőltetni? Jéghidegen, vagyis három fok körül sokkal élvezhetőbb az íze, ezt tapasztalatból tudom."

A szerkesztőség ítélete: 4,75/10 pont



Borsodi citromos

2% alkohol
Nincs benne édesítő szer?
219Ft/0,5l (Spar)

Hajni úgy értékelte a Borsodi próbálkozását, mintha csak egy íz karakterére mentek volna rá. "Az élet napos oldalán igencsak rámentek a citromos ízre, a végeredmény jó savanyú, egy kis keserű citromhéjízzel a végén, de ez legalább passzol a sör ízéhez." Juli kifejezetten finomnak találta, és kijelentette, hogy hajlandó ilyet inni. Még Eszter is szerette, aki stranditalként tudta a leginkább elképzelni.

A szerkesztőség ítélete: 7,25/10 pont


Karlskrone -  szűretlen

2,2% alkohol
60% limonádé és 40% sör keveréke
édesítőszerrel
149 Ft/0,33l (Aldi)

A szűretlen sör összehúzta Dóra arcát, a fotós nem is szerette volna megörökíteni, mert nem volt szép látvány. Ennek ellenére, mint hozzávalót, a sörtésztában el tudja képzelni. Hajni viszont rajongója lett, úgy tűnik, megtalálta az igazit. Boldog lehet. "Azonnal leütötte a Borsodit ingatag trónjáról, felelősségem teljes tudatában kijelenthetem: jó. Kellemesen kesernyés, van söríz, van citromíz, mindez nem bántóan összefonódva. Jó hidegre lehűtve jöhet." Eszter és Juli is lelkes volt, dobpergések közepette jelentették be, hogy nekik ez nagyon oké.

A szerkesztőség ítélete: 9/10 pont

Holsten alkoholmentes citromos

289 Ft/0,33l (Match)

Dórát a Holsten a talponálló kocsmák vendégévé tette, mert egész egyszerűen, ez a sör szerinte csak ilyen díszlet mellett működhet. Hajni annyira meglepődött rajta, hogy váratlan ízűnek nevezte, majd ezen sör létezésének okán kezdett el gondolkodni. Mivel nem fejtette meg a rejtélyt, átadta a szót Julinak, aki szintén nem tudott mit kezdeni a helyzettel, és passzolta Eszternek. A végeredmény egy nagy kérdőjel maradt. Tudjuk, teremt az Úr, de ezt minek?

A szerkesztőség ítélete: 1,5/10 pont

Soproni citromos

2% alkohol
215 Ft/0,5l (Spar)

A Soproni Dórából az egészségtudatos alkoholistát hozta felszínre, mert pont olyan érzése volt, mintha grapefruitmagcseppet öntöttek volna a sörbe. Hajnit nem ihlette meg ez a nedű, Julinak viszont arany szíve van. "Kánikulában innám" - mondta. Eszter úgy vélte, erre a pasik se fintorognának rá macsóságból.

A szerkesztőség ítélete: 7/10 pont

Soproni narancs

2% alkohol
215 Ft/0,5l (Spar)

A narancsos sör Dórában jaffa szörp élményt idézett fel. Hajni fantaízűnek érezte, Juli viszont csak hőségriadó alatt fogyasztaná. Eszter egyszerűen csak csalódott. Több szót nem is érdemel.

A szerkesztőség ítélete: 6,25/10 pont

Borsodi grapefruit

2% alkohol
189 Ft/0,5l (Spar)

Dóra ennél a pontnál esett ki a versenyből, Hajni imádta, mert vicces volt a színe, és jéghidegen kifejezetten fogyaszthatónak tűnt. Juli tudta, hogy ez egy alternatíva lehet azoknak, akik nem szeretik a citromos sört, de részletekbe nem bocsátkozott, mert úgy érezte, nem tudná úrilányként szavakba önteni mindazt, amit ebben a sörben szeret vagy nem szeret. Eszter is érezte már, hogy telítődtek az ízlelőbimbói, megszólalni sem nagyon tudott tőle.

A szerkesztőség ítélete: 7,7/10 pont

Holsten mangó, alkoholmentes

289 Ft/0,33l (Match)

A mangós sörről elképzelésünk sincs mit lehetne mondani, tekintve hogy mangót valószínű életében nem látott. Az íze meg is ütötte Hajnit, aki arra gyanakodott, a gyártók összekeverhették az aromákat, ez ugyanis a jó öreg maracuja íz. Juli értelmetlennek találta a Holsten próbálkozását, Eszter pedig kijelentette, ezért nem fognak soha betörni egy boltba.

A szerkesztőség ítélete: 2,25/10 pont

Borsodi alma

2% alkohol
189 Ft/0,5l (Spar)

Ez az alma ízű sör épp olyan, mint amilyennek képzelte Dóra. Hajni bevallotta, hogy az alma számára minden formában szerethető, így sörben is megissza, nem sznobul be, ha csak aromát érez. Juli egy magyar Almdudler utánzathoz hasonlította, Eszter pedig másodszor is elkötelezte magát. "Sajnos nem kóstoltam össze a másik tízpontossal, így nem tudom, melyik nyert nálam igazán, ez vagy az, de mindegy is, ezt is bármikor hajlandó vagyok meginni harminc fok környékén."

A szerkesztőség ítélete: 9,25/10 pont

A teszt számunkra azzal a tanulsággal szolgált, hogy kétféle sörös üdítőt nem szabad egy nap kóstolni, mert az egyik felerősíti a másik édesítőszer és citromaroma ízét. Ez nem bor. Ugyanakkor meglepő, hogy több olyat is kóstoltunk, ami határozottan finom volt. Kánikulában érdemes tartani belőlük a hűtőben, de fogyasztás előtt még a fagyasztóba is be kell tenni negyed órára. Különben nincs értelme.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek