A Dauar lisztérzékenyeknek, a Dab diétázóknak is készít sört

Idén a Valentin nap nemcsak a szerelmesek és a virágboltosok ünnepe volt, de az alkoholé is. A Kreatív Italfórum rendezvényén jártunk, az italszakma egyik jelentős találkozóhelyén, ahol a pultosoknak végre nem ittas tinédzsereket kellett kiszolgálniuk, hanem egymást. Február 14-én reggeltől estig folyt, illatozott, pezsgett az ital a Hotel Corinthia Budapest konferenciaközpontjában.

A Kreatív Italfórum tavaly indult először, akkor 22 kiállító és közel 400 látogató vett részt rajta. A rendezvény elsősorban a vendéglátóhelyek munkatársainak, a szakma döntéshozóinak és az igényes fogyasztóknak szól, hogy testközelből ismerjék meg az aktuális trendeket, sosem kóstolt italokat fedezzenek fel, és teszteljék a termékeket.

Idén a hazai szakemberek mellett a nemzetközi bárvilág ismert arcai is megjelentek: Matthijs Janssen mesterdesztilláló, Arno van Eijmeren mixológus (a De Kuyper márkanagykövete), és Nicolas St. Jean világbajnok flair bártender. Ők nemcsak előadókként, hanem zsűritagokként is debütáltak a rendezvényen, mert a De Kuyper mixerverseny idei döntője az Italfórum egyik kiemelt programja volt. A bőség zavarával küzdöttünk, mert a fényűző termekben rengeteg előadás zajlott, hirtelen azt sem tudtuk, mire üljünk be.

Kézműves borok, luxusmárkák

A központi kiállító teremben neonfényes pultok, krómosan csillogó, korszerű italkotyvasztó gépek fogadtak, a Hotex standjánál italhűtőket kínáltak - már csak egy táncoló guminyakkendős japán pincérrobot hiányzott a képből. A sarokban bármixerek zsonglőrködtek egy elkülönített karámban, néha párban, néha szólóban és néha bizony koppantak az üvegek a padlón.

A rumokról tudtak újat mondani

Megtudtuk, hogy az első lepárlóüstöt először a középkori alkimisták használták, és szerzetesek fejlesztették tovább. Az is kiderült, hogy az első nevesített rum a Bacardi volt, és Denevéres rum néven futott. A szakértőnk elmondta, hogy hazánkban egyelőre nincs kultúrája a tiszta rum kóstolásnak, hiszen még a saját pálinkánkkal is küszködünk: a hűtőből vesszük elő, ráadásul a pálinkák fele nem is pálinka.

A Havana Club rummal folytattuk a túrát, amely a mai napig Kubában készül, az állam egyik fő árucikke. Aranyszalma sárga, egyedi illatú. Egy korty után az ember valóban megkíván hozzá egy szép szivart. Igazi ritkasággal zártuk a rumünnepet: a rumok királyának tartott Zacapa rummal, mely Guatemala keleti részén készül. Hazánkban mindössze pár éve lehet csak hozzájutni, ugyanis 20 ezer forint körül mozog az ára. Szakértőnk szerint meghűlésre a pálinka, vagy ez a legjobb medicina.

A sörök bikája

A rumot sörrel öblítettük le, nem is akármilyennel, ugyanis megismerkedtünk a John Bull nevű itallal, amelynek 5,3%-os alkoholtartalma, és lágy íze miatt szerelembe estünk. A búzasörök királyának tartott Erdingert is megtaláltuk, az 7,3 %-os alkoholtartalommal büszkélkedhetett.

Az Italfórumon két érdekes sörre bukkantunk: a Daurára, ami egy láger típusú, import világos sör Spanyolországból, és lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve a DAB diétás sörére. Pils típusú világos sör, ízében és zamatában, összetevőiben megegyezik a normál sörrel, de csökkentett szénhidrát tartalma miatt a diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Előtte persze nem árt az orvossal konzultálni. Megismerkedtünk a Békésszentandrási Sörfőzdével is, ahol jóféle házisörökhöz juthattunk.

Kiváló gint csak uborkapohárból

A söröktől felüdülve újra valami rövid után eredtünk, így találtuk meg az Absolut standját. A legnagyobb meglepetést a vaníliás Absolut vodka okozta, ami a vaníliát és a markáns, tiszta vodka világát ötvözte, nehéz eldönteni, hova soroljuk. Gótikus élmény volt. Mintha az ipari pudinggyártás perverz mellékterméke volna. Ha lenne íze annak, amikor egy 18 éves hippi lánynak erőszakkal veszik el a szüzességét, ilyen lenne.

Ahogy tovább sétáltunk, láttuk, hogy a szervezők a kiszáradás ellen, valamint a szájüreg közömbösítésére ivókutakat állítottak fel, melynek kezeléséhez külön használati utasítás járt. A rendezvény tanulságos esemény volt, ahol senki nem maradt szárazon, mi is egy meredek szilveszteri buli aromáit árasztva magunkból hagytuk el a helyszínt.

Mustra