Kasszateszt: Az ember lenyomta a robotokat

Jön a karácsony, hatalmas a tömeg a boltokban, vagyis itt a sorban állások időszaka, amikor fokozottan aktuális az örök kérdés: vajon melyik kassza a leggyorsabb? Az örök dilemmát a Fogarasi Tescoban teszteltük, azért itt mert a hagyományos és önkiszolgáló kassza mellett itt a nagy kedvencünkkel, a szkennelős fizetéssel is lehet élni, és a még újabb nagy kedvencünkkel, az alkalmazásos fizetéssel. 

A délelőtti órákban mentünk a nehezített bevásárlólistánkkal, hogy megnézzük, milyen fizetési módszert érdemes választania, ha nem akar agyvérzést kapni a karácsonyi bevásárlás alkalmával. Nem sok dolog került a bevásárlólistánkra, nem is nézelődtünk sokat, vagyis célirányosan vásárolgattunk, majd egyikünk a hagyományos kasszához állt be, másik kolléganőnk önkiszolgálós kasszánál fizetett, harmadik Scan&Shop lézeres játékot játszott, egyvalaki pedig letöltötte otthon a Scan&Shop alkalmazást és telefonjával húzogatta a vonalkódokat. 

Nehezített bevásárlólista

A bevásárlólistánk

Pékáru (több darab)

Karton ásványvíz

Gyümölcs

Értékcsökkent áru (sárga vonalkódos)

Alkoholos ital (lopásgátlóval)

Abban egyetértettünk, hogy egy sima bevásárlás alatt előfordulnak olyan nehezített tényezők, amikkel a hagyományos kasszáknál azonnal megbirkóznak a pénztárosok, míg az összes többi módnál segítséget kell igénybe venni. A nehezített bevásárlólistán szerepelt alkoholos ital, ahol nemcsak arról kellett meggyőznünk az eladókat, hogy elmúltunk 18 évesek, de még a lopásgátlót is le kell varázsolni az akciós italról. Fogalmunk sem volt, hogyan tudunk beszkennelni egy kakaóscsigát, ahogyan arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor kell lemérni a zöldség- és gyümölcsárukat. A listánkra felkerült még a karton ásványvíz, amin hiába van külső vonalkód, a vége mindig az, hogy szegény pénztáros addig forgatja a majdnem 10 kilós pakkot, amíg talál egy megfelelő szöget, hogy egy palack egyéni vonalkódját beimádkozza a rendszerbe, majd külön beüti a darabszámot. És mindannyian választottunk értékcsökkentett terméket is, mert azokra valamiért olyan papírral kerülnek a vonalkódok, amelynek valószínűleg már akkor megindul a gyorsított lebomlása, amikor először levegővel érintkezik, és hamarabb lejár a szavatossága, mint a másnapi vajkrémé, amire ráragasztották. Csemegepultos terméket nem választottunk, nem lett volna kihívás: azokra jó minőségű vonalkód kerül, vagyis szinte teljesen problémamentesen meg lehet vásárolni.

Az eszközök

A hagyományos kasszát nem is ragoznánk túl, hiszen mindenki ismeri. Az önkiszolgáló kasszát is egyre többen kezelik magabiztosan, bár néha meggyűlhet a baja vele, ha egy terméket túl gyorsan, vagy idő előtt vesz el a rakodóterületről. A szkenneléses vásárláshoz Clubcard kell: ahogy beteszi a terméket a kosarába vagy akár a saját szatyrába, beolvassa a vonalkódot, a végén áttölti a rendszer az adatokat és nem kell újra kipakolni, csak kifizetni mindent. Az alkalmazásos szkenneléshez pedig még szkent sem kell elvenni, csak letölteni a telefonjára a Scan&Shop alkalmazást, és már vásárolhat is. 

30-tesco teszt-161208-A40A7654
Szécsi István / Dívány

Az eredmények

A vásárlás

Vásárlás eredménye

Hagyományos kassza: 05:16 perc

Önkiszolgálós kassza: 06:30 perc

Telefonos alkalmazás: 08:33 perc

Szkenner: 11:58 perc

Külön számoltuk a bevásárlás és a fizetés eredményeit. Hogy ki mennyi ideig vásárolgat, az nyilván rengeteg mindentől függ, hiszen meg kell találni a termékeket, nézelődhet az illető, meggondolja magát, tanácstalanul válogat. Éppen ezért mi csak a bevásárlólistára hagyatkoztunk, és mindenki azt vett azon belül, ami éppen a keze ügyébe került. Az eredmények szerint az a két kolléganő végzett először, akik a hagyományos vagy az önkiszolgáló kasszás fizetést választották. A harmadik helyet szerezte meg az, aki az alkalmazásos fizetést választotta, hiszen ő közben szkennelgetett is, negyedik pedig az lett közölünk, akinek az elején még szkennert is kellett szereznie. Egyébként a tapasztalat az, hogy a szkennerrel vagy az alkalmazással vásárolni nagyon kényelmes. Az alkalmazás baromi gyorsan beolvassa a vonalkódot (már ami nem értékcsökkent árué), nem kell bogarászni az árakat, sőt jelzi azt is, ha valamire mennyiségi kedvezmény is van. A péksüteménynél gyorsan megtaláltuk a hozzá kapcsolódó vonalkódot, és azonnal ki lehetett választani azt is, hogy hány darabot vettünk belőle. És hogy hogyan küzdött meg a kartonos ásványvízzel? "A víznél persze nem működött a külső csomagoláson található kód, de amint lehúztam egy szabadon álló palack vonalkódját, egy gombnyomással ki tudtam választani, hogy mennyit is raktam a kosárba" - mondta a telefonjával vásárolgató kolléganőnk. 

A fizetés

Fizetés eredmények

Szkenner: 4:10 perc

Telefonos alkalmazás: 6:01 perc

Hagyományos kassza: 7:12 perc

Önkiszolgáló kassza: 10:14 perc

A fizetés már sokkal kalandosabb volt, hiszen kiderült, hogy számtalan apróságon el lehet csúszni (elég egy mellettünk bénázó másik vásárló, aki túlságosan leköti a Scan&Shop asszisztensek figyelmét az önkiszolgáló kasszáknál). Egy dolog azonban biztos: mindannyian az értékcsökkentett termékekkel véreztünk el, vagyis ha gyorsan és komplikációk nélkül akar vásárolni, akkor ezeket vagy a hagyományos kasszához vigye, vagy csak akkor vegye meg, ha valamilyen csoda folytán beolvassa az alkalmazás vagy a szkenner, mert különben olyan helyzetbe keveredik, hogy egy bűvésztrükköt megérteni ahhoz képest gyerekjáték, mint hogy akkor most ki szkennel, hova, mit és mivel, és legfőképpen miért. 

Tapasztalatok

Összesített első hely: hagyományos fizetés, 12:28 perc

Ehhez kellett egy kis szerencse, na és persze az, hogy a többiek szívjanak a robotkasszáknál. "Igazából a hagyományos kasszás bevásárlás nem volt nagy kaland, mivel ez a legmegszokottabb módja a fizetésnek. Minden ment a forgatókönyv szerint, talán kicsit jobban untam a kelleténél a sorban állást így, hogy tudtam, más opciókkal is tudok vásárolni, ami lehet hogy körülményesebb, de izgalmasabb. Az újracímkézett vonalkóddal nekem is gond volt a leolvasásnál, de a pénztáros hölgy egyből tudta, mit kell ilyenkor tenni, és nem is volt belőle baj" - számolt be élményeiről kolléganőnk, aki bebizonyította, hogy a hús-vér emberek végül mindig diadalmaskodnak a robotok felett.

Összesített második hely: fizetés alkalmazással, 14:34 perc

Ennél a fizetési módnál megfogadtuk, hogy soha többet nem veszünk olyan terméket, amit nem tud beolvasni a telefon. "Már a vásárlótérben tudtam, hogy gond lesz a közeli szavatossági idős laktózmentes vajkrémmel, ugyanis nem olvasta be a telefonom, de megnyugtatott, hogy majd a kasszánál elintézzük ezt az egészet. Ami viszont ott várt rám, azt legalább annyira összezavart, mint a Lost című sorozat befejező része. Azután azt fogadtam meg, hogy soha többé nem pazarolok el ennyi időt az életemből hülyeségre, ez után meg azt, hogy ezzel az egyébként baromi jó fizetési móddal soha többé nem veszek értékcsökkent terméket, amúgy sem eszek meg egy adag vajkrémet egy nap alatt. Na de a kaland: a robotkassza megkérdezte, hogy minden kódot le tudtam-e olvasni, jeleztem, hogy nem. A telefonom azonnal kiírta, hogy keressek meg egy asszisztenst és most indult a kaland. Megvártam, amíg a hölgy befejezi a mellettem állóval a foglalkozást, majd először is beszkenneltem az ő személyes QR kódját a telefonommal. Ő hozott egy kézi szkennert, amivel beszkennelte a telefonomon megjelenő QR kódot, ezzel átkerült a bevásárlólistám a nála lévő szkenerre, az én telefonom pedig kiszállt a buliból. Ekkor ő leellenőrizte, mit vettem, majd a robotkasszán található lézeres olvasóval beolvasta az újabb kódot, amit a kézi szkenner kiadott. Itt már teljesen elvesztettem a fonalat, de valahogy megjelent a vásárlásom a monitoron és egy újabb varázslattal az istenverte vajkrém is megjelent, fizettem majd kis híján távoztam az üveg vodkám nélkül, amiről közben a hölgy valahogy levarázsolta a lopságátlót. Nem igazán tudom mi miért történt abban a hat percben, mindenesetre ilyen egy jól felépített bűvésztrükk" - mindezek ellenére kiderült, hogy ez a fizetési mód gyors, ha nincs sor, és nincs problémás terméke. A galériában végignézheti kálváriánkat!

Bezzeg az Amazon boltja!

Az Amazon megnyitotta az első élelmiszerboltját (igaz, még csak a kiváltságosak tesztelhetik), de a terv az, hogy egyáltalán ne kelljen kasszáznia. Az egész ugyanúgy kezdődik mint a telefonos applikációs szkennelés, azzal a különbséggel, hogy itt el is teheti a telefont azután, hogy egy QR-kódot beolvasva azonosította magát. Amit a kosarába tesz, az automatikusan bekerül a rendszerbe, sőt az is, amit kivesz belőle. Mikor végzett, kisétál a boltból, a rendszer pedig azonnal terheli az összeggel a kártyáját. A cégvezetés nem árult el túl sokat egyelőre arról, hogyan is működik ez az egész, de deep learningre, gépi látásra és különböző szenzorokra hivatkoznak a közleményekben. 

Összesített harmadik hely: szkenneres fizetés, 16:08 perc

A szkenneres fizetés nagyjából hasonló időt futott, mint az alkalmazásos, itt viszont a szkenner megszerzésével pocsékoltunk el súlyos perceket. "Két percet vesztettem azzal, hogy a szkennert a vevőszolgálatnál kerestem, de ezt szerencsére be tudtam hozni a fizetésnél, mert mákom volt, hogy a robotkasszás csaj pont ráért, így az már szupergyorsan ment. Amúgy imádtam, még sosem vásároltam szkennerrel, de most már nagyon sajnálom, hogy nálunk nincs. Klassz dolog, hogy bárminek meg lehet nézni az árát, és ki lehet venni a kosárból a tévedésből beletett dolgokat, és szerintem tényleg elég gyors. Mondjuk én robotkasszázni is szeretek, úgyhogy ha mindkettő lenne ott, ahol vásárolni szoktam, biztosan váltogatnám!"

Összesített negyedik hely: önkiszolgáló kassza, 16:44 perc

Bár utolsó helyen végzett az önkiszolgáló kassza, azért ettől sem kell óvakodnia senkinek, csak a sárga vonalkódokkal legyen óvatos. "Teljes káosz volt, sokat álltam sorba. A leolvasónál elbuktam a mozzarellán, ami akciós volt, de a vonalkód számai nem látszottak, és leolvasni sem tudta se a gép, se az asszisztens. Úgyhogy az lett az ukáz, hogy azt ne vegyem meg. A göngyöleg tetején ugyan volt vonalkód, de kiderült, hogy az nem jó, úgyhogy a módszer, hogy leolvasok egy tételt és beírom, hogy hány van belőle. A kakaós csigák gyorsan mentek, az alkoholról viszont fizetés után kell leoperálni a lopásgátlót. A banánnal sem volt baj, gondolom annyit adnak el belőle, hogy fent van a gyümölcsök közt az első helyek egyikén. Ennek ellenére én nagyon bírom a rendszert, jó vele játszani, ha az ember nem rohan, de a sárga címkés termékekkel gyakran van zűr, én is mindig ott akadok el.

+1 tipp

Vásároljon online. Házhoz viszik, nincs nagy sor, nem kell bosszankodni a vonalkódokkal és a göngyölegekkel (igaz közeli szavatossági idejű, emiatt olcsóbb termékek sincsenek), de ha nyugit szeretne, akkor online is kérhet kiszállítást. Ha azonban kalandra vágyik, akkor szkenneljen, vagy vásároljon a telefonjával!

Oszd meg másokkal is!
Mustra