H&M-balhé: a visszaigazolt rendelést a technikai hiba sem írja felül

A napokban nagy port kavart a H&M webáruház esete, ahol hibás árakkal szerepeltek a termékek, így átlag 80-90 forintokért lehetett ruhákhoz jutni. Vagy legalábbis egy darabig azt hihették az élelmes vásárlók, hogy ennyiért jutottak hozzá, de az áruház törölt néhány rendelést miután rájöttek a hibára. Míg néhányan már meg is kapták a szokatlanul olcsó csomagjukat, mások bosszankodnak, a törölt rendelés miatt. A Fogyasztóvédelmet és a H&M-et kérdeztük kinek van igaza ilyen esetben. 

Ha boltban vásárol, ott minden esetben azon az áron tudja megvenni a terméket, amennyit feltüntettek rajta. Vagyis ha véletlenül 1500 forint szerepel egy 2500 forintos póló címkéjén, akkor a boltosnak 1500 forintért kell odaadnia a terméket. Online vásárlás során azonban nem ismeretlen, hogy egy rossz algoritmus vagy a webshop átmeneti hibája miatt teljesen rossz árak szerepelnek, így lehet például néha nevetséges áron repülőjegyet foglalni vagy éppen 90 forintért pólót venni. Az esetek többségében a rendelés visszaigazolása előtt kiderül a webshop számára is a hiba, de most a H&M esetében a rendeléseket visszaigazolták, majd azok jó részét törölték.

Mit mond a H&M?

A vásárlók természetesen tömegével írtak panaszleveleket a H&M Vevőszolgálatainak, akik készséggel válaszoltak is az üzenetekre, igaz néha a nevet nem találták el, de a lényeg egyébként is a magyarázat lett volna. Minden esetben technikai hibára hivatkoztak, amit a rendszerükbe feltöltött hibás file okozott. Egy hosszabb sablon válaszlevél is kering az interneten, ott már árukészlethiánnyal is magyarázták a rendelések törlését. 

kitakart 02
Facebook / Dívány

"Azon rendelések egy jó részében, amelyek törölve lettek, nem is állt rendelés mögött valódi árukészlet, nem is lett volna mit kiküldeni" - áll a nem túl megnyugtató válaszban, hiszen egy kereskedő sem takarózhat azzal, hogy visszaigazol egy olyan rendelést, amit nem is tudott volna teljesíteni, ezért nem csoda, hogy a dühödt vásárlók többsége a fogyasztóvédelemhez fordult.  A cég ugyan próbálta a csalódott vásárlókat kárpótolni, de a visszajelzések szerint az augusztus 25-ig beváltható 15 százalék kedvezményre jogosító kupon nem sok ember fájdalmát kárpótolta. 

kitakartt 01
Facebook / Dívány

Az ügyben megkerestük a H&M sajtóosztályát is, a válaszukkal frissíteni fogjuk a cikkünket.

Mit mond a fogyasztóvédelem?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elmondta, hogy minden hozzájuk érkezett panaszt megvizsgálnak és érdemben kezelnek, így az elmúlt napok H&M rendelései kapcsán hozzájuk érkezett panaszokat is kivizsgálják. A közlemény szerint a kereskedő automatikus visszaigazoló email üzenete még nem feltétlenül tekinthető elfogadó nyilatkozatnak, tehát nem biztos, hogy érvényes a megrendelés. Érvényes megrendelésről akkor beszélünk, amely kellő részletességgel tartalmazzák a szerződés lényeges elemeit, így például az eladási árat, a megrendelő nevét és szállítási címét, a termékek részletes adatait (név, méret), illetve a kereskedő adatait. "Az NFH-hoz beérkezett bejelentések többségében megállapítható, hogy a visszaigazolások teljes körűen tartalmazzák a megrendelés érvényességéhez szükséges feltételeket" - közölte a fogyasztóvédelem.

Az online módon értékesítést végző vállalkozások a törvény szerint még a szerződés megkötését megelőzően kötelesek számos információról világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztókat, így pl. a termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás adóval megnövelt teljes összegről, vagyis arról, amit a fogyasztónak valójában fizetnie kell. Az említett tájékoztatásnak minden esetben valósnak kell lennie, az nem ütközhet a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvénybe. E jogszabály alkalmazása különösen alapos tényállástisztázást kíván meg a hatóságoktól.

És hogy mi a helyzet a sosem létező árukészlet és a technikai hiba magyarázattal?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a kereskedő minden következmény nélkül törölheti a rendelést, ha csak egy automatikus választ küldött arról, hogy a rendelést fogadták, vagy feldolgozzák. Viszont azoktól a visszaigazolt rendelésektől, amelyek tartalmazzák a megrendelés részleteit is,  már nem állhat el a kereskedő. "Ha közben árukészlet hiány állt elő, vagy egyéb technikai hibára hivatkozva mégis elutasítja a kiszállítást, és ezt a vásárló nem fogadja el, akkor annak megállapítása, hogy az neki felróható-e (pl.: önhibáján kívül történő okra hivatkozással utasítja-e el a szerződés teljesítését) kizárólag bíróság állapíthatja meg, minden egyedi körülmény figyelembevételével" - közölte az NFH.

hm online.png
h&m

Kihez lehet fordulni?

"Vita esetén azonban kizárólag bíróság vagy békéltető testület dönthet arról, hogy érvényes-e a szerződés, és ha igen, akkor milyen feltételekkel" - írja az NFH. A vásárlók a szerződés érvényességével bírósághoz vagy békéltető testülethez, a megtévesztő tájékoztatás vagy nem megfelelő árfeltüntetéssel kapcsolatosan a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes kormányhivatalhoz fordulhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek