Mondjuk, mit kenjen idén nyáron

Itt a nyár, az összes macamagazinban drágábbnál drágább naptejek kelletik magukat. A reklámok szerint pedig egy naptej semmit nem ér, ha nincs benne minimum öregedésgátló, bőrfeszesítő, vagy csillám – ezek viszont jelentősen növelhetik a nyaralásra szánt kiadásokat. Szerencsére a német Test magazin, a legnagyobb fogyasztóvédelmi szaklap nem dőlt be a reklámoknak, inkább laborban vizsgálta meg a krémeket. Ebből megint csak az derült ki, hogy a drága nem feltétlenül jó, és az olcsót sem biztos, hogy lefitymálóan arrébb kell lökni. A német újságban először 1966-ban jelent meg naptej teszt, akkor még 1,5 és 1.9 közötti fényvédelemmel voltak ellátva. Ehhez képest ma már nem ritkák az 50 faktoros naptejek sem. Érdemes átfutni korábbi cikkünket, hátha akad olyan tény, amelyet rosszul tudott a napvédőkről. 

Kérdések és válaszok a tesztről 

Minden termék annyi fényvédőt tartalmazott, ami rá volt írva?

17 terméket teszteltek, ebből 16 igen, egy, az Annamarie Börlind terméke nem. Ez erősen lehúzta a minősítését is. 

Mennyibe kerül egy megbízható naptej?

Nem kell drágának lennie: a legolcsóbb, de jó naptejből (Lidl Cien) 100 ml 559 forintba került. A másik véglet a Lancaster terméke volt, melyből 100 ml 5586 forintot kóstál, de mindkettő ugyanúgy véd a napsugárzás ellen. 

Mennyi naptejet kell használni a védelemhez?

Egy 1,80 m magas férfinak egy alkalommal 40 ml-re van szüksége, ha tetőtől talpig bekeni magát. 

napoz
divány.hu

Hány faktorosat válasszak?

A bőrnek van egy alap védelmi rendszere, amely nagyjából 20 percen át véd a káros sugarak ellen. Persze ez bőrtípustól is függ, mert van, aki már 10 perc alatt pirosra ég és van, akinek több óra is kevés ehhez. A napvédő krémeket, olajokat, tejeket mindenki ismeri, és azt is tudja, hogy mindegyiknek van egy jól azonosítható adata: a faktorszám. De vajon mindenki tudja, mit jelent ez a szám?

A fényvédő faktor (angolul SPF = Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám ugyanakkor nemcsak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt: az aktuális faktorszám harmada az UV-A elleni védelem. Ha például valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és a bőrtípusának megfelelően egyébként 20 percet tartózkodhatna a napon leégés nélkül, akkor naptejjel bekenve körülbelül két és fél órán (8x20 perc=160 perc) át sütkérezhet. Ezt az időt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekeni magát, viszont ahhoz, hogy a 8 x 20 percet eltölthesse a napon, a napvédő krémet többször is fel kell vinnie a bőrére, mert a ruha, a víz vagy az izzadtság könnyen letörölheti. Régen a 10-es faktorra is azt mondtuk, az már inkább fehérít, ma viszont nem ritka az 50+-os védelem sem: sajnos ennyit romlott azóta az ózonréteg visszaverő képessége.

A naptejek ápolják a bőrt?

A feliratok szerint igen. Az egyik terméken olvasható, hogy " ápolja a bőrt, hogy az puha és hidratált maradjon" egy másikon pedig az: " azonnal véd és intenzíven ápol". A tesztelők elsősorban az UV- védelmet várták el a krémekről, de hat termék tényleg ápolja is a bőrt. 

Tartalmaznak nanorészecskéket?

Négy termékben találtak ilyet, ezek titán-dioxidot tartalmaznak. A termékek mindegyikén jelezve van, hogy nanoméretű részecskékben tartalmazzák a hatóanyagot. A titándioxid a bőrre kerülve visszaveri a sugarakat, így azok el sem jutnak a bőr mélyebb rétegeihez. Viszont ezek fehér réteget képeztek a bőrőn, így a gyártók a fizikai fényszűrőket kisebb egységekre bontották, így ma már nanorészecskék verik vissza a fényt, anélkül, hogy fehérre mázolva kellene hevernünk a törülközőkön. A spray-k ezzel szemben nem tartalmaznak nanorészecskéket, ami azoknak lehet érdekes, akik tartanak tőle, hogy a bőrünkön, vagy valamilyen a bőrön lévő seben keresztül a szervezetükbe jut a fényvédő. 

A végeredmény

Ezeket vették figyelembe

UVB védelem 

UVA védelem 

Használat

Hidratáló hatás

Használati utasítás

Használat 20 és 40 fokon

Tanácsok a használathoz 

Hideg és meleg tűrés

Ígéret

Csomagolás

Az eredmény több részből áll össze, egy csomó szempontot megvizsgáltak a németek. Ez alapján nagyon jó eredményt kapott a 20 faktoros naptejek közül

- Lidl Cien Naptej 

- Nivea Schutz und Pflege

- Penny Market Today Sun

- Rossmann Sun Ozon Med

- Nivea Sun Protect&Refresh hűtő hatású spray

Jó eredményt ért el:

- Garnier Ambre Solaire naptej

- Douglas Sun spray

- Piz Buin Moisturising Sun Lotion

-Lavera Sonnenspray

- DM Sundance Sonnenspray 

A 15 faktorosok közül nálunk csak a Biotherm Fluide Solaire terméke kapható, ez jó minősítést kapott, főleg azért mert nem ápol megfelelően és túl sokat ígér. 

Futottak még

Lancaster Sun Sport Dry Touch gelje a túlzó ígéretek  és a nem megfelelő hidratálás miatt kapott csak közepes eredményt, a natúrkozmetikum kedvelők ismert márkája, az Annamarie Börlind pedig a nem valóságnak megfelelő faktorszámért kapott rossz minősítést. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra