Rohadó húsokkal teli üzletet záratott be a NÉBIH

Múlt héten a Liptai Húsüzem dunavarsányi húsboltjában találtak borzalmas higiénés állapotokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei. A vállalkozás tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és elrendelték 10,5 tonna élelmiszer megsemmisítését.

Rovarok, nem működő hűtők

A húsboltban minden koszos volt; az eszközöket nem fertőtlenítették, mert az – egyébként beszáradt, rozsdás – fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve. A rovarhálók hiányoztak, a hűtők penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, a hűtő fel sem volt töltve hűtőgázzal. A teremben 23 fokot mértek a NÉBIH ellenőrei, az ott tárolt sertésszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.

Azonnali hatályú intézkedések

Az üzlet dokumentációja sem volt elégséges, ami lehetetlenné tette a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.

A NÉBIH szakemberei rögtön elrendelték 27 tétel, mintegy 10,5 tonna hús kivonását a forgalomból, és a lefoglalt áru megsemmisítését. A súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a hatóság az üzlet előállítói tevékenységét felfüggesztette.

A vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra