Személyi nélkül idén nincs fesztiválozás!

A Volt fesztivál pénteki napjára elfogytak a jegyek, de rengeteg érdeklődőt várnak szombatra is. Az idén bevezetett új beléptetési rendszer viszont meglehetős botrányokkal, többórás sorokkal és zűrzavarral debütált. A helyszínen néztünk utána, mi várja azokat, akik most indulnának: a jó hír, hogy azóta normalizálódott a helyzet, de most szólunk, személyi igazolvány nélkül nem fog tudni bulizni.

Mi változott? 

Szigorították a beengedést, biztonsági szempontok miatt már a jegyátvételnél beszkennelik a személyi igazolványt, azt összekötik a jegyen található QR-kóddal és minden belépésnél rápillantanak, hogy valóban a jogos tulajdonosa hordja-e a karszalagot. Az egészet úgy kell elképzelni, mint a reptéren a check-in folyamatot, nagyjából két percet vesz igénybe. Ezzel párhuzamosan sajnos megszűnt az a lehetőség, hogy egyvalaki átvegye egy  társaság összes jegyét, minden egyes fesztiválozó személyiét beszkennelik, és csak azok mehetnek be, akik nincsenek rajta nemzetközi körözési listákon.

A nulladik nap nem ment gördülékenyen

Ahogyan arról a HVG is beszámolt, a nulladik napon óriási káosz alakult ki a beengedésnél, sokaknak kellett órákat sorban állni a napon. A látogatók egy része panaszkodott arra, hogy nem jutottak kellő információhoz, vagy hogy emiatt lemaradtak valami tervezett program elejéről. A fesztivál szervezői a Facebookon is elismerték, hogy hibáztak, és azt ígérték, megerősítik és gyorsítják a rendszert, valamint arra kértek mindenkit, hogy érkezzenek időben a fesztiválra.

Nem az időben érkezéssel van a gond

Kipróbáltuk az új beléptetési rendszert, csütörtök délután már nyoma sem volt szervezetlenségnek, sőt gyakorlatilag már a fesztivál bejárata előtt jól láthatóan, külön LED-falon jelezték ki merre menjen. Erre még a Volt Info munkatársai is felhívták a figyelmet, igaz ők megérdemeltek volna legalább egy megafont, mert bár lelkesen kiabálták, azért arra nem vennénk mérget, hogy mindezt ma is meg tudják tenni. A sor gyorsan is haladt, kivéve azoknál, akik nem hoztak magukkal személyit. Mert hiába írták rá nagybetűkkel a jegyre, hogy kell hozzá személyi igazolvány, hiába mondták el a szervezők minden egyes fórumon, hogy idén igazolnia kell magát az embernek, és hiába lenne egyébként is kötelező mindenkinek magának hordania, volt, akinek még így sem sikerült bekészítenie az igazolványát. 

Amire érdemes felkészülni

  • Idén tehát a legfontosabb, hogy a jegye mellett a személyi igazolványát se hagyja otthon, mert anélkül nem fog tudni bejutni a fesztiválra. Nem, ha könyörög, akkor se. Ha az ország másik végéből/külföldről érkezett, csak ezért, gyalog, az utolsó fillérjeiből, akkor se.
  • Hogy ne maradjon le a kedvenc koncertjéről valóban érdemes jóval hamarabb elindulni. Főleg, ha autóval és messziről érkezik Sopronba, ugyanis a környék tele van útfelújításokkal és 40-es táblákkal. 
  • A gyorsabb bejutás érdekében előre készítse ki a jegyét és a személyiét is, ne akkor kezdjen el kutakodni a táskájában, mikor az ellenőrző ponthoz ér. Ha minden kéznél van, tényleg gyors a rendszer, probléma akkor van ha még azt is meg kell várni, hogy mindenki végigtúrja a zsebeit a személyi igazolványát keresve.
  • Figyelje a táblát, a biztonságiakat és az eligazítókat. Ha nem biztos benne, melyik sorba kell beállnia, inkább kérdezzen, hogy ne álljon ki sort teljesen feleslegesen. 
  • Ha több napra megy, váltsa ki egyszerre az összes napijegyét. Erre megvan a lehetősége, és így nem kell többször is végigmennie a check-in procedúrán. 

Beindult a borravalós rendszer is

Idén nem kell azon gondolkozni, hogyan tud borravalót adni a vendéglátós helyeken, ugyanis egy nagy kijelzőn az arcába kapja a választási lehetőségeket, hogy 0, 5, 10, vagy még nagyobb százalék borravalót szeretne-e adni a sörért. A borravaló kunyerálás legkínosabb pontja, hogy az egészet nemcsak a pultos, hanem a mögöttünk állók jó része is látja a tényleg túlméretezett kijelzőn, így gyakorlatilag nincs is túl nagy választási lehetősége: vagy borravalót ad akkor is, ha csak egy dobozos sört kellett kivenni a hűtőből, vagy marad a nyilvános megalázás, mennyire fukar is ön. 

Ami nekünk nagyon hiányzik, hogy a jegyre applikált műanyag, egyedi QR kódos bilétával elméletileg már akár simán ki lehetne váltani a Festipay kártyát is, hisz - mivel személyhez rendelt -, így regisztrálni sem kellene, ráadásul el sem tudja hagyni mint egy kártyát. Reméljük, ha már idén nem sikerült ezt megoldani, azért benne van a jövő évi fejlesztési tervekben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra