Teszt: tényleg jók a robotporszívók?

Mi is megkaptuk a sajtóközleményt, ami szerint aki hagyományos porszívót használ, meghal, bezzeg a robotporszívók mennyivel jobbak. Ezért is kértünk kölcsön néhány ilyen készüléket, hogy kipróbálhassuk, mit tudnak ezek a gépek a halálos, de olcsó hagyományosakhoz képest, és érdemes-e értük kifizetni egy takarítónő éves bérét. Meg hát tényleg, mennyivel jobb csak feltenni a lábunkat és távirányítóval/appal utasítgatni egy robotot, végezze el helyettünk a munkát, miközben még a macskát és a gyereket is szórakoztatja!

Tesztünkben pirospaprika, rizs és kutyaszőr is helyet kapott, na meg egy irodai padló, annak minden koszosságával. A porszívóknak nem volt könnyű dolguk: rongyszőnyegre is kellett felkapaszkodniuk, és kerülgetni mindenféle tárgyat. Szétszedtük őket, hogy kiderüljön, mennyire nehéz vagy könnyű kiüríteni a tárolókat, és mindeközben mennyire leszünk mocskosak, és azt is figyeltük, mennyire egyszerűen lehet területeket elszeparálni.

MIELE Scout RX1

A Miele készüléke kicsi és kompakt, a cég neve megbízhatóságot sugall, kell ennél több a boldogsághoz? Sajnos igen, a Mielét nem tudjuk tiszta szívvel ajánlani. Eleve már a 190.000 forintos ár miatt sem, ami alapján azt feltételeztük, soha többet nem kell előkapni a hagyományos porszívót, de ráadásul egy levélváltásból kiderült, hogy a cég a robotporszívót nem is a rendszeres porszívózás helyett, hanem csak annak kiegészítésére ajánlja, a napi átlagos tisztaság fenntartásához.

A készülék több feladaton is elbukott, mi pedig szomorúan ingattuk a fejünket, hogy mi lett a német iparral? Persze ez nem jelenti azt, hogy ez a készülék használhatatlan lenne, csak bizonyos típusú feladatok fogtak ki rajta – de nem ez volt az egyetlen ilyen készülék. 

Az összeszerelése nem bonyolult, bár ez volt az egyetlen olyan készülék, amelyet nehéz volt rábeszélni, hogy kezdje magát tölteni. Az ürítése elsőre nehéznek tűnt, annyira kis kompakt ugyanis a gép, hogy kicsit nehéz volt rájönni mit nyomkodjunk és hogyan. Ami pedig minden tisztaságmániást az őrületbe fog kergetni: a porszívó felülete szép fényes, viszont nincsenek külön gombjai, vagyis a szép fényes területet kell nyomogatni, majd gyönyörködni az ujjlenyomatokban. Az irányítása nem túl bonyolult akkor sem, ha kiönti mondjuk a lisztet és rá akarja küldeni a szerkezetet. Az azonban tény, hogy mire előszedi, odanavigálja, a gép pedig elkezdi a tisztítást, addigra nagyjából már háromszor felsöpörte volna az egészet. 

Ha szeparálni szeretné, azaz csak egy adott területet feltakaríttatni, egy mágnescsíkot kell leragasztani, amin nem fog átmenni a porszívó. Kérdés, hogy mennyire rombolja a látványt a mágnescsík - igaz, ez nem csak a Miele, hanem a többi porszívó sajátossága is. 

LG VR64607LV HOM-BOT SQUARE

Így kicsit nehéz megjegyezni, úgyhogy hívja csak simán Hom-Bot-nak az LG piros okosporszívóját. A világ első négyzet alakú porszívójaként került piacra, ami már csak azért is meglepő, hiszen ki gondolta volna, hogy egészen eddig nem jutott eszébe egy mérnöknek sem, hogy az emberiség többsége nem világítótoronyban lakik, a sarkokhoz pedig jobban odafér egy négyszögletes porszívó, mint egy kerek. A kezelése rendkívül egyszerű volt, talán ez volt a tesztelt termékek közül a legkönnyebb. Semmi felesleges flinc-flanc, csak ésszerű gombok, vagyis a használati útmutatót ki se kellett nyitni ahhoz, hogy üzembe helyezzük. A távirányítója segítségével is tökéletesen lehet irányítani, de egyedül is elboldogul, ha szabadjára engedné. A szoba részleteit megjegyzi, ehhez segítségére van két kamerája is és nagyon finoman bánik az elé kerülő tárgyakkal is, vagyis nem borítja fel a kínai vázákat sem. Egyébként pont ez a hátránya is olyan lakásokban, ahol azért a szőnyegre fel kellene ugratnia, ez ugyanis nem megy neki, ha másfél centinél magasabb a szőnyeg. Még úgy sem, ha távirányítóval erőszakoskodtunk vele, hogy de igenis, menjen csak szépen tovább előre. Ugyanakkor ár-érték arányban ez a porszívó bizonyult a legjobbnak.

Nem csak ennél, de a többi készüléknél is érdemes figyelnie arra, hogy miután például a sarat sepregette össze az előszobában, takarítsa le a készülék alját, mielőtt a szőnyegre teszi. Mi ezt nem tettük, és mivel ezt a készüléket teszteltük legelsőként, itt volt a leglátványosabb, mire is képes a pirospaprika a fehér rongyszőnyegen. A készülék mentségére szóljon, hogy ennek ellenére egészen megfelelő állapotba sikerült visszaküzdenie a fehér szőnyeget, vagyis a kefék és a szívóerő tényleg nagyon jó, csak hiába okos ő, ha a gazdái hülyék. A portartálya 0,6 literes, cserébe viszont könnyen üríthető, és nem túl pedáns háziasszonyoknak az is nagy segítség, hogy a kefék tisztítására használt szerszámokat a készüléken belül, egy titkos rekeszben lehet tárolni, vagyis mindig kéznél vannak. 

Samsung Powerbot VR9000

A Samsung okosporszívója az abszolút csúcskategória és a tesztünk legdrágább darabja. A 75 Wattos teljesítmény is azonnal észrevehető volt, nagyjából olyan intenzitással szívta magába már messzebbről a koszt, amilyen lelkesen a kutyám tüntette el az elé lóbált spagettitésztát. A Powerbot eggyel nehezebben volt beindítható, mint az LG készüléke, de még ezt is megúsztuk a használati útmutató elővétele nélkül, és ezt is azonnal harcba lehetett küldeni. A Samsung legújabb készülékei képesek arra, hogy az egész lakásról alaprajzot készítsenek, majd okostelefonnal összekötve parancsokat fogadjanak. Ha délelőtt lebeszél például egy esti baráti összejövetelt, akkor azonnal neki is kezdhet a takarításnak, már ha a porcicák jelentik a legnagyobb problémát az otthonában. De jár hozzá Virtual Guard is, ennek köszönhetően nem kell mágneses csíkokat vagy bármit ragasztgatni a kijelölésre szánt területre, elég virtuálisan kijelölni.  Neki már a szőnyeg sem okozott gondot, miközben azért a falnak se ment neki. A kamerája segítségével alkot egy ideális takarítási útvonalat, ez segít neki abban is, hogy például ne essen le a lépcsőn, de ezzel térképezi fel a falakat, sőt a bútorokat is. Az egyik legjobb funkció a Point Cleaning, ami azt jelenti, hogy a távirányító segítségével rámutat egy pontra, mondjuk oda, ahova kiöntötte a kakaóport, a porszívó pedig jön és takarít. Ennek egyetlen hibája, hogy ahhoz, hogy ezt ki lehessen használni, sosem rakhatja el a készüléket és a távirányítót is a keze ügyében kell tartani, hiszen ha nem így tesz, akkor ismét csak sokkal gyorsabb elővenni a partvist vagy a seprűt-lapátot és azzal gyorsan összeszedni. A tartálya 0.7 literes, és több kis külön rekeszből áll a centrifugális erőhatások és az ideális működés miatt. Jól figyelje meg, mikor először szedi szét, ugyanis nem kell nagyon megerőltetnie magát, hogy a kuka felett állva is magára borítsa a port és aztán összerakni sem könnyű, de minél többet használja, annál könnyebben megy a tisztítás is. 

Porszívó  MIELE Scout RX1 LG VR64607LV HOM-BOT SQUARE  Samsung Powerbot VR9000
teljesítmény   * 18 W 75 W
tartály mérete 0,6 l 0,6 l 0.7 l
HEPA-filter Kétlépcsős AirClean szűrő van   
súly    3kg 4.8 kg
méret    340 x 89 x 340 mm 378 x 135 x 362 mm
akkumulátor 120 perc/150nm 100 perc 60 perc
zajszínt   * Normál/Turbo): 60/62 dB 76 dB
ár 189900 ft 144900 ft 249000 ft

*A Miele közlése szerint a zajszint és a teljesítmény mérése nem történt meg, ennek pedig az az oka, hogy a robotporszívókhoz nincsenek olyan sztenderd mérési módszerek, ami alapján mérni lehet, így az egyes gyártók által megadott adatok sem lennének összehasonlíthatók. A padlóporszívókra van egy EU irányelv, ami meghatározza, hogy az energiacímkén megadott adatokat pontosan milyen mérési metodika alapján kell megadni. A padlóporszívókra vonatkozó irányelv szerinti mérési módszerek nem lennének megfelelőek az akkumulátorral működő robotporszívókra, mert utóbbiak szívóteljesítménye nem összehasonlítható egy motoros padlóporszívóéval. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek