Már megint magyarnak hazudták a lengyel tojást

Kísért a múlt: két évvel ezelőtt is hívtak vissza olyan tojást, amiről azt mondták magyar, pedig lengyel volt, most pedig 85 ezer Lengyelországból származó, jelöletlen tojás forgalmi korlátozását rendelték el. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) a Biwin Tojás Kft.-nél tett látogatást az ünnepek előtt (telephely: 6098 Tass, 0260/59 hrsz.) és kiderült: a trükköző vállalkozó saját bevallása szerint magyar kistermelőknek akarta értékesíteni termékét. Több százezres bírság várható.

Mire bukkantak a hatóság emberei?

A KÜI szakemberei a tojáscsomagoló üzem ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak:

  • Az üzemeltető többek között nem tudta bemutatni sem a tojásfertőtlenítés hatékonyságát igazoló eljárást, sem egyéb laboratóriumi eredményeket.
  • A szennyezett, repedt tojásokat sem sorolták a szabályoknak megfelelően „B” osztályba, hanem részben tisztára csiszolták, illetve összegyűjtve megmosták, majd száraztészta készítőknek, cukrászatoknak értékesítették.

Ennek az eredménye az lett, hogy a tojástételek közül végül ötöt, összesen több mint 125 ezer tojást vontak ki a forgalomból és helyeztek hatósági zár alá. Van ott még, ahonnan ez jött: a több mint 85 ezer jelöletlen lengyel tojáson túl további 10 ezer szintén jelöletlen, kartonozott, kiszállításra váró terméket zároltak. Továbbá mintegy 30 ezer, saját állományból származó, L és XL méretű tojás forgalmi korlátozását azért kellett elrendelni, mert a tojásrakást követő 10 napon belül nem végezték el az osztályozást, jelölést és csomagolást. Az akcióról - mint mindig - természetesen most is készült videó, íme:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek