Applikációk, amikkel nem szívathatnak meg a parkolás miatt

Ha mostanában a fővárosban szeretnél parkolni, akkor jobb, ha felkészülsz egy újabb tortúrára, ugyanis nem elég parkolóhelyet találnod, mindenképp jedi erővel kell rávenned az automatát, hogy valahogyan juttassa el a rendszerbe a parkolási szándékod. Amint azt ugyanis már pár napja olvasni lehet, eltörölték az 5 perces türelmi időt, ami azt fedezte volna, míg visszaérsz a kocsihoz a megváltott parkolójeggyel, vagyis amint kiszállsz az autóból, azonnal büntethető vagy. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg parkolóautomatát keresel, hogy beszórd a pénzt, vagy megnézd, mi a körzet azonosítója, a parkolóőr megbüntethet. Mivel arra kicsi az esély, hogy pont az automata elé állj, hogy még a gépkocsit érintve be tudd pötyögni az SMS-t, vagy bedobáld a pénzt, a legjobb, ha applikáció segítségével parkolsz, mutatjuk is, melyikek jöhetnek szóba. 

Mivel egy átlagos ember nagyon sokszor parkol olyan helyre, aminek nem tudja fejből a négyjegyű azonosító kódját, ezért olyan alkalmazásokat kerestünk, ahol erre nincs is szükség. Ez azt jelenti, hogy nem kell kiszállni a kocsiból, és expedíciót indítani az első automatáig, egyszerűen a kocsiban ülve intézhető a procedúra, sőt az sem baj, ha nem magyar a rendszám, mert az alkalmazás képes azt is értelmezni. Arra azonban készülj fel, hogy mivel a büntetés, valamint a gyomorfekély megúszása luxusnak minősül, kényelmi díjat kell fizetned. 

Mielőtt elindulsz

Az alkalmazást még otthon, wifin keresztül letöltheted, és a regisztrációt is intézd el hamarabb, hogy azzal már ne ott menjen az idő. Nézz meg akár többet is, hogy olyat találj, amelyiket a legkönnyebben és persze a leggyorsabban tudod kezelni. A parkolást mindig az autóban ülve indítsd el, és még ott várd meg a visszaigazolást, amit aztán őrizz meg jól. 

Mobilszolgáltatók

Az összes mobilszolgáltató tud abban segíteni, hogy kifizesd a parkolását. Mind a Telenor, mind a Telekom mobilvásárlás alkalmazása képes arra, hogy GPS alapon mondja meg, melyik zónában vagy éppen, és azt is, hogy ott mennyibe kerül a parkolás (a térképen azért mindig ellenőrizd le, hogy tényleg oda helyezett-e a készüléked, ahol valójában állsz), és a rendszám megadása után kiválaszthatod, mennyi ideig szeretnéd bebiztosítani a parkolását. Ha nem vagy biztos benne, mennyi időre lesz szükséged, akkor válasszd a leállításig opciót (csak ne felejtsd el valóban leállítani a parkolást, ha végeztél). A Telenorhoz bankkártyádat rendelheted hozzá (és parkoláson kívül autópályamatricát, lottót és utasbiztosítást is vehetsz, vagy kifizetheted a mobilszámládat), a Telekom alkalmazását pedig különböző összegekkel töltheted fel. 

Telenor MyWallet alkalmazás
Telenor MyWallet alkalmazásDívány

Bankok

Az OTP és az Erste Bank ügyfelei vehetnek applikáción keresztül parkolójegyet. Az Otpay alkalmazáson a regisztráció után lehetőséged lesz parkolójegyen kívül autópálya-matricát is venni, és olyan helyeken, ahol OTPay QR-kódos fizetési lehetőség van, a telefonoddal is tudsz fizetni. Az Erste Mobile Pay alkalmazása is hasonlóan működik, ezzel is tudsz autópálya-matricát vásárolni, telefonegyenleget feltölteni vagy számlákat fizetni. Mindkettőnek nagy előnye, hogy szintén nem kell kitalálnod, vajon mi lehet a környék négyjegyű kódja, csak le kell ellenőrizni, hogy jó helyet mutat-e a telefonod. 

Telekom Mobilvásárlás
Telekom MobilvásárlásDívány

Más megoldások

Az egyik legegyszerűbb a Simple-alkalmazás, hiszen amellett, hogy a mobilparkolását el tudod intézni, a szokásos autópályamatrica-vásárláson felül még mozijegyet is tudsz venni, ételrendelésedet is tudod intézni, koncertjegyet vásárolhatsz, vagy taxit is rendelhetsz, majd ki is fizetheted vele, és csak 50 forint a kényelmi díj. A Barion-alkalmazással is egyszerűen intézheted a parkolást, sőt néhány helyen fizetni is tudsz vele, valamint ismerőseidnek is küldhetsz pénzt egyszerűen, de biztonságosan. A Nemzeti mobilfizetés alkalmazásakor a regisztrációhoz gyakorlatilag minden adatot meg kell adni, még a címed is, szóval készülj fel egy hosszas tortúrára, ez is a kényelmi szolgáltatások része. Utána viszont ez az alkalmazás is képes arra, hogy helymeghatározás alapján indíthasd el a parkolást, vagy autópálya-matricát is vásárolhatsz. Az EvoPay is alkalmas autópálya-matrica és parkolás fizetésére, itt még hűségprogram is van, de a Voxpay-applikációval is egyszerűen parkolhatsz előzetes regisztrációt követően. 

Barion alkalmazás
Barion alkalmazásDívány

És hogy mi van akkor, ha nincs okoskészüléked, vagy éppen lemerült?! Tanulj meg egyszerre több dologra figyelni, vagyis keress parkolóhelyet, de közben vezess biztonságosan és óvatosan, miközben próbáld memorizálni, hogy melyik zónában állnál le éppen, vagy hogy hol a legközelebbi automata, amit futva közelíthetsz meg, és gyorsabban visszaérsz tőle a kocsidhoz, mint a közterületesek. És készülj jó sok apróval!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek