Last Minute ajándéktippek kétségbeesett vásárlóknak

Mivel december 24-én csak délig lehetnek nyitva a boltok, így nagyon össze kell szedni magát azoknak, akik még senkinek sem vettek semmit, vagy hiányzik néhány darab. Hogy miért hagyja valaki legutolsó pillanatra a vásárlást, annak több oka is lehet. A legtöbbször a munka a hibás az egészben, de sokszor a lustaság is közrejátszik, na meg az ötlettelenség. A vége viszont mindig ugyanaz: a lehetetlennek tűnő cél, hogy egy boltban beszerezzen az ég világon mindent.

Aki utolsó pillanatban vásárol, az tudja, hogy úgy 11 óra körül eljön az a pont, hogy végül is teljesen mindegy mit vesz, csak vegyen valamit és ne felejtsen el senkit. Éppen ezért bolttípusonként összeszedtünk néhány lehetséges ötletet, hogy hol mit tud venni ha csak egy boltba megy.

Hipermarket

Sokan a nagybevásárlást is utolsó pillanatra hagyják a friss kenyér, zöldség vagy éppen húsok reményében, így itt akarják beszerezni a hiányzó ajándékokat is. Jó hír, hogy nem kell nagyon sokat gondolkozni, hiszen tényleg mindent meg lehet venni.

GettyImages-107160689
John Moore / Europress / Getty

Könyv

A könyvekkel nem lehet melléfogni, bármilyen korosztályról is legyen szó, csak azzal hibázhat, ha esetleg már megvan pont az a kötet, vagy például egy romantikus regényt választ egy krimirajongónak. Próbálja meg felidézni mit szeret az, akinek az ajándékot szánja, hiszen már azzal is előrébb van, hogy szakácskönyvet keres annak, aki főzni szeret, vagy útikönyvet annak, aki már egy hónapja lefoglalta az olaszországi nyaralását. 

Játék

Ezzel is egyszerű dolga van, ugyanis a hipermarketek többsége dugig van játékokkal karácsony előtt. Mindegy, hogy plüssállatról, legoról vagy pónilóról van szó, a hiperekben talál valamit ha gyereknek venne ajándékot. Sőt akár társasjátékot venne inkább, mert azzal egyszerre több embert is letud, akkor a nagy klasszikus Activity vagy Monopoly biztosan lesz a hiperekben is. Sőt, még videójátékokat is talál a legtöbben, ha éppen azzal játszana ismerőse baba helyett. 

Elektronikai cikkek

Vízforraló a nagymamának, kenyérpirító a nagynéninek vagy éppen hajvasaló a lánytestvérnek olyan ajándékok, amik szintén beszerezhetőek a hiperekből, igaz nem olyan nagy a választék, mint egy elektronikai szaküzletben, de azért a legfontosabbakat itt is be tudja szerezni, és akkor sem kell kétségbeesni, ha mondjuk jobb ötlet híján egy tévét venne a családnak, vagy hangfalat a tavaly vásárolt tévéhez. 

Csomagok

Mikor már végképp nem tud mit kitalálni, akkor ott vannak a karácsonyi csomagok, amiből minden típusút, árkategóriájút és összetételűt talál. Díszdobozos parfümök és testápolók mellett gyerek smink szetteket is lehet találni. De díszdobozos csokoládét vagy teákat is vehet, na meg alkoholos italt, ami talán segít eloszlatni a gyanút, hogy az egész karácsonyi ötletelésre nagyjából egy órát szánt az életéből. 

Elektronikai bolt

 A másik jó választás az elektronikai boltok kínálata, hiszen ott is mindenkinek be tud szerezni valami hasznosat, a választék is nagy és minden árkategóriában talál valamit, ami jó lehet a családnak. Még a legkisebbeknek is tud venni legalább egy éjjeli fényt, vagy valamilyen mesehősös világítást, aminek örülni fognak. 

GettyImages-459681698
Bloomberg / Europress / Getty

Pár ezer forintos ajándékok

Ha csak valami kis apróságot szeretne és költségekbe sem verné magát szívesen, akkor választhat olcsóbb  telefontokot, már ha pontosan tudja, milyen készüléke van a másiknak, illetve töltőt, hiszen abból sosem elég. A külső töltőknek is mindenki örülni fog, mert többé nem kell azon aggódni, hogy az esti bulira merül le pont a telefonja. Jó ötlet lehet a memóriakártya, ami szintén megúszható tízezer forint alatt, illetve nézzen szét a DVD-k és CD-k között is, míg az örök későknek jól jöhet egy ébresztőóra is.  

Ajándékok, amivel nagyon nem nyúlhat mellé

Az elektronikai boltokban beszerezheti azokat a termékeket, amikkel nagyon melléfogni nem tud, például női ismerőseinek egy hajszárító, akár úti verzióban, vagy valamilyen hajformázó, szakállas ismerőseinek a szakállvágó.

Nagyszülőknek a vízforraló mellett a párásító vagy víztisztító is jó lehet, de akár ágymelegítőt vagy vérnyomásmérőt is talál a nagy elektronikai boltokban. Digitális képkeretet is választhat, de el ne felejtsen hozzá memóriakártyát is venni és rakjon rá jó sok családi képet, hogy ellássa a funkcióját. Sőt, a távcső sem rossz ajándék, ha nagymamája például szeret színházba járni. 

Anyukáknak és nagynéniknek is jó választás a hajformázó, de a kávéfőzők között is szétnézhet, csak ne felejtsen el hozzá való kávét is venni. Bár takarítóeszközt ajándékozni nem biztos, hogy nagyon jó ötlet, de egy jó porszívónak örülni fog az, aki sokat használja, főleg, hogy ebből akár Swarovski kövekkel kirakottat is vehet, vagy éppen robot verziókat, de próbálkozhat a szódagéppel is.

Kalandvágyó fiataloknak vegyen akciókamerát, amiből olcsóbb verziókat is találhat, de persze ha többet szán az ajándékokra, akkor válasszon menő fényképezőgépeket, vagy persze telefont, esetleg tabletet, de ne felejtse el, hogy a fülhallgató is öltöztet, ha kellőképpen divatos, de a vezeték nélküli hangszóróknak is bizonyára örülni fognak, a drónokról pedig már a múltkor is elmondtuk, hogy jó ajándékok.

Ha szerettei hobbija a főzés, akkor egy újabb edénnyel biztosan nem fog mellé, ahogyan a modern konyha követői tapsikolni fognak akkor is, ha kapnak egy szuvidoló gépet, de ha éppen húsdaráló, vagy aprító esetleg egy menő konyhai robotgép hiányzik a csúcskonyhához, akkor egy ilyen helyen ezeket mind megtalálja. 

Ha pedig az egész családnak keres egy ajándékot, akkor marad az örök favorit TV, amiből a Sony legújabb Androidos készülékei mellett természetesen több árkategóriában és méretben válogathat a 3D TV-k között, na meg ívelt OLED TV-t az LG-től és persze a Samsung újítását, a full HD és az Ultra HD után az SUHD tévéket

Ha a pénz nem számít

Ha kicsit lelkiismeret furdalása van amiatt, hogy utolsó pillanatban vásárol és emiatt eltökélt szándéka, hogy drága ajándékokkal nyugtatja magát, arra is a legalkalmasabb hely az elektronikai áruház, ahol akár egy használt autó árát is elköltheti arra, hogy mozit rendezzen be a nappaliban. Igaz ezért már olyan szettet tud összerakni, hogy többé tényleg nem lesz kedve kimozdulni otthonról ha filmekről van szó. Persze a gyerekeket is meglepheti valami jó drága dologgal, legyen az játékkonzol egy nagy zsáknyi játékkal, vagy éppen mindenki kaphat új laptopot és persze akkor is jó mélyen a zsebébe nyúlhat, ha éppen a fényképezés valamelyik családtagjának a hobbija. De gyakorlatilag mindenből talál drágább verziót, legyen szó robotporszívóról, vagy éppen kávéfőzőről.

GettyImages-452444699
Bloomberg / Europress / Getty

Szupermarket

Ha csak egy szupermarketre van ideje, akkor kicsit nehezebb dolga lesz, de így sem lehetetlen vállalkozás az ajándékvásárlás, igaz több kreativitás kell hozzá és talán a lelkesedés sem lesz akkora, de ugye ajándék lónak senki ne nézze a fogát karácsonykor sem. Sok szupermarketben talál ajándékcsomagokat, legyen szó női vagy férfi tusfürdőkről vagy alkoholos italokról. Nagyszülőknek a szép csomagolású teák vagy kávé is kiváló ajándék lehet innen, ahogyan a bonbonnal sem lehet nagyon melléfogni. A legnagyobb kihívás az ajándékvásárlás gyerekeknek. Itt ugyanis konkrét játékot csak ritkán talál, de nézzen el az újságos stand felé, ott van esélye mesekönyvet, vagy valamilyen játékkal ellátott újságot találni, ha pedig minden kötél szakad, akkor összeállíthat egy gyerek ajándékcsomagot egy nagy szatyornyi cukorkával, Kinder tojással és gyerekeknek szánt termékekkel. Ha pedig a kreativitását is igénybe veszi, akkor például olyan dolgokra is ráfoghatja, hogy ajándék, ami nem a szokványos skálán mozog, mint például a rúd téliszalámi, vagy éppen egy menő vacsora hozzávalói, igaz ebben az esetben az a legmenőbb, ha ezt el is készíti és szépen tálalja. 

Százforintos bolt, illetve édesség-, ital-, játék-, bármi diszkontok

A százforintosok mellett gombamód szaporodnak azok a baromi zsúfolt kisboltok is, amikben az is klausztrofóbiás lesz, aki eddig csak hallott arról milyen érzés az, amikor az ember azt hiszi, hogy a falak összenyomják. Itt ugyanis ez meg is történik, csak az olcsó csokoládé és tisztálkodó szerek nyomják össze a vásárlókat, illetve a vásárlók egymást, mikor az egy személynek is szűk sorban egy teli kosárral szeretnének elmenni a másik vásárló mögött. Ami viszont jó hír, hogy itt aztán tényleg letudhatja a karácsonyt, ráadásul olcsón megússza az egészet. A legtöbb ilyen helyen vehet olcsón alkoholos italokat és persze rengeteg csokoládét, különleges verziókat is. Ha ez nem lenne elég, teákat is szép számban talál, ráadásul nem is szokványosakat, ha pedig gasztro érdeklődésű barátainak is kell ajándékot venni, akkor szójaszoszokból, különféle olajokból és a keleti konyha hozzávalóiból is bevásárolhat. De itt még messze nem áll meg a diszkontok választéka, ahol a háztartási kiegészítők mellett, csúszásmentes kádkilépőt vehet idős rokonainak, de sok helyen kapni akár ágyneműt és persze mindenfajta terítőt is. Vehet női és férfi parfümöt is, igaz nem a legismertebb márkákból és nem is feltétlenül a legtartósabb verziókat. Sőt, ha azt akarja, hogy úgy tűnjön, hogy már hetek óta töri a fejét, hogy megtalálja a tökéletes ajándékot, akkor vegyen egy zuhanyfejet és hagyja, hogy szerettei legalább fél évet gondolkozzanak azon, hogy miért pont ezt gondolta tökéletes ajándéknak. A legtöbb ilyen helyen vehet késszettet és edénykészletet is, a gyerekeknek pedig rengeteg ajándék között válogathat. Nem feltétlenül a legszebbeket veheti meg, nem is a leghasznosabbat, de legalább nem állít haza üres kézzel. 

Benzinkút és Dohánybolt 

Mindkettő előnye, hogy nyitva lehetnek december 24-én dél után is, úgyhogy ha nagyon kétségbeesett vagy valakiről teljesen megfeledkezett, akkor még itt tud szépíteni. A választék persze nem éppen az igazi, de a semminél jobb. A benzinkúton gyerekeknek vehet plüssállatot és sok esetben kisebb társasjátékot is tartanak, hogy csendben legyenek a nyaralásra autózás alatt, de ami megmaradt nyárról, azt most megveheti. A felnőtt korosztálynak adhat autózással kapcsolatos dolgokat, a jégkaparó hasznos, az elsősegély dobozt meg szépen lehet csomagolni, de ha valami forgalmasabb benzinkútra megy, akkor talál vicces rendszámtáblákat, kulcstartókat, vagy turistáknak szánt szuveníreket is. Ha ránk hallgat, akkor viszont a hűségakciókra megy rá, ehhez persze viszonylag tele kell tankolni az autóját vagy meggyőzően rábeszélni a többi tankolót, hogy adják önnek a pontokat, de ha sikerül, akkor a Shellnél a Smart kártya pontjait válthatja be, a MOL benzinkutakon Sony cuccokat vehet olcsóbban, az OMV kutakon pedig  konyhai eszközök várják.

02
Barakonyi Szabolcs / Index

A dohányboltban gyerekeknek nem igazán talál majd ajándékot, ha csak nem tartanak bűnbánó gumicukrot, amit azok a szülők szoktak venni, akiknek lelkiismeret furdalása van amiatt, hogy egyedül hagyták a gyereküket az utcán. A felnőtt korúaknak akár egy karton cigarettát is vehet, de ha jobb dohányboltba megy, akkor kicsit komolyabb öngyújtót, hamust vagy akár vízipipát is talál. Ha ránk hallgat, akkor olyan trafikba megy, ahol újságot is lehet venni. A megoldás pedig az, hogy mindenkinek vegye meg annak az újságnak a számát, amiről úgy gondolja, hogy tetszene, írjon mellé egy cetlit, amiben azt hazudja, hogy egész éves előfizetést vett. Majd akár online, akár csekken tényleg rendelje meg szeretteinek az újságot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra