Aggasztják a Facebookon a hírek? Nesze, itt egy Nike cipő!

Furcsa tendenciára figyeltek fel a közelmúltban a Facebook-használók. Az értesítések között már nem csak az látszik, mikor valaki hozzászólt a fényképéhez, vagy éppen ismerősnek jelölte, hanem az is, ha egy kedvelt oldal megváltoztatta a nevét. Ez önmagában még nem is lenne gond, de mi van akkor, mikor a névváltozás teljes profilváltással történik, vagyis mi van, ha egyszer csak egy karitatív mozgalom, vagy egy társadalmi célokért küzdő oldal egy éles váltással Nike cipőket kezd el árulni, és a neve is megváltozik? 

Valószínűleg nem lesz általános

A bennünk felmerülő kérdésekkel megkerestük Berkes Ákos vezető közösségi média tanácsadót is, akitől megtudtuk: a Facebook nemrég vezette be ezt a lehetőséget és szerinte nem lesz általános ez a visszaélés. „Körülbelül négy hónapja adott a lehetőség, hogy az adminisztrátorok megváltoztassák az egyes oldalak nevét - korábban ezt kizárólag a Facebookkal kötött egyedi megállapodás következményeként, nagyobb befektetést igénylő hirdetési kampányok esetén lehetett kezdeményezni. Jelenleg ezt Magyarországon bárki megteheti az általa kezelt oldalakkal, de a Facebook előzetesen megvizsgálja, hogy nem törvény- vagy szabálysértő-e a kérelmezett új elnevezés" - mondta Berkes, akitől azt is megtudtuk, hogy nemcsak értesítés formájában jelzi a Facebook az újítást, de ha ellátogatunk az oldalra, annak tetején jelzi a névváltást és jelenthetjük, ha nem valósra vagy sértőre sikerül.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ez mennyire etikus, illetve lehet-e házmesterkedni és jelenteni az ilyen jelenségeket. „Bármit lehet jelenteni a Facebook felé, és mindent ki is vizsgálnak. De mivel az oldal kezelői nem sértették meg a Felhasználási Alapelveket (és a rajongók adataival sem tudnak visszaélni, sem a névváltoztatást megelőzően, sem azt követően), ezért kétséges, hogy milyen kimenetele lesz a feljelentésnek. Alapvetően, ha egyszer engedélyezi a Facebook a névváltoztatást, akkor kétlem, hogy utólag ezt a döntést módosítanák.

Az, hogy az adott nyelvi környezetet mennyire értik egy ilyen névváltoztatási kérelem elbírálásakor, azt nem tudom megbecsülni, tapasztalatom szerint azért valahogy meg szokták oldani, hogy tisztában legyenek vele, az adott tartalom mit jelent angolul, és ez a névhasználatra is vonatkozik" - mondta. „Az etikai szempontok ettől még felmerülnek, szerintem kifejezetten rossz képet fest egy vállalatról, ha így átvernek felhasználókat, ügyfeleket. Egészen biztos vagyok benne, hogy egy multinacionális vállalat esetében ilyen megoldás elképzelhetetlen. Ráadásul az így szerzett rajongók teljesen érdektelenek lehetnek a kereskedelmi ajánlataink szempontjából. Így ez a fajta ügyeskedés kifejezetten káros az adott vállalat, vállalkozás imázsára nézve" - tette hozzá.

Már nem aktuális a vörösiszap, jöhetnek a szállások

Sikerült megkeresnünk a Vörösiszap Károsultjainak megsegítésére létrejött oldalt, ami ma már Szállásokat kínál. Az oldal nevében egyébként nagyon gyorsan válaszoló személy azt írta kérdésünkre, hogy azért változott meg az oldal neve és profilja, mert a vörösiszap áldozatainak megsegítése már nem aktuális. Anno azért hozta létre az oldalt, hogy segítsen a katasztrófa áldozatainak és egy helyre gyűjtse az információkat arról, hogyan tudnak az emberek segíteni, de mára ez már nem aktuális, a gyűjtések is befejeződtek, de a feltöltött képeket és megosztásokat nem törli az oldaláról, csak most már szálláshelyeket ajánl. Ezt kérdésünk után állapotfrissítésben is közzétette, így mindenki tudja mi is történt az oldallal. Azonban több olyan aktuális társadalmi kérdésben állást foglaló oldallal vagy csoporttal is lehet találkozni, akik egy idő után teljesen más vizekre eveznek és például kétes eredetű Nike cipőket kezdenek árulni, az eredeti ár töredékéért, míg az oldal eredeti céljairól szóló bejegyzéseket törlik. 

Kivédené? Ne Facebook-oldalak lájkolásával tüntessen!

Egyébként Berkes is találkozott már a jelenséggel az általa követett oldalak esetében. Hogy meg kell-e ijednie bárkinek is? A tanácsadó szerint nem, ugyanis a Facebook rajongói oldalak kezelői nem tudnak visszaélni a személyes adatainkkal, emiatt ez nem jelent veszélyt önre. Mit tehetünk, ha ez a fajta ügyeskedés nem fér össze a világnézeteinkkel? „Minden oldalnév-változtatásról értesítést kapunk a Facebooktól, ezért ha a megváltozott név mögötti tartalommal már nem tudunk egyetérteni, akkor azt minden további nélkül kikövethetjük. Egyébként, ha biztosra akarnak menni, akkor csak olyan oldalt kövessenek, ahol fel van tüntetve honlap, adott esetben kapcsolatfelvételre vonatkozó információ. Ez az ilyen hecc vagy valamilyen társadalmi felháborodást követően létrejött, valamilyen célhoz köthető oldalak esetében nyilvánvalóan nem elérhető általában – ezért talán általánosságban elmondható, hogy ne ilyen módon tüntessünk valami ellen, vagy álljunk ki valami mellett és akkor a jövőben nem találjuk magunkat olyan oldalak rajongói között, amiket alapvetően soha nem követnénk" - tanácsolja Berkes Ákos.

Nyugodtan hagyja ott a kamuoldalakat!

Amilyen egyszerűen megnyomja a "tetszik" gombot, ugyanolyan egyszerűen el is búcsúzhat az adott oldaltól. Ha valami megjelenik a falán, ami nem ismerős, vagy értesítést kap arról, hogy egy ön által kedvelt oldal nevet és ezzel együtt profilt is váltott, hagyja ott az egészet. Ha nem biztos abban, hogy miket is lájkolt, akkor nézze meg a Facebookján és törölje az oldalakat, amik már nem érdekesek ön számára, aktualitásukat vesztették, vagy úgy gondolja, hogy egyáltalán nem is érdekelte soha. Mindezt úgy tudja megtenni, hogy a saját profiljára lép, ahol a személyes adatait is látja, és a borítóképe alatti menüsor "Továbbiak" gombjára kattintva, végignézheti milyen oldalakat, zenéket, könyveket, filmeket vagy éppen sportcsapatokat kedvel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek