Drónt kér a gyerek karácsonyra? Örüljön neki, jó móka lesz!

Az idei év egyik legnagyobb karácsonyi slágerterméke a drón, ami rengeteg gyerek karácsonyi ajándéklistáján is szerepel, miközben a szülők egy része még mindig értetlenül áll a jelenség előtt, hogy mégis mire jó egy ilyen. Naná, hogy mi is kipróbáltuk, azóta a drón elég előkelő helyen áll a mi karácsonyi listánkon is. 

Mi az értelme? 

Ha nagyon leegyszerűsítenénk a drón lényegét, akkor azt mondanánk, hogy olyan, mint egy távirányítós jármű némi pluszfunkcióval, csak sokkal szórakoztatóbban. Míg egy távirányítós kisautóval a gyerek össze-vissza manőverezhet a lakásban, addig egy drónnal ugyanezt meg tudja tenni, de közben azt is rögzítheti az utókornak, ahogyan a macska menekül előle, vagy éppen harcba száll vele. És ez még csak a sima felhasználás, a lényeg úgy is a repülős drónokon van, amikkel a lakásban, vagy akár szabadtéren lehet nagyon jól szórakozni. 

Már megint egy hülye játék, ami majd csak a helyet foglalja?

Hogy miért nem egy szokványos ajándékot készül megvenni, az pont a pluszfunkciója miatt érdekes, ugyanis egy drónt nemcsak arra használhat, amire mondjuk egy távirányítós kisrepülőt, hanem olyasmikre is, mint például hogy a nyaraláson, vagy egy sima kirándulás alkalmával olyan szögekből és módon örökítse meg a pillanatokat, amikkel egyetlen szelfibot sem birkózik meg. Gondolja el például, ahogyan (szigorúan szélcsendben) a megújult Galyatetői kilátó tetején felküldi a drónt, és nemcsak a környezetet, de saját magát is fotózhatja a levegőből. Vagy már karácsonykor készíthet olyan családi videót, amin a csúcsdíszt is közvetlen közelről felveheti. Vagyis nemcsak a gyerek motorikus képességét fejleszti, de a kreativitásában is sokat segít, illetve olyan látásmódokat fedezhet fel vele, amitől nem állítjuk, hogy filmrendező vagy operatőr lesz, de legalább hamar kiderül, ha esetleg lenne hozzá tehetsége. 

A teszt

Több típusú drónt próltunk ki, volt ami klasszikusan repült, volt amivel repülés közben mutatványokat is lehetett végezni, de olyat is próbáltunk, ami repülni nem tudott, ellenben ugrott. Azt kell mondjuk, mindegyik remek móka a maga nemében, sokkal jobb, mint amire legelőször számítottunk. Nem csak azért, mert meglepően könnyű az összes, így bárkinek neki lehet vele menni, hanem mert tényleg már az is szórakoztató, ha csak repked vele össze-vissza. A Parrot minidrónjait okostelefonnal lehet irányítani, némelyik bluetoothon keresztül, néhány pedig wifivel párosítva működik a megfelelő alkalmazással. Az összepárosítás egyébként az egész folyamat legkevésbé élvezhető része, főleg, ha néhányszor nem is működik elsőre. Ha viszont megvan, onnantól indul az igazi móka nemcsak a gyereknek, de a szülőnek is. Mondjuk Nudli kutyának annyira nem, de legalább az ugrós drónnal fel lehet venni az állapotot, amint elgondolkozik, rajta, hogy lecsapja, de végül inkább úriasan távozik. 

Irányítás

Többfajta drónt próbáltam, így az irányítás is kicsit más volt mindegyiknél, de egyik sem volt olyan bonyolult, hogy nagyjából két perc alatt ne lehetett volna rájönni, mit kell nyomogatni, szóval a gyerekeken meg főleg nem fog majd ki az egész. Bár tegyük hozzá, az kicsit alienes volt, amikor az ugró drónnál sikerült véletlenül megnyomni az ugrás gombot, és a szerkezet egészen egyszerűen a torkomra támadt. Főleg, hogy az egész műveletet - és közben az arcomat is - sikerült végig vennie és a halálfélelmet olyan meggyőzően rögzíteni, hogy azért legalább egy Oscar-díj járna, de inkább kettő. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy nem szeretnék sci-fi támadás áldozata lenni, vagy legalábbis nem szeretném ha az utókor számára megörökítené ezt bárki. 

A repülő drón már egy fokkal veszélytelenebb vállalkozás, bár néha ott sem tudtam megmagyarázni, hogy mi miért történik, mikor nem is csináltam semmit. A lényeg egyébként annyi, hogy szabad téren szeles időben próbálja kerülni a reptetést, mert annyira azért nem erős a kisebb drónok motorja, hogy ne a szomszéd kertjében kössenek ki. Viszont ha rossz az idő, akkor beltéren is lehet vele szórakozni, és az benne a jó, hogy kicsi az esély arra, hogy a karácsonyfát felborítsa, ablaküveget sem tör be (bár néhány kisebb váza vagy hasonló törékeny tárgy azért veszélybe kerülhet). Ami viszont izgalmas benne az az, hogy manőverezni is lehet vele. Van, ami 360 fokban forog, mutatványokat csinál, lehet vele a levegőben bukfencezni, akár piruettezni is, szóval egy csomó olyan dolgot, aminél nemcsak az a lényeg, hogy mit rögzít közben, hanem azt is fel lehet venni,  milyen manővereket tud.

Mire figyeljen vásárláskor?

  • Az hogy mekkora, vagy nagyjából milyen erős is lehet, azt már vásárláskor látja. Amire viszont érdemes odafigyelni, az az hogy milyen az akkumulátora, ugyanis ebben elég nagy a szórás. Néhány olcsóbb verziónál olyan is előfordulhat, hogy mindössze 7 percig bírja egy töltéssel, ami lássuk be nem egy nagy móka és kicsit nehézkes a mező közepén a töltés is, ha csak nem visz magával néhány külső akkumulátort. De a megbízhatóbb verziók nagyjából fél órát képesek működni, ráadásul a töltésük is nagyon gyors.

  • A másik sarkalatos pont a felvétel minősége. Az igazán jó, tűéles HD felvételek elkészítésére alkalmas drónok már magas árkategóriában találhatóak, azokkal lehet olyan felvételeket készíteni, mint a fesztiválok aftermovie-jai a koncerten ugráló közönséggel, vagy mondjuk néhány budapesti felvétel. A legtöbbnél ezeknél jóval  részletszegényebb videóval kell beérnie, ha pedig esti felvételekre szeretne specializálódni, akkor válasszon olyat, ami világítani is tud.

  • Az irányításnál pedig azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt tájékozódjon, hogy milyen applikációval lehet irányítani, majd nézze meg, hogy mit írnak róla a felhasználók az App Store-ban vagy a Google áruházban. Ugyanis a drónozás legérzékenyebb pontja az irányítás. Egy rosszul sikerült applikációval oda az egész élvezet.

A jumping típusok ugrani tudnak, ezzel lehet például a lakásban száguldozni, ágy alatti felvételeket készíteni, és az ugrás is jó szórakozás. A minidrónok kezdőknek is tökéletesek, repülnek és akár flikkflakkokat is lehet velük villantani a levegőben. Olyat is vehet, amely vízre is tud szállni, ez például a nyaralásokat egy egészen új szintre emelheti és vannak a sötétben világító változatok, hogy még izgalmasabb legyen az egész. A minidrónoknak létezik cargo típusa is, amivel szállítani is tud, de abban azért ne reménykedjen, hogy mostantól a szatyrát drónnal tudja hazavinni a piacról. Egy Lego emberkét viszont rá lehet applikálni, vagyis itt is inkább az a funkció érvényesül, hogy a drón a távirányítós autók új generációja, csak sokkal, de sokkal menőbb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra