Extra penészt is ad az akciós sajthoz a Tesco

Akciósan kínálta a Bécsi úti Tesco áruház a sajtjainak egy részét. Mivel a lejáratközeli termékeket szokták leakciózni, így viszonylag jó áron lehet olyan árukhoz - ez esetben a sajtokhoz - hozzájutni, melyeknek még semmi bajuk, de eredeti áron sajnáljuk rájuk a pénzt. Nem is akarunk senkit eltántorítani ezektől a jó kis akciós termékektől, de érdemes jól megnézni, mit is veszünk. Mi ugyanis több olyan penészes sajtba is belefutottunk, amit inkább kidobni kellett volna és nem leárazni.

A fotókat elküldtük a Tesco sajtóosztályának is, akik a következőképpen látják a helyzetet. "A küldött képek és a lefolytatott ellenőrzés alapján elmondhatjuk, hogy a fotókon szereplő termékekkel valóban gond volt, minőségük nem felelt meg az előírásoknak, illetve a termékek megfelelő tárolása és a helyes kihelyezési forma sem valósult meg. A fényképeken látható termékek esetében dolgozói mulasztás történt. Az érintett dolgozókat azonnali ismételt oktatásban részesítettük a helyes gyakorlatból, hogy az eset ne történhessen meg újra. Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk." írták levelükben.

Így ellenőriz a Tesco

 A sajtok ellenőrzése a Tesco áruházakban az alábbi folyamatok szerint zajlik: A sajtpultunkban kapható sajtok egész korongban vagy tömbben érkeznek, majd ezt követően saját eszközeinkkel meghatározott folyamat szerint fogyasztói kiszerelésre kerülnek. Az általunk felhasznált csomagolóanyagok (polistirol tálca valamint strech fólia) minden esetben a sajt jellegéhez leginkább alkalmazkodó módon kerülnek kiválasztásra.

Az egész tömbsajtok fogyaszthatósági ideje a legtöbb esetben több, mint 40 nap, amit a megvágást követően a saját akkreditált laboratóriumi tesztjeink eredményeivel igazolt másodlagos fogyaszthatósági idővel látunk el. Ez szintén igazodik a sajt jellegéhez, figyelembe veszi a mikrobiológiai valamint az érzékszervi paraméterek változását is, és 5-9 nap között váltakozik.

A „sárga címkézés” saját belső gyakorlatunk ami nem a termék minőségének csökkenése miatti árengedményét jelenti, hanem a készletek ideális szinten történő tartását segíti. A „sárga címkézés” elvégzése előtt kollégáink minden esetben a ún. „Megvenném-e” elvnek - amely azt jelenti, hogy a dolgozó saját vásárlói szemmel, illetve az oktatások során kapott kiegészítő termékinformációk alapján megvenné-e az adott terméket – megfelelően ellenőrzik a termékeket mind minőség mind pedig csomagolás szempontjából. Az ennek a folyamatnak megfelelő termékek azok, amelyek végül „sárga címkézésre” kerülhetnek. 

Nem mindegy, hogy nemes penész vagy penész

A penészgombáknak számos fajtája van, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg. A gombák, a növény- és állatvilág mellett, az eukarióta (sejtmaggal rendelkező sejtek) sejtű élőlények harmadik önálló csoportját jelentik. A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli. Túlnyomó részük ivartalanul szaporodik, a spórák szóródását a levegő, víz vagy rovarok biztosítják.

A penész színét a spórák és a micéliuma (gomba vegetatív teste, amely a hifák összessége) adja (pl. fekete - Aspergillus niger, fakózöld - Penicillium expansum, kék - Penicillium Roqueforti). Amiért pedig nem mindegy, hogy az adott sajton melyik található, az az, hogy bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, és persze az emberre is mérgező hatásúak. Ráadásul nagyon hatékonyak, igen kis koncentrációban is hatnak, és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek a hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek; huzamosabb mikotoxin bevitel esetén pedig - többek között - rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

Van, hogy a nem nemes penészes sajt is megpenészedik

Ilyenkor rögtön dobhatjuk is ki? Nem okvetlenül, van, ami menthető. Az Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tájékoztatása szerint a következő a teendő, ha penészes sajttal találkozunk " A lágy sajtokat, mint a brie és a camembert dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemes penész. A kemény sajtoknál, mint például a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 cm-t." 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek