Most rendeljen, hogy tuti ideérjen karácsonyig!

Az egyik legjobb módja a karácsonyi bevásárlásnak az internetes rendelés: egyrészt kényelmes, nem kell az ünnepi tömegben tolongani, másrészt olcsóbb is, mintha a boltokban akarunk beszerezni valamilyen slágerterméket. Viszont egy kis előrelátást igényel: ha elszámítja magát, nem ér ide az ajándék január végére sem! Segítünk kicsit, és a hajtás után megtalálja, honnan mikor érdemes rendelni, és mikor kell elengedni a témát.

Aliexpress

Ha szigorúan vesszük a dolgot, az Alis rendeléssel már elkésett: körülbelül 8 hét, ezen belül 40 munkanap van még karácsonyig, a kínai eladók pedig csak azt garantálják, hogy 60 munkanap alatt ér ide a csomag. Ehhez a 60 munkanaphoz még hozzá szokott adódni 2 hét feladási idő: ennyi ideje van az eladónak, hogy az ön által rendelt árut a postára juttassa. Ugyanakkor a tapasztalataim azt mutatják, hogy még belevághat a rendelésbe: 8 hét az 8 hét, és nekem eddig két év alatt a körülbelül 40 rendelt tételből mindössze kettő volt, ami 7 hétnél lassabban érti ide (a feladási idővel együtt). Érdemes olyan eladótól rendelni, akinek az értékelése minimum 96%-os elégedettséget mutat, a legjobb pedig, ha a termék értékelése 100%-os, és esetleg kommentben valaki írja, hogy gyors volt a szállítás Európába.

Még ekkor is van persze esély arra, hogy az eladó egyszerűen nem adja fel a csomagot, vagy elkezd problémázni és a vásárlás meghiúsul, de ez általában pár nappal a rendelés után kiderül és a pénzt nagyon hamar visszautalja a bank. Ha a rendelés simán ment és a csomag is úton van, a Magyar Posta keresőjével és a 17track.net-tel könnyen nyomon követheti, hol jár. Én azt tanácsolom, hogy akkor kezdjen pánikolni, ha december 15-ig nem ér be a csomag az országba, de akkor rohanjon is vásárolni valami ajándékot, nehogy hoppon maradjon. Ha bizonytalan a kép alapján, hogy az 5 dolláros póló tényleg jó minőségű lesz-e, akkor bizony megeshet, hogy csapnivalóan vacak: ez persze már csak átvétel után derül ki. Jó hír, hogy ilyenkor az Aliexpress rendszerében vitát nyithat és könnyen visszakaphatja a pénzét, de ez nem vigasztalja azt, aki nem kap semmit karácsonyra. Szóval mindig kell egy B-terv!

ali

Mi kapható? Minden. De tényleg minden a vibrátortól az autóalkatrészen át a legmenőbb ruhákig. Sajnos sok a rossz minőségű áru és hamisítványok is előfordulnak.

Előnyök: olcsó, hatalmas a választék, gond esetén visszautalja az Aliexpress a pénzt

Hátrányok: lassú szállítás, minőségi problémák, méretproblémák (ruháknál). A kommunikáció angol nyelven folyik, a problémáinkat is angol nyelven kell megoldani.

Tipp: november 11-én hatalmas akciók lesznek – de akkor már inkább csak saját magának nézelődjön! 

Ebay

Aki nem bízik az Aliexpressben valamilyen okból kifolyólag, az általában az Ebayre megy vásárolgatni. A kettő között annyi a különbség, hogy ha azt írtuk, az Alin mindent lehet kapni, akkor az Ebayen mindent IS. Vásárolhat jó állapotban lévő használt termékeket is, sőt licitálhat is, így ha csak önt érdekli valami, akkor baromi olcsón hozzájuthat. A használata nagyon egyszerű, ráadásul egy csomó olyan kényelmi funkciót beépítettek, aminek köszönhetően - például a licitek esetében - nem kell a gép elé ragadva harcolni a többi licitálóval. Egyszerűen beállíthatja, hogy mennyi az a maximum összeg, amit megér önnek a kiválasztott árucikk, a rendszer pedig automatikusan adagolja a pénzt. Ha biztosra akar menni és nem fér bele a kudarc, na meg időben sem tudja kivárni a licit időszak lejártát, akkor keresse a "Buy It Now" feliratot és csapjon le arra, ami a szállítási díjjal együtt is belefér a keretbe. A létrejött tranzakciók után a felek ugyanúgy kommentben értékelik az eladókat, mint a legtöbb hasonló oldalon, így ellenőrizheti, hogy megbízható eladóval van-e dolga. 

Az Ebay-en az Alihoz képest több helyen kell szállítási költséget fizetni, ami gyakran magasabb, mint maga a megrendelt termék értéke. A szállítási időszak nagyon változó, hiszen nem mindegy, hogy a termék tulajdonosa Ausztriában van, vagy éppen Ausztráliában, és az Ebayen mindkét verzió előfordulhat. De ne aggódjon, ezt könnyen ki lehet deríteni, a "Shipping" fülre kattintva állíthatja be, hogy milyen szállítást kér, sok esetben az eladó expressz szállítást is biztosít, persze felár ellenében. 

ebay
Dívány

Mi kapható? Minden. De tényleg minden. A nagyon drága luxustányértól kezdve a történelmi relikviákon át dedikált könyvekig vagy ritkaságszámba menő bakelit lemezekig bármi. 

Előnyök: Nagyon jól lehet keresni, átlátható és legyen az ajándékozottnak bármilyen speciális ötlete vagy vágya, az Ebay mindig jó kiindulási pont a tökéletes ajándék megtalálásához. 

Hátrányok: Rengeteg mindent árulnak, gyakran még papírzacskót is eladnak, így mindent olvasson át alaposan, nehogy meglepetés érje egy olcsónak gondolt üzlet után. A szállítási időre pedig nagyon figyeljen. 

Tipp: Keresés előtt állítsa be országként Magyarországot, így nem éri az a meglepetés, hogy megtalálja a legjobb ajándékot, az eladó viszont nem szállít ide. 

Amazon.com

Ki ne ismerné azAmazont, ami nagyon hasonlít az előző két nagy óriáshoz, a különbség csak annyi, hogy itt nem lehet licitálni, és a szállítás sem ingyenes. Ezen felül viszont órákat, sőt napokat el lehet tölteni azzal, hogy a termékkategóriák legalsó bugyraiba is ellátogat, majd ott kikeresi a legolcsóbbat, illetve beleakad még néhány különleges árukapcsolási ajánlatba és az előre eltervezett ajándék helyett vesz tizenöt másikat. Mivel itt a saját raktáron lévő készletek mellett több más bolt ajánlatát találja egy helyen a Marketplace oldalon, így el ne felejtse a kommenteket is nézni, valamint azt, hogy milyen szállítási határidőt vállalnak. Előfordulhat az is, hogy az adott termék nincs készleten, nekik is idő, amíg beszerzik, így jó, ha minél hamarabb rendel. 

A szállítási költség és határidő változó, attól is függ, hogy éppen európai eladótól szerzi be, vagy olyantól, aki a világ másik feléről üzemelteti a boltot. Az Amazon szállítási díja Magyarországra 1100 forint körül van, ez persze függ attól, hogy mit rendel és mennyit. A szállítási idő akár 22 munkanap is lehet, tehát érdemes előre gondolkozni. Az eladók ennél jóval drágábban is szállíthatnak és persze hosszabb időbe is telhet, míg ideér. 

amazon
Dívány

Mi kapható? Minden, az elektronikai cikkektől a bőröndig, ruhák, CD-k és tényleg bármi. 

Előnyök: Hatalmas a választék, és gyakran árban is verhetetlen az akciók miatt. 

Hátrányok: Nagyon bele lehet mélyedni, és ügyeljen arra, hogy csak akkor dőljön be az árukacsolásos akcióknak, ha tényleg szüksége van a másik termékre is. 

Tipp: Először nézzen szét a német vagy a francia oldalon is, hátha a kiszállítás gyorsabb, és árban van-e különbség. 

ASOS

Ha van divatmániás rokona, barátnője, barátja, már biztos hallott az ASOS-ról. Sok, itthon nem kapható márka rendelhető az oldalról – Monki, Eleven Paris, Hollister, stb. – és a legújabb divat szerinti kollekciókkal van tele az oldal. Sokan a nagy téli leárazásokat várják, amikor tényleg pár fontért lehet lecsapni jópofa kiegészítőkre, de szerencséje van: most épp 20%-os őszi akciók vannak, szóval ha ismer divatmániást, akinek örömet szerezhet egy ASOS csomaggal, nézzen körül!

Az árak magasabbak, mint az Aliexpress-en, viszont a szállítási idő jóval rövidebb, mivel Angliából érkeznek a csomagok, és a minőség is jobb, kiszámíthatóbb. Minden ruha és cipő mellett talál áttekinthető mérettáblázatot is, bár nekem még nem sikerült megfelelő méretű cipőt rendelnem sajnos (pedig az Aliról összejött).

Sajnos 30 eurónyi rendelés alatt a szállítási költség 3 euro, de ezért még nem jár követési szám, szóval a csomagunk szabad préda: ennek megfelelően nekem 4 csomagomból kettő tűnt el nyomtalanul, a Magyar Posta meg csak vonogatta a vállát. A pénzt az ASOS visszautalta, szóval kár nem ért, de azért ennek tudatában rendeljen karácsonyra. 14 euróért expressz kiszállítás jár, követési számmal, inkább válassza azt, megéri. És akkor ráadásul 9 helyett 5 munkanap alatt ideér a csomag: mivel egy ideje nem rendeltem ASOS-ról, nem tudom, valójában ez a 9 nap mennyi, mert legutóbb nekem csak a fizetés után írta ki, hogy valójában 21 munkanap lesz – az meg ugye, már egy hónap. De karácsonyig még szerencsére van annyi idő.

asos

Mi kapható? Ruhák és kiegészítők minden mennyiségben, mindkét nemnek.

Előnyök: Hatalmas a választék, ha nem tetszik az áru, visszapostázhatjuk és visszakapjuk a pénzünket. A csomag elveszése esetén az  ASOS állja a költségeket.

Hátrányok: a jó cuccok drágák, a csomagok sajnos sokszor eltűnnek, előfordulhatnak méretproblémák. 30 eurónyi rendelés alatt fizetni kell a szállításért, és csak akkor kapunk regisztrációs számot, ha 14 euróért expressz kiszállítást kérünk. A kommunikáció angol nyelven folyik, a problémáinkat is angol nyelven kell megoldani.

Tipp: Ha el akarja kerülni a méretproblémákat, kiegészítőket rendeljen, például hátizsákot.

Etsy

Az Etsy a kézművesek fellegvára. Ha egyedi ajándékot szeretne, akkor innen akár olyat is rendelhet, ami teljesen személyre szabott. Egyedi ékszereket, táskákat és kiegészítőket rendelhet, vagy akár ruhát is. Ha szeretne ön készíteni valamit karácsonyra, ahhoz is talál rengeteg alapanyagot, bár értelemszerűen ezeket még össze is kell állítania, hogy ajándék legyen belőle. A kézműves egyediségek mellett talál vintage dolgokat és design kiegészítőket is itt, a keresőben pedig nagyon egyszerűen be tudja állítani, hogy mire is lenne szüksége pontosan. 

A szállítási idő nagyon változó, de az eladók többsége kimondottan segítőkész, kérdezzen tőlük bátran. Főleg, ha olyan ajándékot keres, amibe még például bele kell hímezni az ajándékozott nevét, vagy éppen egy egész cuki könyvet kell megrajzolnia a művésznek az önök főszereplésével. Ráadásul itt is sok minden függ attól is, hogy földrajzilag hol található a művész. 

etsy
Dívány

Mi kapható? Kézműves és design tárgyak, egyedi ötletek alapján  megvalósított kreatív ötletekkel. De akár kezdő csomagokat is vehet, amivel ön alkothat otthon. 

Előnyök: Közvetlenül a készítővel veheti fel a kapcsolatot, így akár ön tervezheti meg az ékszert, vagy személyes üzenetet hímeztethet a táska bélésébe, gyakorlatilag bármire nyitottak a készítők.

Hátrányok: Időigényes lehet az egyedi megrendelés miatt, ezért jó ha beszél az eladóval, hogy belefér-e az ő idejébe, hogy megcsinálja, és ide is ér karácsonyig. 

Tipp: Kérjen olyan egyedi dolgokat, amik gyorsan kivitelezhetőek. Egy személyes üzenet az öv belsejébe, egy monogram az ékszerre máris személyessé teszi, miközben az eladó is gyorsan végez vele. 

Néhány tipp, hogy biztosra menjen

  • Ne bízza az egész karácsony sikerét az oldalon megrendelt szállítási időre, számoljon rá még legalább egy hetet. A posták és a kézbesítők túlterheltek lesznek, előfordulhatnak csúszások. 
  • Ha nem az Európai Unió területéről rendel, készüljön fel arra, hogy a vámköteles áruk ügyintézése több munkanapba és persze plusz költségbe kerül.
  • Ha kap hozzá követési számot, ellenőrizze, hogy működik-e. A posta weboldalán követheti merre jár a csomag, így ha még december 15-én sincs az országban a megrendelt termék, akkor elkezdhet aggódni. 
  • Külföldön élő barátait is megajándékozná? Semmi gond! Rendelje az ő címükre  a csomagot, de azért mindenképpen figyelmeztesse őket, hogy számítsanak valami kis meglepetésre, nehogy visszaküldjék az egészet. 
  • Érdemes a munkahelyére kérni a csomagot, így nem kell felesleges köröket futni a futárral, és akkor is át tudják venni a kollégák, ha esetleg ön a szabadságát tölti vagy éppen elutazott. 

Book Depository

Ha idegen nyelvű könyvet rendelne, akkor a Book Depository a lehető legjobb választás. Nem csak azért, mert több millió cím között lehet válogatni, de azért is, mert ingyenes a szállítás és még nyelvek szerint is lehet keresni, ráadásul egymást érik az akciók. A Book Depository oldalán témák alapján is lehet könyvet keresni, de az összetett keresés során íróra, címre vagy akár ISBN-számra is tud szűrni és persze hangoskönyvek között is válogathat. 

A honlap 4-8 napos szállítást ígér, de azért azt javasoljuk ne centizze ki és november közepéig rendelje meg a könyveket. 

book depository
Dívány

Mi kapható? Könyvek minden mennyiségben és nyelven, valamint hangoskönyvek

Előnyök: Folyamatos akciók várják és ingyenes házhoz szállítás.

Hátrányok : Magyar nyelvű könyvet nem igazán talál, de arra ott a Shopline

Tipp: Nézze meg, hogy a könyv raktáron van-e, vagy hány nap múlva tudják szállítani, nehogy ezen múljon, hogy megérkezik-e. 

Feel Unique és All Beauty

Akik szeretik a szépségápolási cuccokat, azoknak a Feel Unique és azAll Beautyoldalakról lehet beszerezni igazi különlegességeket. Több mint száz márka ezer terméke közül lehet válogatni, ráadásul a sampon mellé innen egy hajszárítót is beszerezhet. Az oldalon a nagyobb márkák mellett talál organikus és biotermékeket is, parfümöt, sminkcuccokat, arcápolási termékeket, vitaminokat, de akár körömlakkokat is rendelhet, a hajápolásról vagy egy sima habfürdőről nem is beszélve. 

A szállítás a Feel Unique oldalon 10 font, azaz 4400 forint felett ingyenes, de ezt a határt hamar átlépi. Ami külön izgalmas, hogy a rendelés véglegesítése előtt a rendszer felajánl néhány ingyenes termékmintát, amiből kedve szerint válogathat, vagyis nem csak szeretteinek rendelt ajándékot, de magának is. Sőt ha 100 font felett, vagyis 44 ezer forint értékben rendel, akkor kis ajándékcsomagot kap, benne egy rakás termékmintával és egy menő neszesszerrel. A szállítás kapcsán maximum tíz napot írnak.

Az All Beauty 50 font után, azaz 22 ezer forint felett szállít ingyenesen, és 6 nap alatt megkapja a csomagot, ha szerencséje van, bár 12 napot kell várni mielőtt reklamálni kezd, vagyis inkább tervezze be a november közepét, mint rendelési időpontot, abból baj nem lehet. Ha nem éri el a 22 ezer forintos határt, akkor 1300 forintos szállítási költséggel számoljon.

feel unique
Dívány

Mit kapható? Minden, ami a szépségápolással kapcsolatos, nőknek és férfiaknak is vehet innen ajándékot. 

Előnyei: Rengeteg típusú és árkategóriájú termék között lehet válogatni, sok olyan márkát be lehet szerezni, ami itthon nem kapható, vagy nagyon nehezen beszerezhető. 

Hátránya: Sminkcuccok esetén csak a képernyő színeiben lehet bízni, arckrémek esetén is csak találgathat, melyik lehet a jó, ha nem ismeri a márkát. 

Tipp: Parfümök esetében szaglásszon egy itthoni drogériában, aztán nézze meg, honnan olcsóbb a beszerzése. 

My Bag

Aki  olyan karácsonyi kívánságlistát kapott, amelyen csak az szerepel, hogy táska, az nézzen szét a My Bag oldalán. Itt típus, méret, szín alapján is válogathat a táskák közül, de a tervezőkre is szűrhet és kiválaszthatja, hogy megelégszik egy French Connection retiküllel, vagy Ralph Lauren táskát szeretne ajándékozni. A férfi és női táskák mellett napszemüveget, telefontokot, sőt strandruhát is talál. 

A sima postai kiszállítás ingyenes, viszont nem nyomon követhető, így az a biztos, ha 3000 forintos szállítási költséggel számol, ennyiért a postán pontosan meg tudják mondani hol tart éppen a csomagja, ráadásul 6 munkanap alatt ide is ér. Ha 75 font, azaz 33 ezer forint felett rendel, akkor ingyen küldik ilyen követési számmal a csomagot. 

mybag
Dívány

Mi kapható? Férfi és női táskák, valamint napszemüvegek, sálak, órák.

Előnye: Egy helyen minden, ami kiegészítő és gyorsan szállítanak.

Hátránya: Nagyon olcsó dolgokat nem talál, csak komolyabb kiegészítőket.

Tipp: Mindenképpen olyan kiszállítást válasszon, ahol kap követési számot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra