Teszt: Melyik a legjobb fogkefe?

Fehérítő, mélytisztitó, elszíneződő, sima - megszámlálhatatlan fogkefe létezik, és vannak köztük fillérekbe kerülők, és meglehetősen drágák is. Ezért döntöttünk úgy, hogy fogkefe tesztelésbe fogunk, hogy legalább kiderüljön, van-e különbség köztük. Ha ragaszkodik az elektromos kefékhez, itt olvashatja el, mi alapján érdemes választani, itt pedig elolvashatja, melyek a legjobbak. 

Ez alapján válasszon

- a kefe feje legyen kicsi

- a sörte legyen puha (azaz soft), lekerekített végű

- ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jó a fogmosási technikánk, azonos szálhosszúságú kefét vegyünk

- mindegy milyen a nyél, csak legyen jó a fogása

- a 'whitening' csak reklámfogás, ne dőljünk be neki

A feladat nem volt egyszerű, ketten ragaszkodtunk a medium erősséghez, ketten könyörögtek a puha fejű kefékért, egy fő pedig azt mondta, jöjjön ami marad. A lehetőségeink behatároltak voltak, így biztosan van, akinek a kedvenc keféje kimaradt a tesztből. Laikusként csak azt tudjuk ellenőrzni, mennyire kényelmes a kefe, mennyire tudjuk mindenhonnan eltüntetni az ételmaradékokat. Ehhez két nagyágyút is bevetettünk, az egyik a DM-ben kapható, gyerekeknek szánt lepedékszínező szájöblítője (200 ml 550 Ft) a másik a kimondhatatlan nevű Curaprox lepedék jelző tablettája (12 db 1600 Ft, a patikákban keresse). 

A szakértő véleménye

„Fogkefe-vásárlásnál a legnehezebb, hogy egyénre szabottan kéne választanunk, de az alapfogkefe, amit általában szoktunk javasolni, a kis fejű, közepes (medium) keménységű, lekerekített sörtevégű kefe. Fontos, hogy minél kisebb fejűt kell keresni, mert minél kisebb, annál jobban elférünk a hátsó részeknél” – mondta a Díványnak dr. Jurácsik Tímea fogszakorvos. „Az, hogy a ’hard’ kefékből nincs választék nagyon is helyes. Alapvető hiba Magyarországon, hogy akkor érzi úgy az ember, hogy jól mos fogat, ha erősen megsikálja. De ez komoly károkat okoz, az íny visszahúzódik a foggyökérről, amit csak cement borít (puhább, mint a zománc). A ’hard’ keféket maximum kivehető fogsortisztításhoz ajánljuk. Egyébként sem szabad annyira rányomni a kefét a fogra, hogy a sörték szétterüljenek, mert a kefe vége kell, hogy dolgozzon” – mondja a szakember.

A módszer

„Évek óta elektromos fogkefét használok, mert jobban tisztít és lusta vagyok, így nincs túl nagy tapasztalatom a mostani szimpla fogkefékkel" - vallott kollégánk. "Számomra fontos egy fogkefében, puha sörtéi legyenek, hogy ne sértsék fel az ínyemet, megfelelően tisztítson és jó legyen fogni. Jó, persze az is számít hogy néz ki, ez van. A próbáltak közül a legtöbb nekem bevált, de akkor sem térnék át a hagyományos fogmosásra. Amióta feltalálták az elektromos fogkefét, szebb lett a világ. Az alábbi fogkeféket hasonló módon használtam: 2 percig mostam velük a fogamat reggel és este, majd a fogmosás után elrágtam egy ilyen lila vacakot, hogy kiderüljön hol maradt lepedék a fogaimon. A jó hír, hogy a legtöbb fogkefe jól teljesített, rossz hír, szerintem ez nem a fogkeféken múlott, hanem a technikán ahogy a fogamat mostam” - tette hozzá.

"Igyekeztem tisztességes verseny elé állítani a keféket, mindegyikkel legalább 4 alkalommal mostam fogat, ebből legalább egy alkalommal lepedékjelző tablettát használtam, és minden fogmosás idejét mértem stopperrel, hogy 3 perc legyen. Végig ugyanazt a típusú fogkrémet használtam. A tablettát a használati utasítás szerint fogmosás előtt rágtam szét, aztán öblítettem egyet, fogat mostam, és megnéztem, maradt-e színes a fogaimon. Alig volt olyan, amelyiknél igen, ezeket többször is kipróbáltam tablettásan, hogy biztos legyek benne, nem én rontottam-e el valamit" - avatott be minket a tesztelés kulisszatitkaiba egy másik kolléganő.

Nézzük hogyan teljesítettek az egyes darabok, hogy kiderüljön, milyet fogkefét érdemes venni, és mit kerüljön el. Ami biztos, hogy mindenki másra esküdött, de voltak azért igen kedvelt darabok. 

Dontodent Brillant Weiss

Nincs magyar nyelvű tájékoztató a kefén, úgyhogy mindenki tanulja meg, németül a mittel a közepes. A magyarázat szerint nemcsak a kefe tetején lévő szálak tisztítanak, hanem az oldaluk is, és ezáltal védik a fogakat.

„Tetszett, hogy nagyon hosszú a kefe és valahogy pont úgy van kialakítva, hogy a hátsó rágófogak felszínét pont befedje. Legalábbis az én fogaimnál ez így volt. Szóval nem egy száz forintos valami, mégsem überjó, inkább a mainstream vonalat erősíti. A szára nagyon vékony és csúszós, nem igazán jött be. A tablettát elrágva ez sem hagyott túl sok lilát a fogaim között.”

"Az egyik legjobb, vékony, így a gyerekkezemnek pont kényelmes, a kefe befér mindenhova, jó, hogy két részre van osztva, a felső részével a nehezebben elérhető részeket könnyebb megközelíteni."

"Már rég nem hiszek a ránctalanító arckrémben és a fehérítő fogkefében, ettől mondjuk a fogorvosom is röhögőgörcsöt kapott, pedig nem is vették meg a konkurens gyártók. Amellett, hogy nem lett fehérebb a fogam, a közepes erősségű elég kemény, és nem örült neki az ínyem, pedig egyébiránt nem szokott vérezni."
 
"Úgy éreztem, ez is kicsit durvább a többinél, pedig én egy medium darabot kaptam, amit máskor is használok. A formája oké, jól hozzáfértem vele mindenhez, és nem maradt a sztenderd idejű fogmosás után a fogamon semmi. Nekem nem volt világos, hogy fehérítenie kéne, csak később láttam a többiek értékeléséből, és azt mondhatom, hogy négy-öt napnyi használat után nem is tűnt fel."
 
"Nekem sajnos erről azonnal a drótkefe vagy a nagyon durva dörzsi kefék jutottak eszembe, amivel a cipőim oldalát szoktam fehéríteni, azok meg nem a kíméletességükről híresek. Elsőre az ínyem is vérzett tőle, pedig nem szokott."
 
Dívány

Curaprox

"Első ránézésre 100 forintos ócska műanyagnak tűnik. A fogkefe sörtéi elképesztően puhák, de közben megfelelően tisztít is, legalábbis csak a szokásos mennyiségű lila festék maradt a fogaim között. Egyáltalán nem bántják a sörték az ínyt, sőt, kellemesen masszírozzák. Nem tudom, hogy mitől annyira menő ez a fogkefe, de attól függetlenül, hogy jók a sörtéi, nekem annyira nem jött be. Leginkább egy 30 évvel ezelőtti ovis fogkefére emlékeztet, amit bent kellett tartani az óvodai mosdóban.”

"A Curaproxot használom elektromos kefe mellé, után, között, amikor épp olyanom van. Szerintem ez pont az a kefe, aminek baromi jó a marketingje, és elhiteti, hogy háromszor olyan jó, mint a többi. Ami mellette szól, hogy nem túl erősek a szálak, nem vérzik az ínyem, de továbbra is ugyanannyit járok fogorvoshoz, mint használat előtt, sőt, a lepedéket sem távolítja el jobban mint a többi. Ne dőljön be a reklámoknak!"

"Nehéz volt elképzelni, hogy ez a kis pihepuha kefe, aminek ráadásul a formája is szokványos, képes lesz megtisztítani a fogaimat. De a meglepetés az volt, hogy a lepedékmutató tabletta szerint tökéletes munkát végzett. Néhány alkalom után ráadásul nagyon megszerettem, tényleg szuperkíméletes, korábban nem is tudtam, hogy van ilyen igényem. Ha át tudnék lendülni azon, hogy egy vagyon, amiért ráadásul semmi pluszt nem kapunk, csak egy szocialista formájú fogkefét, biztos vennék még ilyet."

" Azt hittem elsőre, hogy ez valami béna fogkefe, kerül vagy 200 forintba és kész. A svájci prémium fogkefe hallatán kicsit izgatottabb lettem, főleg, hogy a csomagolásán az állt, hogy a fogaim imádni fogják. Annyira puha, hogy néha már a nyelvével mostam a fogam, úgy rányomtam. Viszont tényleg kellemes volt az ínyemnek."

Dívány

Rebi-Dental 

Sosem hallottunk erről a márkáról, ráadásul úgy néz ki mint egy drága kefe, viszont 187 forintba kerül mindössze. Az egykori KGST tagországokban terített fogkefe kisebb és nagyobb lekerekített sörtékkel is rendelkezik, de ezt már csak az angolul tudók tudhatják meg.

„Ha jól vettem ki a csomagolásából, akkor ez egy medium erősségű fogkefe, ami a használat után be is bizonyosodott. Sőt, simán lehetne „hard” is, mert nagyon erősek a sörték. Tulajdonképpen egy nagyon jó dolog van ebben a termékben: jár hozzá egy kis műanyag tok, amibe a fogkefe fejet lehet beleilleszteni, amikor nem használja az ember. Nem szerettem használni, mert ugyan nem sértette fel az ínyemet, de kellemetlenül dörzsölte/szúrta. A nyele gumírozott, de ettől még sajnos nem fogom megvenni.”

"A Rebi-Dental számomra bevállt, erős dörzshatású, jó az ergonómiája. A kisebb, nagyobb szálas pucolásnak meg már rég nem dőlök be, szóval az nem tudott lázba hozni. Közepes minőség, a szálak közül néhány pár alkalom után megadta magát, de teljesen vállalható, főleg ennyiért."

"Szeretem azokat a fogkeféket, amikhez van tok. Tudom, hogy ettől még lehet nagyon rossz, de az a tévképzetem van, hogy ez nekem sokkal jobb lesz. Fogalmam sincs erről a márkáról, de nem panaszkodom, teljesen kellemes az egész, olyan mint bármelyik drágább fogkefe."

"Csak a teszt után láttam, hogy ez nem egy drága fogkefe, pedig a külleme alapján azt gondoltam volna. Tetszett benne a nyél kialakítása, mert nem csúszkált a kezemben. Ami nem tetszett: tapintásra hiába tűnnek puhának a sörték, mégis úgy éreztem, túl durva, nem esett jól az ínyemnek. A lepedéket egyébként ez is tökéletesen leszedte."

Dívány

Elmex interX

„Sokkal többet vártam az Elmex fogkefétől, már csak azért is, mert a fogorvosom mindig ezt a márkát ajánlgatja. A fogkrémek és szájöblögetők be is váltak, de a fogkefe egyáltalán nem hagyott mély nyomokat benne. Hiába van ráírva, hogy soft, elég kemények a sörték, könnyen fel tudnám sérteni vele az ínyemet, ha nagyon rányomnám. Használata után elrágtam egy tablettát, és nem igazán maradt olyan hely, ahol újra kellett volna mosnom. Fogalmam sincs, hogy ez a fogkefe miatt van-e, vagy jó a technikám. A kinézete egyébként zseniális, imádom, hogy áttetsző a műanyag, de ezzel így sokra nem megyek. Dísznek jól mutat a csapon, de minek?”

"Nagyon szép, és az Elmex fogkrémeket kifejezetten imádom, de ez a fogkefe nem jó. Nem jó fogni, nagyon apró a kefefej, nem értem, mik ezek a különböző méretű sörték, nem jöttek jól fogtisztításkor, inkább kényelmetlen volt, mint kényelmes."

"Prekoncepcióm volt, mert ugye az Elmex egy jó márka. Nem volt rossz, hazudnék, ha azt mondanám, de nem ájultam el tőle. A szálak nekem megfelelőek voltak, az eltérő hosszúságú szálak nem hoztak le több lepedéket mint a többi kefe. A névért biztos nem fogok ennyit fizetni. Viszont a gyerek lenyúlta, mert szerinte tökéletes, úgyhogy lehet, hogy mégis kénytelen leszek."

"Nem értem ezt az Elmex-mániát, legalábbis ez után a fogkefe után semmiképpen sem. Össze-vissza álló sörték, csúszásgátló cucc olyan helyen, ami alig esik kézre, legalábbis az enyémre annyira nem. Biztos egy vagyonba kerül, pedig annyira nem éretzem, hogy sokkal jobb mint bármelyik másik."

"Pici feje van, jó használni, nem csúszkált a kezemben, és nem bántotta az ínyemet. A tabletta szerint is jó munkát végzett. Szóval ez nekem bejött, több, mint ezer forintot viszont nem adjak érte, mert volt olyan olcsóbban a tesztben, amit legalább ilyen jó volt használni, illetve ami ugyanennyire drága volt, de nekem jobb volt használni."

Oral-B

 „Elképesztően jó fogkefe, sokkal jobb, mint vártam. Az az igazság, hogy már évek óta elektromos fogkefét használok, de ez megfogott. Akkor tudna még jobb lenni, ha nem csúszkálna a kezemben fogmosás közben, bár van a hátán gumírozás, de csak a fogkefe közepéig, ami nem jó semmire. A fej hátoldalán van nyelvdörzsölő is, ami szerintem parasztvakítás, de azért persze jó, hogy bónuszként erre is gondoltak. A sörték jó puhák, nagyon jó a rugózása is, egyszer sem éreztem, hogy felsértené az ínyemet. Bírnám, ha lenne hasonló elektromos fogkefe fej, megvenném.”

"Az egyik kedvencem, a kefe melletti kis gumik megkönnyítették az ínyemhez közeli részek mosását, de nem sebezte ki az egészet, jó volt megfogni is, ha lenne pénzem rá, csak ilyet vennék mindig."

"Na itt a másik márkás versenyző. A termékfejlesztők újításként azt ötölték ki, hogy 4 db gumihengert erősítenek az oldalára, amely majd jól masszíroz meg véd. Ja, és a hátán van nyelvtisztító, aminek semmi de semmi értelme. Javaslom valamelyik reggel a tervezőnek kipróbálni, hogyan smirgliz le bármit is a nyelvéről vele. A kefe ennek ellenére nagyon jó, élveztem vele a fogmosást, ledörzsölt mindent."

"Szoktam ilyet venni máskor is, szerintem jó fogkefe, sosem érzem azt, hogy kínozná az ínyemet, és a teljesítményét igazolta a tabletta is, nem maradt a fogamon fogmosás után semmi. A nyelvtisztító rész viszont számomra értelmetlen, rögtön öklendezni kezdek, ahogy rányomom a nyelvemre, azon maradt is lepedék."

"Tetszettek a gumik az oldalán, mindig azt képzeltem, hogy azok masszírozgatják az ínyem, ami majd meghálálja nekem ezt a törődést és keményen védi a fogaimat ezek után, mert tudja milyen jó vagyok hozzá. Remélem így is lesz, mert egyébként jó ez a fogkefe, ezt használni fogom a teszt után is."

Dívány

Signal Inside Precision 

Innovatív, dupla hajtású fej, még alaposabb fogmosás. Figyelem, 115 alanyon vizsgált felmérés, a hagyományos, egyforma sörtenagysággal rendelkező keféhez képest. (Az nem derül ki, hogy az alaposabb és a hatásosabb hány százalékos eltérést takar, mindenesetre meggyőző).

„Óriási meglepetés volt, hogy annak ellenére, hogy erősebbek a sörtéi, egyáltalán nem bántotta az ínyemet, sőt, meg merném kockáztatni, hogy „finomabbak” a sörtéi, mint a puha Elmexnek. A kialakítása nagyon extra, leginkább a futócipőm talpberendezését tudnám hasonlítani hozzá. Jó rugalmas, könnyen hajlítható, jól idomul a fogak elrendezéséhez és pont ezek miatt nagyon kicsi az esélye, hogy felsértse az ínyt. Nagyon meg voltam ezzel a termékkel elégedve, és a kék festék is csak pont ugyanannyira látszódott meg, mint bármelyik másiknál. Azt hiszem, felváltva fogom használni az elektromos fogkefémet és ezt. Tényleg nagyon bevált.”

"Picike a feje, fura a kefe formája, emiatt nem is értem, hogyan kellene tudnom használni, tök körülményes volt a hátsó fogaim belső felületét elérni vele, a fogása nem kifejezetten kényelmes, az egész fogkefe egy kortárs műalkotás inkább, mint fogtisztító eszköz."

"A Signal fogkeféje két külön mozgó részből áll, ráadásul háromféle színű sörtéből, amiről az ember biztosan azt hiszi, csinál valamit, de nyilván nem. Ennek ellenére a viszonylag kicsi és lekerekített fej jól jött a fogsoromhoz, ráadásul jó tesztalanyként épp hiányzik az egyik fogam fele, így onnan kibányászni az ételmaradékot, elég kihívás. Kicsit drágállom, annyira azért nem adott plusz érzést, hogy 1000 forintot fizessek ki érte."

"Nagyon spécin néz ki, viszont ezt nem annyira szerettem, kicsit durvának éreztem. Nem szokott vérezni az ínyem, ettől sem vérzett, és a tabletta szerint ez is jó munkát végzett, nem maradt a fogamon dzsuva. Ami nekem ezzel gondom volt az az, hogy van egy foghíjam (ami nem pótolható, amíg az utolsó bölcsességfogam be nem állítja a többit véglegesre), és a lukba ezzel pont nem fértem be jól, a középső részén nincs sörte, és emiatt ott küzdenem kellett."

Dívány

Aquafesh Interdental

"A sörték közepéből kiálló hosszabb, narancssárga sörték szétcseszték az ínyemet, mintha tüskékkel mostam volna fogat, pedig egyébként jó a kefe mérete, befért mindenhova és a fogása is kényelmes. de nem használnám."

"Tetszik, hogy hajlik a feje, mindig eszembe jut az a reklám, amikor fogkefével nyomkodtak egy paradicsomot. Ami viszont nem tetszett, az a hajszálvékony sörte, amiből az egyik egyszer olyan szögben állt bele a fogközömbe, hogy még úgy is fájt, hogy egyébként nem kemény maga a sörte. El se tudom képzelni, hogyan reagált volna erre a paradicsom. "

"Nem egy rossz fogkefe, de megint csak az az eset, amikor medium helyett a softot ajánlanám, mert az ínyemnek egy picit erős volt. Viszont a munkát elvégezte rendesen, nem maradt a fogamon lepedék."

Dentalux

"Dentalux és Aquafresh: nekem megkülönböztethetetlen a kettő,a sajátmárkás fogkefék továbbfejlesztett verzióinak tartom ezeket. Kicsit vastagabb, stabilabb az egész fogkefe, a fej alapvetően hatalmas, lehet vele haladni, egyszerű és nagyszerű, akárcsak a sparos és a tescós, csak valószínűleg kicsit tovább fog tartani."

"Ez a kefe annyi pluszt tud, hogy kicsit íves a formája, de ugyanaz a fapados verzió, mint a tescós. Van hely megtámasztani az ujjunkat, nem fog a fogpor vagy fogkrém ráragadni, mert nincs hová, és megfelelően követi a fogsort a formája. Teljesen jó, pont ugyanannyi lepedéket szed le, mint bármelyik másik, kicsit sem többet."

Dívány

"Nem szerettem, bántotta az ínyemet, mondjuk én egy közepesen puha darabot kértem, ami ennél a gyártmánynál talán hiba volt. Talán egy soft fogkefe kellemesebb élmény. Ez volt az első fogkefe, aminél azt láttam, hogy a fogmosás végén egy helyen maradt egy kis rózsaszín a tablettából két fog között, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a szokásos fogmosási technikámmal egyszerűen nem volt jó érzés használni."

"A gumis nyél nem rossz, mert nem csúszik, a feje sem bántotta az ínyem, szóval egynek jó, de nem feltétlen választanék ilyet."

Tesco

"Egyszerű és szuper, kényelmes fogni, mindenhol elértem a fogsoromat. Sajnos valószínűleg nem tartana sokáig a kefe, 2 fogmosás után már látom, hogy kezd kijönni a sörtéje, de nyaralásra csak ilyet vinnék."

"A Tesco sajátmárkása egy vészhelyzeti fogkefe. Ennek ellenére teljesen jól használható, vagyis nem feltétlenül kell baromi drága kefét vennu, ez is teljesen jó."

"Ugyanaz, mint a Spar fogkeféje, vagyis nem rossz, de nem is vennék ilyet csak úgy. Tipikus utazáshoz való fogkefe, vagy az, amikor belemegy ebéd közben valami az ember foga közé és kell gyorsan a kisboltból valami fogkefe." 

"Küzdöttem így, küzdöttem úgy, de sehogy sem jött le a fogamról az összes lepedékjelző tabletta. Használni amúgy nem kellemetlen, úgyhogy azt mondanám, utazáshoz vegye bárki bátran, de tartósan nem rendezkednék be erre."

Dívány

S-budget

"Komolyan nem értem, hogy ezek a fogkefék hogyan maradhatnak életben az igazán jó termékek között. Jó, persze utazáshoz tökéletesek, de, hogy otthon soha nem használnék ilyet, az ezer százalék. Soft és medium között van a sörte, ami inkább medium és nekem egyáltalán nem jött be. Túl erős volt, bántotta az ínyemet, ráadásul csúszik a szára. Az egyetlen fogkefe volt a próbáltak közül amelyik után maradt ilyen lila vagy kék cucc két fogam között, meg egy kicsi pár fog felszínén.”

"Majdnem teljesen ugyanazt tudom elmondani róla, mint a Tesco sajátmárkásáról, kivéve, hogy a sörtéje kicsit fifikásabb, de ez nekem nem sokban befolyásolta a kényelmességét."

"Nagyon egyszerűnek néz ki, de kellemes meglepetés, hogy a sörték nem olyan durvák mint pár másik versenyzőnek. Közepes élménynek mondanám, a fogaimat a tabletta szerint megtisztította, jobb vele fogat mosni mint jó néhánnyal a mezőnyben, viszont nem annyira kellemes mint a kedvenceim. Viszont a nyél kialakítása jó, nem csúszkált a kezemben."

"Klasszik fogkefe, ami nem akar többnek látszódani annál, mint hogy sikálni lehet vele a fogat és kész. Egyébként semmi kivetnivalót nem találok benne, a sörtéi is puhák, szóval szerintem teljesen rendben van végszükség esetén még akkor is, ha a fogközöm nem feltétlen csillog tőle. "

A fogkefe neve Lelőhely Ár (Ft) Magyar tájékoztató Javaslat cserére és egyenek
Dontodent brillant weiss DM 269 csak tipus csere 2 havonta, mosás 2x, fogselyem
Rebi-Dental M47 Lidl 187 csak tipus nincs
Curaprox 1560   Rossmann 1399 csak tipus nincs
Signal Inside precision  Auchan 999 van nincs
Tesco  Tesco 103 nincs nincs
Spar budget Spar   149  van van: napi legalább 2x fogmosással sokat tehet fogai állapotának megőrzéséért
Oral-B  Tesco 1049  van nincs
Elmex Inter-X  Tesco 1049 van nincs
Aquafresh Interdental  Tesco 779 van nincs
Dentalux  Tesco 449 van nincs

Végkövetkeztetés!

A sok duma után jöjjenek az eredmények, amiből kiderül, hogy az első helyen egy drága, de nem a legdrágább fogkefe végzett, a másodikon a szétreklámozott csodakefe, a harmadik helyre viszont simán befutott egy 147! forintba kerülő fogkefe. Tehát érdemes mérlegelni, és elgondolkodni, valóban ér-e nyolcszor annyit egy fogkefe mint egy másik? 

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek