Teszt: ezek a legjobb mosogatószerek

Szárítja a bőrt, nem oldja rendesen a zsírt, túl sok kell belőle, drága - ezeket az érveket szokták hangoztatni a háziasszonyok, ha megkérdezzük őket, mit utálnak a mosogatószereikben. Szerencsére a rendkivül pedáns németek a naptejek után most a kézi mosogatószereket vizsgálták meg, hogy kiderüljön, melyiket érdemes venni és melyiket nem. A Stiftung Warentest tesztjének összefoglalója következik. 

A laborban zsír, olaj, liszt és tejpor keverékével kenték be a tányérokat, majd a használati utasításban szereplő mennyiséget felhasználva, 5 liter meleg vízben mosogatták el a tányérokat. Egészen addig mosogattak a tesztelők, míg a mosogatóvíz egészen el nem koszolódott. A vizsgálat során hússzor törölték át az egyik oldalon a tányérokat, és hatszor az aljukon. A vizsgálat másik felében odakozmált olajat és keményítőtartalmú tésztát próbáltak eltávolítani rozsdamentes acél lapokról. A lapokat aztán 10 percen át vízben áztatták, akárcsak egy háziasszony. Utána jöhetett az automatizált súrolás, pontostan kimért mennyiségekkel. A teszt végére több mint 8000 tányér lett tiszta. 28 terméket vizsgáltak meg, köztük koncentrtumokat, érzékeny bőrre való termékeket és hagyományos mosogatószereket is.

Miből mennyit kell használni?

 A koncentrtumokról azt érdemes tudni, hogy kevesebb vizet tartalmaznak valamint több tenzidet, mint a hagyományos verzió. Ezért a koncentrátumokból 2-3 ml  (ez egy teáskanálnak felel meg) kell 5 liter vízhez, míg a hagyományos verziókhoz kicsit több, azaz 3-5ml.

Bőrápolás a mosogatás során

A kísérlet durva szakaszában a tesztelők a hátukra ragasztották a mosogatószerrel átítatott ragtapaszokat, majd megvizsgálták, hogy milyen hatást fejt ki a bőrre. Az érzékeny bőrűeknek szánt termékek közül 3 kapott kitűnőt, de nem bizonyosodott be, hogy ezek a termékek feltétlenül kíméletesebbek a bőrrel, mint a hagyományos verzió. Aki érzékeny, az viszont vigyázonn a Rossmann Domol Power nevű termékével, mert 2 esetben is látható bőrpirosodást okozott a tesztalanyoknál.

shutterstock 181893854

Nézzük az eredményeket!

Eredmények

Nagyon jó:

Preil Kraft-gél

Jar ultra

Jó:

Lidl W5 Ultra power

Pril original

Alio ultra classicc

Domol power

Denkmit ultra plus

Még elmegy:

Pril sensitive

Lidl W5 Sensitive

Denkmit citromos

Nem jó:

Domol sensitive

Frosch

Ecover citrom-aloe vera

Palmolive

 A német piacot feltérképező tesztben értelemszerűen több olyan mosogatószer is szerepelt, melyek Magyarországon nincsenek forgalomban. Ezeket nem szerepeltetjük a cikkben.

Nagyon jó eredményt 3 temék ért el, ezek közülaz egyik a Pril Kraft Gel-ultra, melynek tisztítóhatása kiemelkedő, nem irritálja a bőrt, könnyű adagolni és biztonságos a csomagolása.

A Fairy Ultra plus konzentrat nálunk Jar néven kerül forgaomba, szintén nagyon jó eredményt ért el, bár a rászáradt tésztával akadtak gondjai. Jó kategóriába került a Lidl W5Ultra Power mosogatószere, mely kicsit haloványabban teljesített a friss zsíros és keményítős ételmaradék eltávolításában, viszonylag nehezen nyitható és csukható, valamint a leírása sem eléggé olvasható. A Pril normál változata a rászáradt szennyeződések eltávolításában akadt meg, és a flakon fogása sem megfelelő. Az Aldi Alio ultra classic névre hallagtó terméke szintén a nehéz nyithatóság miatt kapott levonást, és a rászáradt tésztát sem szereti.

Rossmann Domol Power terméke az érzékeny bőrűeknek nem ajánlott, ami azért sajnálatos, mert egyébként mosóhatásban a legjobbak között lenne a helye. A Dm termékéről ez nem mondható el, a Denkmit Ultra plus mosóhatása nagyon nem jó, de legalább a környezetvédelemre odafigyel a cég, mert erre nagyon jó eredményt kaptak. 

Futottak még kategóriába került a Pril Sensitive Aloe Vera, ami inkább bőrápolónak lehet alkalmas, mert ugyan a bőrnek jót tesz, de szánalmasan tisztít. Az Aldi Alio originalja szintén nem túl jó választás, ha a mosóhatás alapján választana, ráadásul nehezen nyitható és csukható, béna a felirat rajta, és az adagolása sem biztonságos. A Lidl W5 Sensitive terméke hasonlók miatt gyűjött kevés pontot, igaz az adagolhatósága nem rossz. A Denkmit citromos mosogatószere szintén gyenge.

És ami felejtős

Szomorú, de vannak olyan termékek, amelyek szinte semmilyen kritériumnak nem tudtak kielégítően megfelelni. Ilyen a Domol Sensitiv a Rossmannból, amely buborékot fújni esetleg még jó lehet, de mosogatószernek felejtős, a Frosch  sima és Aloe verás sensitiv változata, melyek elbuktak a teszten, a Palmolive Original és koncentrált változata, valamint az Ecover citromos-aloe verás szere, mely szintén alkalmatlan arra, amire kifejlesztették.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra