Túl alacsony fényvédelem és bacigyűjtő olaj - napvédők tesztje

Évek, sőt évtizedek óta hallgatjuk, hogy fényvédelem nélkül nehogy kimenjünk az utcára, és hogy mikor hány faktort kell bevetni azért, hogy ne haljunk meg idő előtt bőrrákban, vagy ne úgy nézzünk ki, mint a német turisták a Balcsin főszezonban. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, naptejeket, spray-ket, olajokat és egyéb napvédő szereket ken és fúj magára az emberiség, majd teljes nyugalommal fekszik ki a napra, bízva abban, hogy most már védett. Pedig nem okvetlenül.

A német fogyasztóvédők lapja, a Stiftung Warentest alapos vizsgálatnak vetett alá 30 és 50 faktoros, napozásra szánt kozmetikumokat, mindet laborban elemezték és vizsgálták. A tejek mellett a spray-ket is megvizsgálták, mind az aerosolos, mind a pumpás változatokat. 

shutterstock 104569289

Így mérlegelték az eredményt

UVB védelem 30%

UVA védelem 10%

Hidratálás 10 %

Használat 10%

Tesztelés 20 és 40 fokon 10%

Mikrobiloógiai minőség 5%

Tanácsok %

Reklámokban szereplő állítások 10%

További vizsgálatok(hideg és melegtűrés) 

Keretes szöveg.

Az UVA felelős a ráncokért

Az UVB-től leégünk, az UVA-nak köszönhetjük a korai öregedést, a ráncokat, és persze mindkettő okolható a bőrrákért. A ma forgalomban lévő napvédő készítmények mindkét sugárzással szemben védelmet nyújtanak, 

Felejtsük el a fehér filmréteget

A tesztelt termékek mindegyike titándioxidot tartalmaz védelemként. A szűrők két típusát lehet megkülönböztetni: az egyik, mint a titándioxid, a bőrre kerülve visszaveri a sugarakat, így azok el sem jutnak a bőr mélyebb rétegeihez. Viszont ezek fehér réteget képeztek a bőrőn, így a gyártók a fizikai fényszűrőket kisebb egységekre bontották, így ma már nanorészecskék verik vissza a fényt, anélkül, hogy fehérre mázolva kellene hevernünk a törülközőkön. A spray-k ezzel szemben nem tartalmaznak nanorészecskéket, ami azoknak lehet érdekes, akik tartanak tőle, hogy a bőrünkön, vagy valamilyen a bőrön lévő seben keresztül a szervezetükbe jut a fényvédő, és ott esetlegesen negatív hatást fejt ki. 

Ne fújja az arcára! 

Ha valakinek nem lenne egyértemű, akkor jeleznénk, hogy nem jó, ha az ember szembefújja magát naptejjel. A megoldás az, ha a tenyerébe nyomja, majd onnan keni fel az arcára. Az aerosolos termékek esetében figyeljen arra is, hogy ne kerüljön a tűző napra, ugyanis a túlnyomás miatt felrobbanhat a termék. Érdemes megnézni, hol veheti meg olcsón a termékeket, érdemes tanulmányozni, melyik részét nem keni be sosem, illetve ha ragaszkodik a csak természetes alapanyagokhoz, olvassa el itt, hogyan készítheti el a saját napvédőjét. 

Most pedig jöjjenek az eredmények, melyben mind sajátmárkás mind márkatermékek bekerültek. 

A legtöbb pontot holtversenyben három termék kapta: egyikük a Douglas Sun Sonnenmilch, mely nagyon jól hidratál, minden fel van tüntetve rajta, ami kell, és természetesen a leégést is megakadályozza. 

Hasonlóan jó eredményt ért el a Lidl terméke, a Cien névre hallgató 30 faktoros naptej, ráadásul ebben nincs se konzerválószer, sem színezék. A harmadik kiváló minősítésű napvédő a Penny terméke, a Today Sun, amigyakorlatilag pont ugyanazokat az eredményeket érte el, mint a LIdl, nem lennénk meglepve, ha a gyártó is ugyanaz lenne. 

Jó eredményt kapott még a La Roche Posay Anthelios W gel érzékeny bőrre, amely valószínűleg a hirdetéseiben mondhatott olyat, ami nem tetszik a fogyasztóvédőknek, mert ebben húzták le csúnyán. Előnye viszont, hogy nincs benne konzerválószer, se parfüm, se színezék. A Dm Sundance Sport spray is ajánlható katergóira, csakúgy, mint a NIvea Sun ápoló napspray-e, ami érdekes módon csöppet sem kapott jobb eredményt a hidratálásra, mint a feljebb felsorolt többi termék. 

Az Aldi Ombra Suncare Light Touch spray-e is jó minősítéssel végzett, az Annamarie Börlind Sun Sport hűsítő spray termékénél viszont a hidratálásba kötöttek bele, valamint a reklámok sem tetszettek nekik. Arról már nem is beszélve, hogy van benne 5 féle fényvédő, valamint parfüm is. A sokak által kedvelt Dm Alverde sensitiv napteje, mindössze titánium-dioxidot tartalmaz, és nincs benne se színezék, se parfüm, se konzerválószer, szóval ha valami natúrabbra vágyik, nyugodtan vegye ezt, mert mindössze a használati utasítás miatt húzták le. A Garnier Ambre Solaire Wet Skin Sonnenschutz Spray-jét nem annyira kedvelték, főleg a hidratáló hatáson, és a túl csábító reklámokon csúszott el a terméke. Hasonlóan járt a Piz Buin Wet Skin Transparent Sun Spray is.

Az 50 faktoros közül ez Eco naptej érzékeny bőrre nevű terméke volt az, amit nem ajánlunk, ugyanis az UV védelme sem megfelelő, a Tiroler Nussöl nevű termék pedig amiatt bukott el a teszten, hogy túl gyorsan szaporodnak benne a mikrobák. 

shutterstock 186970088

10 tény a napvédelemről, amit nem árt átismételni nyaralás előtt.

1. Mit jelent, ha 30-as vagy 50-es számot látok a naptejen?

A számok azt mutatják meg, mennyivel több időt tartózkodhat a napon leégés nélkül, mintha fényvédelem nélkül menne ki. Tehát, ha általában 5 perc alatt leég, egyszeri bekenéssel 30x5 percre növelheti az időt a napon. Persze ez nem azt jelenti, hogy aszalódjon a napon 150 percen, azaz majdnem két órán át, mert akkor biztosan napszúrást kap. 

2. Meghosszabbítja az utánkrémezés a védelmet?

Nem. Viszont ha nagyon izzad, vagy fürdik, újra kell krémeznie magát, hacsak nem egy szupervizálló krémet használ. 

3. Lehet egészségesen barnulni?

A barnulás a bőr védelmi reakciója. Annak ellenére, hogy nem ég le, a napsütés mégis hatással van a bőrére, és károsodásokat okozhat, mely később bőrrákhoz vezethet. Sőt, még a naptejek használata sem jelenti azt, hogy a bőre nem károsodik a napsugárzástől. 

4. Kinek van szüksége magas fényvédelemre?

A gyerekeknek, ugyanis a bőr védelmi mechanizmusa nagyjából 15 éves korunkra alakul ki. A kalap, a napszemüveg, és a zárt ruha megfelelő a gyerek számára, a kisbabábat pedig nagyon nem javasolt a tűző napnak kitenni. A fehérbőrűek is célcsoport ebben az esetben, érdemes belőni, hogy a bőre alapján melyik csoportba tartozik. A vízi sportokat űzők is magas faktorokkal operáljanak, ugyanis még egy méter mélységbe is elér az UVB sugarak fele, ráadásul sport közben általában tűz a nap. A betegeknek, immungyengített állapotúaknak vagy transzplantáción átesetteknek magas napvédő krémekre van szükségük, és léteznek már olyan krémek is, melyeket rákosok számára is ajánlanak. 

5. Mi az az UV-index?

Nyáron gyakran hangzik el az időjárás jelentések során, hogy milyen magas az UV-index. 8-as felett számít extrémnek, akkor már nagyon kongatják a vészharangot. Július másodikán ez délben Budapesten 6,5 volt, azaz erős, a nagyon erős felé araszolva.

6. Mennyit kenjek magamra?

Egy 1,80 m magas embernek nagyjából 40ml-re van szüksége, hogy az egész testén eloszlassa. Plasztikusabban ez 3 evőkanálnak felel meg. A fújós szerek esetében ez két fújást jelent per terület. Tehát fúj, elken, vár, majd újrakezdi a folyamatot. 

7. Mi a helyzet a zsíros bőrrel ? 

A zsíros bőrek számára a olaj a vízben emulziók jönnek szóba, melyek több vizet tartalmaznak, mint olajat. Értelemszerűen a száraz bőrűek víz az olajban tipusú terméket keressenek. Nehezítés, hogy általában nem tüntetik fel a gyártók ezt az információt, így meg kell kérdezni őket. 

8. A vízes bőr(wet skin) elnevezésű készítmények vízállóak?

Nem, ezek a termékek csak annyit tudnak, hogy jól felszívódnak nedves bőrre kenve is. A vízálló elnevezés használata csak akkor engedélyezett, ha kétszer 20 percnyi fürdőzés után a termék fele még mindig a bőrőn marad. 

9. Nyomot hagynak a ruhán a termékek?

Az UVA szűrők a világos ruházaton sárgás foltokat hagyhatnak. Ez általában nyom nélkül eltávoltítható, de inkább mindig várja meg az öltözködéssel, míg beszívódik az összes krém. 

10. Mi a helyzet a D-vitamin előállítással?

A D-vitamint az emberi szervezet a koleszterinből képes előállítani ibolyántúli sugarak hatására. A krémezés miatt kevesebbet fog ugyan előállítani, de ez még mindig elég lesz. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra