Ezután is nyugodtan festhet hajat

A múltkori cipős történet után most hajfestékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 30-at teszteltek a Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában, a jó hír pedig, hogy egyetlen hajfestékben sem volt kimutatható káros anyag – tudtuk meg az NFH honlapjáról.

Miért pont hajfestékek?

A hatóság azért tartotta fontosnak, ezeknek a termékeknek a vizsgálatát, mert a hajfestékek úgynevezett színezék részében ammónia fordul elő, míg a színelőhívó szerekben hidrogén-peroxid van jelen. Ezek a kémiai anyagok pedig  erősen irritáló, illetve maró hatásúak, és éppen ezért az Európai Parlament és Tanács kozmetikai termékekről szóló rendelete tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket a gyártóknak be kell tartaniuk. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a gyártók betartották-e a termékekre vonatkozó szabályokat, amelyek szerint többek a megengedett legnagyobb koncentráció az ammónia esetén 6, míg a hidrogén-peroxid esetében 12 százalék.

clk
nfh.hu

Rendelet írja elő egyébként azt is, hogy a termékeken figyelmeztető feliratot is el kell helyezniük a gyártóknak (például 2%-os érték felett "ammóniát tartalmaz", illetve "Használjon védőkesztyűt", "Szembe ne kerüljön!" vagy "Szembe kerülés esetén azonnal öblítse ki a szemét!"). Szintén ez a rendelet tartalmazza a kozmetikai termékekben tiltott anyagok listáját is, amelyen az úgynevezett aromás aminok is szerepelnek. Ezek bizonyos kémiai folyamatok során képződő toxikus és rákkeltő anyagok, amelyek növelik a hólyagrák előfordulási gyakoriságát, de egyes kutatások szerint szerepet játszhatnak bizonyos leukémiás betegségek kialakulásában is.

A 30 vizsgált termék egyikében sem volt kimutatható aromás amin és a két érték is a megengedett alatt volt.

Mire érdemes figyelni hajfestéskor?

Most, hogy nyugodt szívvel festhet hajat, az NFH ellátja pár hasznos jó tanáccsal is.

- A hajfestékek csomagolásán mindig olvassuk el a használati utasítást és az egyéb fontos információkat

- Az ideiglenes „fekete henna” tetoválás növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. Ne használjon hajfestéket/színezőt, ha:

  • arcán kiütés van, vagy fejbőre érzékeny, irritált, sérült.
  • hajfestés után bármilyen reakciót észlelt
  • ideiglenes fekete henna tetoválás korábban reakciót váltott ki Önnél.

- A hajfesték soha ne kerüljön szembe! Ha ez mégis megtörténik, akkor a szemet azonnal ki kell öblíteni.
- Védőkesztyű viselése kötelező valamennyi, hidrogén-peroxidot tartalmazó hajápolási termék esetén.

Ha kíváncsi arra, mely termékeket vizsgált a Hatóság, ide kattintva megtalálja a listát, a lenti videón pedig megnézheti, hogyan folyt a teszt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra