Megtanítjuk jattolni!

Külföldön borravalót adni még annál is kellemetlenebb, mint amikor otthon jattolunk a pincérnek, taxisnak vagy a hotelben. Nem csak az azonnali gyors fejszámolás miatt érezheti kínosan magát, hanem mert sokszor fogalma sincs, itt épp mennyit is kellene adni és hogy egyáltalán illik-e. Vannak, akik emiatt következetesen nem is adnak semennyit, ha külföldön járnak – még akkor sem, ha egyébként az internet szerint abban az országban ők a kiskirályok,  vannak, akik ott is a magyar mércével számolják, de persze mint mindenre, kimondottan erre is talál már alkalmazást. Mi viszont segítünk, hogy úgy készülhessen fel a nyaralására, hogy pontosan tudja, hol hogyan adjon borravalót.

A Business Insider  24 ország jattolási szokásait szedte össze olyan kiegészítő információkkal, amik hasznosak lehetnek azért is, hogy mondjuk a borravaló tényleg a felszolgálóhoz jusson el és ne nyúlja le a főnökség, vagy hogy ne nézzék akaratán kívül teljesen bunkónak.  Magyarország is bekerült a listába, de sajnos egyáltalán nem jó tapasztalatokkal. 

shutterstock 100506988
Shutterstock

Mennyi borravalót adjon külföldön?

  Ország Jatt mértéke Fontos kiegészítés és tudnivalók
Argentína 10% Nem szükséges borravalót adni, de ha tetszett a szolgáltatás, 10% javasolt.
Ausztrália 10-15% Ha egy helyit kérdez meg, azt fogja mondani, nem kell borravaló, mert jól megfizetik a turizmusban dolgozókat, de a turisták - ha valóban elégedettek -, szoktak adni. 
Brazília 10-15% Néhány helyen a szervízdíjat tartalmazza a számla, ahol nem, ott legfeljebb 15%-ot adjon. Soha ne jattoljon dollárban, mert kirabolhatják. 
Costa Rica - Az éttermi számlába már beleszámolják a 10% szervízdíjat, de ne lepődjön meg, ha néhol azt írják, hogy a szervízdíj nincs benne. Ha nagyon elégedett a szolgáltatással, hozzácsaphat még egy kis borravalót, de nem feltétlenül szükséges. 
Csehország 10-15% Általában hozzáírják a számla végösszegéhez a szervízdíjat. Ha mégsem, akkor 10-15%-kal számoljon. 
Dél - Afrika 10-15% Ez a sztenderd jattolási összeg.
Dubai 10% Kormány által javasolt 10%-os jatt az elvárás, amit hozzáírnak a számlához, és amit persze a pincér sosem kap meg. Viszont ezt vissza is lehet utasítani (és közvetlenül odacsúsztatni a felszolgálónak). Még egy tipp: helyi palackozott vizet kérjen az éttermekben, ez mindig jóval olcsóbb mint a külföldi.
Egyiptom 5-10% A szervízdíjat tartalmazza a számla. Ám ha elégedett a kiszolgálással, adjon 5-10%-ot a pincérnek, ugyanis a szervízdíjat is a tulajdonos teszi zsebre. 
Franciaország 10% 15% szervízdíjat tartalmazzák a számlák, de a helyiek még erre is 10% borravalót szoktak adni. Óvakodjon viszont attól, hogy ha nagyobb társaságban van, megpróbálják szétszedetni a számlát: fizessék ki egyben és utána számolják ki külön-külön. 
Görögország 5-10% Mindenhol adhat 5-10% borravalót, de ennél többet ne.
India 10% Ahol a szervízdíj nincs benne a számlában, ott adjon 10% borravalót, ha valóban elégedett volt mindennel, kevesebbet, ha csak "elment" az élmény, de ha nem tetszett a kiszolgálás, ne adjon semmit. Jó, ha tudja, hogy körberöhögik ha bal kézzel eszik, ugyanis Indiában az a kéz a láb és alsóbb szervei törlésére használatos, nem evésre.
Izrael   15%  Ha nem  adják a számla végösszegéhez, akkor 15% borravalót adjon; kerekítsen felfelé, ha elégedett volt és lefelé, ha annyira nem. Fejenként egy sékelt akkor is adjon, ha a szervízdíj külön szerepelt is a számlán. 
Japán   -  A jattolás nem elvárt dolog, sőt sértésnek minősül, ha megpróbál csak úgy pénzt adni. Ha mindenképpen szeretne borravalót adni a pincérnek, akkor tegye az összeget borítékba. Mikor tésztalevest eszik, ne zavartassa magát a szürcsölés miatt, szerintük ez segít a vendégnek jobban élvezni az ételt, és az ízek is jobban kijönnek, ha szürcsölve eszik.
Kína   -  Helyi éttermekben és bárokban nincs borravaló, ha valami menőbb helyre megy, akkor pedig hozzácsapják az összeget a számlához, amin felül nem kell fizetnie. Arra figyeljen az éttermekben, hogy bunkóság függőlegesen a rizsbe állítania az evőpálcikáját, de az is, ha úgy teszi le, hogy a vége valaki felé mutat. 
Magyarország   10%  A Business Insider szerint nálunk belefuthat közepes kiszolgálásba, úgyhogy teljesen oké, hogy nem ad borravalót, ha nem bántak jól a vendéggel. Ha eszik, akkor 10% borravalót ajánlanak, ha csak italt rendel, akkor pedig kerekítsen egy kicsit felfelé. 
Marokkó   10%  Marokkóban a 10% borravaló már nagyvonalúnak számít, ha tényleg elégedett volt mindennel, és nem tartalmazza a számla a szervízdíjat. Ha nem tetszett a hely, akkor ne adjon semennyit. 
Mexikó 10-15%  A szokásos borravaló 10-15%. Ha a blokkon szerepel az "IVA" kifejezés a tételek közt, az a fogyasztás 16%-át jelentő ÁFA, ekkor tekintheti ezt borravalónak és nem kell számolgatnia. A csaposoknak körönként 1-2 dollárt adjon. Egyébként Mexikóban teljen normális, hogy kézzel eszik, úgyhogy ha kedve tartja, tegyen így ön is. 
Németország 10-15%  Kerekítse fel egész euróra az összeget, ha például csak egy italt vesz és szeretne jattolni. Ha viszont étteremben szeretne borravalót adni, akkor 10-15%-ot adjon a pincérnek. Az asztalra kitett kenyér és víz nincs ingyen és ha csapvizet kér, akkor még homlokráncolva vissza is utasíthatják. 
Olaszország   10%  Általában vagy felfelé kerekítik a számlát, vagy 10% borravalót adnak, de ennél többet nem. Mivel kenyeret nagyjából minden mellé esznek itt, így 1-3 eurót automatikusan a számlához írnak kenyérfogyasztás címszóval. 
Oroszország   10%  Ha borravalót ad, minden esetben a felszolgáló kezébe nyomja. Ha csak úgy otthagyja az asztalon, akkor azt a tulajdonos teszi majd zsebre. 
Spanyolország   7-13%  A helyiek nem túl bőkezűek, ha borravalóról van szó: általában felfelé kerekítenek egész euróig és kész. Ha elégedett a szolgáltatással, akkor olyan 10%-os borravalót adjon, készpénzben.
Svédország   10%   Általában hozzáírják a számlához, de ha tényleg kimagaslóan extra szolgáltatást kapott, akkor 10%-ot adjon hozzá. Egyébként a helyiek általában csak a egész koronára kerekítik fel az összeget. 
Thaiföld  1 dollár  Nem kell borravalót fizetni, de általában fejenként egy dollárt szoktak adni a számla végösszegéhez. Arra vigyázzon, hogy bunkónak nézik, ha villával teszi az ételt a szájába: náluk a villa arra való, hogy összenyomja és a kanálra tegye a falatot, majd a kanállal egyen. 
Törökország   10%  Csak készpénzes jattolást fogadnak el, erre figyeljen, ha kártyával fizet. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra