A luxusterméknek csak a csomagolása jobb

Az utóbbi időkben a diszkontok rájöttek, hogy a vásárlók szívesen vásárolnak magasabbra pozicionált termékeket. Ezért bevezették a luxus termékvonalukat, melyeket jól láthatóan elkülönítenek a többi terméktől. A (teljesség igénye nélkül felsorolva) Gourmet, Deluxe, Premium és hasonló, hangzatos elnevezésű termékek azt sugallják, a megszokottól magasabb árért jobb minőséget kaphatunk. A termékek gyakran a kivételesség érzetét hangsúlyozzák, és tény, az őz- és kacsahús vagy bivalymozzarella valóban nem képezi a diszkontok állandó kínálatát, de gyakran van átfedés a termékek közt. Ezt vizsgálja évek óta Kurt Meier és Uwe Glinka, akik online adatbázist is készítettek a témában. Állítják, gyakran csak a csomagolás (és az ár) az egyetlen különbség a normál és a luxustermék közt.

A német Netto és a Lidl üzletek árukészletét vizsgálva arra jutottak, hogy például az utóbbinál a kétféle májkrém ára 67 százalékos különbséget mutat. A Dulano márkájú termék 4,76 euróba (1520 Ft) kerül kilónként, míg a Deluxe-májkrém már 7,93 euró (2530 ft)  Mindkét termék gyártója azonos. A Serrano sonka és Parmagiano Reggiano kétféle áron kapható. Persze az is igaz, vázolta a lapnak Meier és Glinka, hogy egyes esetekben a Deluxe termékek olcsóbbak, mint a sima áru. Ez jellemzően a lazacnál és a sertéshúsnál fordult elő, de ott mindkettő olcsóbb, mint Magyarországon.

Ez pedig felveti a "de mi a helyzet a magyar piacon és árakkal?" kérdést, így inkább körülnéztünk, milyen a hazai felhozatal, és van-e különbség a saját márkás illetve a luxustermékek között. Felkerestük az Aldi, a Lidl, a Spar és a Tesco üzleteit, hogy olyan élelmiszerekre vadásszunk, melyek több árfekvésben is elérhetők. Értek bennünket meglepetések: nem egyszer előfordult, hogy a luxusnak mondott verzióban semmivel sem volt több/jobb minőségű hozzávaló, de az is előfordult, hogy az olcsósított verziójú tésztában dupla annyi tojás volt, mint a luxus változatban. 

A legszélesebb saját termékpalettája a Tesconak van, a webshopból 248 féle Tesco Finest terméket lehet rendelni: a tojás, uborka, virsli és a tea csak néhány azon termékek közül, melyek mind olcsó, mind drága változatban elérhetőek. Sok termék esetén nehéz a gyártó visszakeresése, a cégek egy része csak önmagát tünteti fel mint forgalmazót, ezért nehéz beazonosítani, hogy csak egyforma összetételről van-e szó, vagy ugyanaz a cég gyártotta az olcsó és a drága terméket is, és tényleg csak a csomagolás más?

Mutatunk néhány példát, ahol összehasonlítottuk a termékeket, hogy utána el tudja dönteni, melyikért ad ki pénzt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra