Ezért nem tudja megállni a túlköltekezést az IKEA-ban

A múltkor elmondtuk, hogy miért vesz a kelleténél több sminkcuccot, most pedig azt megtudtuk, hogy az Ikeában miért vásárolja túl magát. A probléma persze itt is a pszichológia és a marketing szövetségének köszönhető, de ha kellőképpen odafigyel, akkor legközelebb talán nem veszi meg azt a teljesen felesleges lámpabúrát egy hadseregnek elég szívószálat és néhány vendégpapuccsal együtt, mikor legközelebb beugrik néhány akciós párnáért. 

A Time magazin egy videót készített az Ikea buktatóiról és kitértek arra is, hogy mit tud tenni, hogy egyszer ön cselezze ki az áruházat.

Ha egyszer bemegy, nem jön ki könnyen

Azt nyilván mindenki tudja, aki már egyszer is jár ott, hogy már a kialakítása is olyan az járuháznak, hogy jó sokáig tud benne bolyongani még akkor is, ha a menekülőútvonalakon lerövidíti a távot. A Time írója, Josh Sanburn a videóban arról beszél, hogy mennyit kell gyalogolni, mielőtt bármit is belerakhatna a vásárló a kosarába. A pszichológusok szerint ettől a késleltetéstől azon nyomban kényszert fog érezni, hogy az első adandó alkalommal a szatyrába rakjon valamit, mikor végre a Piactérre érkezik. Ráadásul a sok gyaloglás után azon is aggódni fog, hogy nem talál vissza arra a helyre, ahol látott valami érdekeset, vagy egyszerűen nem lesz kedve visszamenni, így inkább belerakja a bevásárlószatyrába az első szembejövő terméket, amiről úgy érzi, hogy esetleg szüksége lehet rá. Aztán beindul az ördögi kör: hazaviszi és nem használja őket, de legalább nem is tudja hová tenni őket, ettő csak depressziós és ideges lesz, amit aztán levezet egy kis vásárlással. Ha tényleg rosszul akar dönteni, ilyenkor visszamegy az Ikeába, és vesz nekik egy polcot – és további teljesen haszontalan dolgokat mellé. 

Van kiút a túlköltekezésből

Szerencsére azért teljesen nem kell lemondania az ikeázásról, elég csak néhány egyszerű szabályt betartani:

  • Itt is érvényes az örök szabály: készítsen bevásárlólistát (és próbálja meg tartani magát hozzá). 
  • Ne menjen vásárolni, ha szomorú vagy ideges, ugyanis az ilyen kedvjavító vásárlásoknak mindig túlköltekezés a vége, amitől aztán még rosszabbul fogja magát érezni.
  • Ne használja a bankkártyáját. Csak annyi pénz legyen önnél, amennyit tényleg a vásárlásra szán, mert ha látja is, hogyan laposodik a pénztárcája, vagy hogy hány húszezrest ad ki a kezéből, akkor sokkal inkább észbekap a költekezés előtt. 
  • Haladjon célirányosan, használja tudatosan a menekülőútvonalakat és fókuszáljon arra, amiért tényleg ment. Így sokkal kisebb az esélye, hogy elcsábul. 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek