Elektromos fogkefe vásárlási kisokos kezdőknek

Egyre több és egyre különbözőbb, és persze egyre drágább elektromos fogkefe jelenik meg a piacon, a laikus pedig nem győz közülük válogatni. A választási szempontok között általában vagy az szerepel, hogy legyen hozzá egy csomó extra (és ezáltal akár gyakorlatilag az egész fürdőszobapolcot elfoglalja az állomás), vagy az, hogy minél olcsóbb legyen maga a készülék és persze a pótfejek is. Mi viszont egy fogorvost faggattunk ki, hogy el tudjuk mondani, mire figyeljen oda, ha azt szeretné hogy fogkeféje a fogainak is a lehető legjobb legyen. 

Dr. Kovács Ágnes fogorvos és asszisztense, Michelle Cocco segítettek nekünk megválaszolni, hogy mit érdemes szemügyre venni egy elektromos fogkefén mielőtt megvásárolja. Két alapvető igazságra azonban jobb ha az elején felkészül: egyrészt arra, hogy a fogmosás eredményessége csak az ön szorgalmán múlik, vagyis lehet önnek a legdrágább készüléke is, ha nem használja rendszeresen, vagy éppen nem megfelelően. Ezzel pedig el is értünk a második alapigazsághoz: megfelelő szájhigéne megtartásához nem elegendő a fogkefe-fogkrém páros. A fogköztisztító kefe vagy a fogselyem – és egyes esetekben a szájzuhany – alkalmazása is szükséges ahhoz, hogy elmondhassa, ön mindent megtett a fogai egészségéért. A fogközökben ugyanis még egyik fogkefe sem tisztít megfelelően, így erre külön megoldást kell találnia. Az azonban biztos, hogy az elektromos fogkefe mindenképp hatékonyabb, mint a manuális társa, de a nagyon olcsótól a legdrágábbig találunk verziókat, amik között ember legyen a talpán, aki kiigazodik.

shutterstock 175748096

Cserélhető fej

Mindenképpen cserélhető fejű fogkefét válasszon, hiszen enélkül 2-3 hónap múlva dobhatja is ki az egész szerkezetet, ami így minden, csak nem gazdaságos megoldás. Mikor választ, nyugodtan kérdezzen rá, hogy a pótfej milyen áron lesz majd beszerezhető, így jobban tud tervezni. 

A cserélhető fej egyébként jó megoldás arra is, hogy ugyanazt a fogkefét használja a család, csak természetesen másik fejjel.  Figyeljen oda arra is, hogy kapható legyen a készülékhez puha fej mert a medium vagy kemény fejek sok esetben károsítják a fogzománcot. 

Elemes vagy akkus legyen?

Sokkal kényelmesebb (és praktikusabb is), ha akkus fogkefét választ. Egyrészt így biztosan nem a fogmosása közepén merül le az elem, hogy aztán szó szerint habzó szájjal keresse a pótelemeket (már ha vannak persze egyáltalán otthon), aztán pedig bénázhat a kinyitással, bezárással, kilazulással és a kontakthibával. Másrészt sokkal nehezebbek is, mint az akkumulátoros társaik, és például a zuhany alatt is sokkal egyszerűbben tönkremegy a készülék, ha a víz befolyik az elemtartóba. Mikor akkumulátoros fogkefét vásárol, nézze meg, hány percet bír egy töltéssel. Hiába, hogy nem fog egy örökkévalóságig fogat mosni, mégis 60-80 percet bírjon a fogkeféje egy töltéssel. Ha teheti, akkor NiMH típusú akkumulátort keressen a doboz falán feltüntetve, mert ezek a tesztek szerint jobban bírják, mint a  NiCd akkuk. 

A fogkefe

Sokan gondolják, hogy a fogkefe nem pont az az eszköz, ami mindig náluk van, és mivel csak a nap elenyésző részében használják, így az ergonomikusság mint vásárlási szempont nem is érdekes. Holott egy nehéz és rossz fogású fogkefét tartani 3-4 percen át azért nem éppen a legjobb foglalatosság, főleg ha vizes kézzel szinte képtelenség megfogni.  

A fogzománc kopása megelőzhető azzal, ha olyan készüléket választ, ami jelzi, ha túl erősen nyomja  a fogára a fogkefét. A fogmosásnál simán be lehet vetni a mondást miszerint "Többet ésszel mint erővel!" így ha ön tudja magáról, hogy hajlamos a napi feszültséget vad dörgöléssel levezetni, akkor jobb, ha olyan készüléket választ, ami jelez, ha túlzottan belelendül. Sőt a legtöbb készülék akkor is jelez, ha letelt az idő, így nem kell az órát néznie, miközben fogát sikálja. 

Kör- vagy ovális alakú fej

Vagy úgy is kérdezhetnék, hogy mi az az oszcillálás, és mi van akkor, ha szónikus? Dr. Kovács Ágnes szerint az oszcilláló fej a közkedveltebb, és különféle tesztek alapján hatékonyabb is. A kör alakú fej ide-oda mozogva félköröket tesz meg, és még jobb, ha pulzáló mozdulatokat is végez, ezzel ugyanis stimulálja az ínyszövetet (ritka esetekben azonban nem javasolt a használata, ilyen például, ha valakinek ínyvisszahúzódása van). A kör alakú fej a mérete miatt is ideálisabb, a leghátsó fogak felszíne is könnyebben elérhető vele. A szónikus fogkeféknél viszont arra figyeljen, hogy sokszor még a markolatnál is erősen rezeg a fogkefe, így a 3-4 perces fogmosás alatt szépen el tudja zsibbasztani a kezét. 

shutterstock 115161556

A tartó

A szájzuhany csak az ételmaradékot távolítja el, mégis érdemes kombinált készüléket választani. Persze ahogy azt már az elején mondtuk, a fogselymet vagy a fogköztisztító kefét nem váltja ki. 

Válasszon olyan tartót, ahol a fejeket külön állványon lehet tartani. Ez nem csak akkor lényeges, ha a család összes tagja használja ugyanazt a készüléket, hanem mert egész egyszerűen nem folyik a készülékre a víz a fejből, így majd tovább tart. 

Tech-mániásoknak

Néhány csúcskészülék már bluetooth kapcsolaton keresztül különböző applikációkat is tud használni. Például statisztikát vezethet a fogmosásáról és okostelefonján nézheti az eredményeket, vagy akár játszhat is és pontokat gyűjthet azzal, ha fogat mosott. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek