Ingyen WiFit kap az utcára az UPC-től, akár még külföldön is

Örülhetnek a UPC előfizetői, mert most már az utcán is tudnak ingyenesen internetezni. A Wi-Free szolgáltatás elsőre bonyolultnak hangzik, közben pedig teljesen egyszerű. A lényege, hogy a többi előfizető hálózatára csatlakozhat ahogy sétálgat a városban. Az egész lényege a kölcsönösség, azaz ha nem osztja meg másokkal a sajátját, akkor ön sem kap, de mindettől még az ön otthoni sávszélessége nem változik. 

Mikor új modemet kaptunk a régi helyett, ráadásul  alapból WiFi-set, akkor azt éreztem, hogy végre megbecsült ügyfél vagyok, nem hiába fizetem rendesen a számláimat, végre beérett az előfizetésem gyümölcse és az, hogy átlagban mindig kétszeresét fizetem hosszú évek hűsége után, mintha most csatlakoznék. Reméltem, hogy hamarosan a Főgáz állít majd be egy új konvektorral, az Elmű pedig lecseréli a nem energiatakarékos készülékeimet, de rá kellett jönnöm, hogy csak kihasználtak, bár a végeredmény tekintetében egyelőre nem bánom. 

A Wi-Free lényege ugyanis az, hogy az előfizető maximum három készülékkel csatlakozhasson országszerte az ingyenes UPC hálózatra, azaz okostelefonján vagy éppen táblagépén használhasson ingyenes internetet miközben mondjuk a villamoson ül, vagy éppen (majd nyáron) egy parkban. Persze ez így túl szép volna, azért jól meg kell válogatni milyen parkban vagy villamoson próbálkozik, és a vonatok vagy távolsági buszok sem megfelelőek. 

shutterstock 209648791

Hogyan működik?

A szolgáltató automatikusan és központilag nyitott az előfizetők WiFi modemjein egy új hálózatot, UPC Wi-Free néven, közben pedig megküldték önnek a hozzá tartozó felhasználónevet és jelszót, ha ön regisztrált a MyUPC szolgáltatásba (ha nem, akkor tegye meg minél hamarabb). A Wi-Free 2,5/0,5 Mbit/sec-os sávszélességet biztosít majd a felhasználóknak, és nincs összefüggésben a saját otthoni sávszélességével, teljesen elkülönül az otthoni saját hálózatától. Így tehát nem érdemes irigynek lennie, nem fog emiatt lassabban töltődni semmi, viszont másoknak jól jöhet - és önnek is a másoké.

Ki használhatja? 

A UPC Wi-Free csakis olyanoknak vehető igénybe, aki a UPC kábel- vagy mobilinternetére előfizettek és regisztráltak a MyUPC oldalon. Egy előfizetéssel összesen három készülék lehet a Wi-Free hálózaton, úgyhogy akinek sok kütyüje van, annak választani kell. 

Közösségi WiFi

Az egész nagyjából úgy működik, mintha torrentezné az internetet. Persze, ha idegesíti és üldözési mániája van, esetleg bevallottan "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" típus, akkor ki is kapcsolhatja ezt és az ön modemén keresztül senki nem kap internetet, így viszont ön sem veheti igénybe ezt az egészet. 

Hol érhető el?

Elvileg több mint 200 ezer ilyen pont van az országban, így a lefedettség nem rossz. Persze ehhez hatótávolságon belül kell lenni, így feltételezhetően a természetben, távolsági buszon vagy éppen vonaton nem fogja tudni használni, de egy lakótelepi parkban például már jó eséllyel talál majd WiFi-jelet valamelyik közeli lakásból. 

Külföldön is

Külön érdekesség, hogy ezt a szolgáltatást külföldön is lehet majd használni, több európai ország UPC hálózatán lesz ugyanígy elérhető, így a külföldi élmények és persze vacsorák azonnali megosztásának most már semmi sem állhat az útjába. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra