Alig kaptak valamit az alapítványok a jegesvizes kihívásból

Úgy tűnik lecsengeni látszik az Ice Bucket Challenge, azaz a jeges vizes kihívás. Tudja, ennek az volt a lényege, hogy felhívják a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségre, valamint az őket segítő alapítványt támogassák. Ehhez pedig  nyakba kell önteni magát egy vödör hideg vízzel és nem elfelejteni pénzadománnyal támogatni a szervezetet, valamint vizesen dideregve megnevezni három másik személyt, akinek szintén teljesítenie kellett a kihívást. Azt már tudjuk, hogy itthon hiába lett óriási mém (híres közszereplők, celebek és még politikusok is bevállalták a kihívást), pont az ALS alapítvány nem kapott pénzt. Utánajártunk azért, mennyire kaptak sokkot a hazai kihívók és kihívottak a hideg víztől és felejtették el (vagy sem) az egész dolog lényegét, az adakozást.

Az ALS Association kiadta a közleményt, amire mindenki várt, vagyis hogy mennyi pénzük lett a jeges vödrös kihívásból, és pontosan mire fogják költeni. Ebből kiderült, hogy az egész világot bejáró mozgalom több mint 100 millió dollárt hozott nekik, és azt is részletezték, hogy ebből mennyit költenek el azonnal és mire (nem tűzőgépre és terepjáróra megy). A 100 millió dolláros felajánlás mindössze 30 nap alatt érkezett az alapítványhoz a világ minden pontjáról.

Itthon bizonyára mindenkinek volt olyan ismerőse, aki alávetette magát ennek az őrületnek. A többség elmondta, kinek fog utalni, persze általában általánosságban, úgy mint "a beteg gyerekeknek" vagy "az állatok javára". Aki ezt elfelejtette, annak okoskodó ismerősei azonnal jelezték kommentben, mi a lényege az egésznek, amire hamarosan jött is a megnyugtató válasz, miszerint az utalás természetesen nem maradt el. Most viszont kiderült, hogy talán mégsem ment annyira olajozottan az egész. 

Megkerestük a legismertebb alapítványokat, amelyek az utóbbi években a legtöbb 1%-os felajánlást kapták, hiszen abban reménykedtünk, hogy közismertségük révén valószínűleg náluk is landol egy rakás jegesvödrös pénz. Minden alapítvány hangsúlyozta, hogy nekik minden támogatás jól jön, ezért bármilyen felajánlással nyertesnek érzik magukat, de azért kicsit reménykedtünk, hogy talán ebben az időszakban kicsit többet is kaptak. 

454123982
Nbc / Europress / Getty

A Bethesda Kórház Alapítványa megkeresésünkre elmondta, hogy augusztus utolsó napjaiban érkeztek hozzájuk ilyen támogatások, az adományozók magánszemélyek voltak és utaltak rá, hogy az Ice Bucket Challenge kapcsán támogatják az alapítványt. Összesen 7 magánszemély tette ezt meg 47.500 forint összértékben, 1000 és 24.000 forint közötti hozzájárulásokkal. Az alapítvány egyébként idén 475 alkalommal kapott támogatást összesen.

A Daganatos.hu sem szolgált nekünk különösebb jóhírrel, ők összesen egy felajánlást kaptak 10.000 forint értékben.

A Bátor Tábor alapítvány viszont megkeresésünkre elmondta, hogy hozzájuk százezres nagyságrendben érkeztek adományok.

A Semmelweiss Egyetemtől megtudtuk, hogy az az alapítvány, akik konkrétan az ALS betegségben szenvedőket kezelik, összesen 22.300 forintot kapott. A Bókay Gyermekklinika Alapítványnak, ami az I. számú Gyermekklinika alapítványa, egy 5000 forint alatti összeg érkezett ebben az időszakban, míg a Tűzoltó utcai Gyermekklinika összesen 152.000 forint adományt kapott. A Semmelweiss Egyetem kommunikációs osztálya is megerősítette azt, amiről a többi alapítvány beszámolt, vagyis hogy a kezdeményezés nagyjából egyhónapos időtartama alatt nem volt észlelhető egyéb időszakokhoz képest kiugró adakozási kedv. 

A Heim Pál Kórház sem tudott sajnos kiugró összegekről beszámolni, oda minössze hat magánszemélytől érkezett utalás, összesen 83.500 forint értékben. 

A beteg gyerekek mellett a támogatni szándékozott másik nagy csoport, az állatok, azon beül is a menhelyek voltak. A Noé Állatotthonnál például úgy tudják, hogy többen is őket nevezték meg támogatottjukként a kihívás teljesítésekor, ennek ellenére mindössze két kis összegű felajánlás érkezett hozzájuk (illetve egy hölgy vitt tápot személyesen), és összességében sem növekedett az adományok mértéke. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra