Kamu az áramspóroló kütyü

Van egy eszköz, ami azt ígéri, hogy használatával évi 90 ezer forintot is spórolhat a villanyszámláján. A leírások szerint 75%-os villamosenergia-fogyasztást érhet el vele, ráadásul pikk-pakk szállítják is. Ha ön is úgy gondolja, hogy mindez túl szép, hogy igaz legyen, akkor igaza van, ugyanis a Villanyszerelők Lapja  alaposan megvizsgálta. Nem meglepő módon arra jutottak, hogy az eszköz valójában semmire sem jó, sőt még áramot is fogyaszt, ráadásul kinyomozhatatlan, ki a gyártója.

A szaklap egy erre szakosodott méréstechnikai céggel alapos vizsgálatoknak vetette alá az Energy Saver Pro nevű készüléket, amelyet – hirdetése szerint – csak a konnektorba kell dugni, és máris megspórolja  a villanyszámla háromnegyedét. Az ígéretek szerint ha a tízezer forintos készüléket beüzemeli, attól majd "javul az áram eloszlása", tisztítja a "káros vételi zavarokat" és a "bomlasztó hatástoktól" is megszabadítja a hálózatot és összességében energiát spórol. Nekünk elsőre valamiért nem a magyar oldal jött be, ezért láthattuk, hogy a megbízható mérnökök, akik ajánlják a terméket, fotójuk alapján valószínűleg egypetéjű ikrek, akiket nálunk Andrásnak, ott éppen Michaelnek, a románoknál pedig Pavenicnak hívnak.

3episode
www.energysaver-pro.com

Nemhogy spórol, de még áramot is fogyaszt

A vizsgálatoknál nem tapasztaltak mérhető energiafogyasztás-csökkenést sem akkor, amikor egy elektromos fűtőtesttel, sem amikor egy nagy teljesítményű porszívóval végezték el a vizsgálatot. Az viszont kiderült, hogy maga a csodakütyü is fogyaszt némi áramot, azaz a konnektorba dugva kis mértékben még növeli is a fogyasztásunkat. A szakemberek ezután szétszerelték a készüléket, amelyben egy jelzések nélküli kondenzátort, LED lámpát és néhány más egyszerű elektronikai alkatrészt találtak.

Rejtély, hogy ki gyártja

Az újság megpróbálta megtalálni a gyártót. Az egyetlen magyar vonatkozású vállalkozás csak a kézbesítést intézi, a forgalmazó cég, a LifeSisters LLC viszont amerikai, amelynek honlapját viszont egy bolgár határvárosban, Ruse-ban élő személy jegyezte be. A termék nem meglepő módon kínai, és több néven, jelentős kialakításbeli eltérések nélkül, hasonló ígértekkel szinte minden európai országban feltűnik.  Az ára is változó, Magyarországon 10 ezer és 38 ezer forint között kínálják, Szlovákiában 38 Euro, de az eBay-en már 4 dollárért kapható, és a szakemberek szerint egyetlen célja a vásárlók megkárosítása.

energy saver pro 3

Spórolni máshogy kell

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel, és valós csökkenés többek között úgy érhető el a legbiztosabban, ha

  • Jó minőségű, energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrásokat használ,
  • Bizonyos helyiségekben (például közlekedők, garázs) mozgásérzékelővel kiegészített világítást használ
  • A legnagyobb háztartási fogyasztókat, a hűtőt- és fagyasztószekrényeket, valamint a régi berendezéseket A, A+ vagy A++ jelzésű hűtőgépre cseréli. Ez akár ezres nagyságrendben csökkentheti a villanyszámlát.
  • A szórakoztató elektronikai eszközöket – beleértve a set top boxokat is – érdemes a használaton kívül időszakokban az áramtalanítani. Kivéve persze, ha éppen fel szeretne venni valamilyen műsort.

Az ügyet egyébként már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja  és közleményben kéri a fogyasztókat, hogy mindig körültekintően döntsenek ilyen eszközök beszerzése előtt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek