Visszahívott vizet vett? Nyugi, nem lesz baja.

Hat különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint kötelezte a gyártókat az eladott termékek visszahívására, miután az elmúlt hónapok ellenőrzései során a nitrition koncentráció, valamint a Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte ezekben meghaladta az engedélyezett határértéket. A Nébih közleménye szerint eddig több tízezer liter vizet vontak ki a forgalomból, az ügyben egy One Euro Store üzlet mellett az Aldi és a Lidl érintett. De mi ez a baktérium, okoz-e gondot a nitrit, mit mond a szakértő és mit szólnak az érintettetek? Megkérdeztük.

Mi is a Pseudomonas aeruginosa és a nitrit? 

Az Index cikke szerint a Pseudomonas aeruginosa nagyon gyakori baktérium, megtalálható a földben, a vízben, a bőrfelületeken és az ember által létrehozott mesterséges környezetekben is. Az állatokban, és emberben is képes betegségeket okozni, megfertőzi a sérült szöveteket vagy a legyengült immunrendszert. Gyulladást, égési sebeket és vérmérgezést okozhat, de ennek köszönhetjük az úgynevezett pezsgőfürdő-kiütéseket is, amikor bárányhimlőhöz hasonló kiütések borítják el a testet. Gyakran okoz gyulladást a fül külsején.

A nitritet főleg fertőtlenítésre használják, és leginkább a hat hónap alatti csecsemőkre veszélyes: légszomjat, methemoglobin-túltermeléstkékcsecsemő-szindrómát (különböző keringési elégtelenségeket) okoz. Napi maximum megengedett beviteli mennyisége 0,06 mg/testsúly kg. A gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitroaminok képződhetnek, amiknek rákkeltő hatást tulajdonítanak. A víz puszta felforralása nem csökkenti a nitrit tartalmat. A nitrit engedélyezett határtéke 0,1 mg az ásványvízben, csapvízben ennek ötszöröse engedélyezett. Ennek a határértéke 20 mg/testsúly kg, tehát egy 50 kilós embernek 100 000 litert kellene meginnia, hogy valamilyen egészségügyi problémája legyen.

A Lidl szigorítja az ellenőrzéseket

A diszkontáruházlánc polcairól a másfél literes szénsavmentes Saguaro Pannon-Aqua (lejárati idő: 2015.05.22. és 2015.05.01.), valamint a szintén másfél literes, szénsavmentes Saguaro Mizse ásványvizeket (lejárati idő: 2016.01.22) vették le, mert a megengedett hatátértéket meghaladta a Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte. Az előbbi vizet a csányi telephelyű Pannon-Aqua Zrt, míg utóbbit a Magyarvíz Kft. gyártja, a Lidl pedig úgy látja, egyértelműen gyártói hiba történhetett. A visszahívásról szóló Nébih-tájékoztatás után közleményt adtak ki, amiben jelezték: a továbbiakban az előírásokon felüli ellenőrzéseket vezetnek be. „A Lidl a Nébih vizsgálata alapján az érintett ásványvizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. A LIDL Magyarország nagy hangsúlyt fektet a kiváló, kifogástalan minőségű termékek forgalmazására, ezért arra kéri vásárlóit, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik" – írják.

A cégnek nem először akad problémája az ásványvízzel, ráadásul ugyanezzel a márkával: 2011 decemberében ebben, valamint a Spar S-Budget szénsavas vizében coliform baktériumot találtak, ami fekáliás fertőzésre utalt. A Saguaro Pannon-Aqua vizet akkor a problémás Aqua-Pet Kft. állította elő, azóta ezt a feladatot az anyacég, a Pannon-Aqua Zrt. vette át. Őket hiába kerestük, sem e-mailre, sem telefonra nem reagáltak eddig.

Kikéri magának a Nébih vizsgálati módszerét

Gulyás József, a Saguaro Mizsét is gyártó Magyarvíz kft. ügyvezetője a Dívány megkeresésére elmondta, hogy nagyon megdöbbentette az eset, különösen, hogy a megkapott ellenmintákat két akkreditált magyar laborban, valamint Olaszország legnagyobb laborjában is bemérették – és állítólag sehol sem találták bennük a baktériumot. Pedig, mint mondja, az nem olyan, hogy vagy van, vagy nincs. Ha van, akkor mindig van. „Hiába bizonyítom, hogy a termék tökéletes, hiába vizsgáltatjuk be máshol, nincs jogorvoslati lehetőségem. Most hozatjuk vissza a vizeket, és majd megsemmítésre kerülnek. Olyan vizek, amit a gyerekemnek is gondolkozás nélkül odaadnék" – így Gulyás, aki erősen kritizálta a Nébih vizsgálati módszerét.

„Megnéztem a videót, amit kiraktak. Ha nálam egy laboros így venne mintát, másnap már nem lenne laboros. Mikrobiológiai vizsgálatot elszívókamra nélkül nem lehet végezni. Ráadásul a férfi kézzel kinyitja a kupakot, hozzáér a palack szájához, ezután vesz mintát. Nem is értem. Ilyen vizsgálatot életemben nem láttam. Egy golyós csapot lesterilizálnak tűzzel. A csapban műanyag betét van." 

Az ügyben összesen négy olyan termék érintett, amit a Magyarvíz Kft. gyárt, ezeket – a Saguaro Mizse kivételével – az Aldi forgalmazza. A másfél literes szénsavas és szénsavmentes Aquitas Zafír ásványvizek valamelyikében több baktériumot, másban túl magas nitrition koncentrációt találtak. Ugyanakkor Gulyás nem nagyon érti, hogyan lehet a szénsavasban is baktérium, szerinte ugyanis ez sem elvben, sem gyakorlatban nem lehetséges, elmondása szerint ugyanis a szénsav elpusztítja ezeket a baktériumokat. Állítása szerint, még ha tele is lenne a víz baktériummal, az 6-8 nap alatt elpusztulna – így, mire a fogyasztóhoz érne, már nem lenne benne baktérium.

Az Aldi már a visszahívás előtt intézkedett

Az áruházlánc szerdán adott ki közleményt, ebben azt írják: folyamatosan ellenőrzik az üzletekben kapható élelmiszereket, termékeket és a beszállítókat. „Az ellenőrzés egyrészt az ALDI-n belül zajlik, másrészt az áruházlánc igénybe vesz négy külső, független laboratóriumot is" – áll a közleményben, ahogyan az is, hogy a törvényi előíráson felül még számos vizsgálatot végeznek. „A fenti intézkedések eredményeképp a Nébih által vizsgált ásványvizeket az áruházlánc már a visszahívást megelőzően, biztonsági okokból kivonta a boltokból, illetve egy részük ki sem került az üzletek polcaira. Emellett a termék beszállítójának minden beszállítás előtt jegyzőkönyvvel kell igazolnia, hogy az érintett ásványvizek összetevői a normál határértékeken belül vannak" – írják, és megjegyzik, a forgalomból kivont Aquitas Zafír termékek elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot, de természetesen visszavihetik a vásárlók azokat az érintett termékeket, amiket korábban megvettek. „Az ALDI a vételárat természetesen még a vásárlást igazoló blokk hiánya esetén is, a lejárati dátumtól függetlenül visszatéríti."

A palackozásnál lehetett probléma

A Reg-Info Kft akkreditált laborként vizsgál vizeket. Dr. Langer Antal laboratóriumvezető úgy véli, a probléma a palackozásra vezethető vissza, szerinte a fertőtlenítés nem volt megfelelő – ugyanakkor megerősítette, hogy egészségügyi kockázat nem áll fenn. Langer egyúttal cáfolta, hogy a szénsavas ásványvízben nem élne meg a pseudomonas baktérium. „ A víz egy élő dolog, a csővezeték falán lerakodások vannak, ott biológiai élet van, azt viszont el kell távolítani rendszeresen. Ha ez nem szakszerű vagy nem rendszeres, akkor valahol belekerül a rendszerbe, és ott jól érzi magát. Ez technológiai fegyelmezetlenségre utal" – nyilatkozta a Díványnak a nitrit jelenlétéről.

Ezeket a termékeket hívták vissza

  • One Euro Store Kft.: Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l
    (Gyártó: Aqua-Pet Kft., Minőségmegőrzési idő: 2015. 04. 04.)
  • Aldi: Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított ásványvíz 1,5 l
    (Gyártó: Magyarvíz Kft., Minőségmegőrzési idő: 2015.02.28., 2015.05.28.)
  • Aldi: Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (Gyártó: Magyarvíz Kft., Minőségmegőrzési idő: 2015.12.02, 2015.12.21., 2015.12.25., 2016.01.08., 2016.01.16.)
  • Aldi: Aquitas Zafír szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 1,5 l
    (Gyártó: Magyarvíz Kft., Minőségmegőrzési idő: 2015.07.15.)
  • Lidl: Saguaro Mizse szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l (Gyártó: Magyarvíz Kft., Minőségmegőrzési idő: 2016.01.22.)
  • Lidl: Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l
    (Gyártó: Pannon-Aqua Zrt., Minőségmegőrzési idő: 2015.05.01., 2015.05.22.)
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek