Plazagyűlölőknek házhoz jönnek a ruhák

Előre rosszul van, ha plázát lát, de most már tényleg nagyon kéne egy új cipő? Nem tudja, hogyan öltözzön a jövő heti céges partira? Esetleg a plázáktól sincs rosszul, tudja is, mit mihez vegyen fel, de legközelebb csak egy hónap múlva lesz egy szabad félórája vásárolni? Önnek egy personal shopperre, magyarul személyi vásárlóra van szüksége!

Egy ideje már hazánkban is létezik olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás, ahol personal shoppernek nevezett divattanácsadók segítenek vásárolni azoknak, akik bizonytalanok, mi állna jól nekik. A MOM Park például saját szakembereket biztosít vásárlóiknak, és nem is csinálják rosszul. A stylist szakmán belül azonban létezik olyan szolgáltatás is, ahol a szakember házhoz megy, egész napos bevásárlókörutat szervez, vagy akár fotózással egybekötött teljes átalakítást is összehoz a klienseknek. Ez - az itthon még alig ismert szakma - a personal shopper.

shutterstock 137255969

De mitől más ez, mint egy stylist?

A hagyományos értelemben vett stylist divatanyagokat állít össze magazinoknak, címlapok készítésében működik közre, vagy tévés műsorok és videoklipek szereplőit öltözteti. Általában modellekkel és hírességekkel dolgozik, főként az aktuális trendekre fókuszál és a megrendelő médium igényeihez alkalmazkodik. Ezzel szemben a personal shopping nem a trendi rucikról szól. A lényeg az, hogy az ügyfél alakjához, szem-, bőr- és hajszínéhez a személyi vásárló megtalálja a legmegfelelőbb összeállításokat, amik természetesen stílusosak is.

Bár a hazai divatiskolák ezt a szakmát nem oktatják, aki úgy érzi, kellő tehetsége és tapasztalata van hozzá (és persze stylist végzettsége), az megpróbálkozhat a személyi vásárlói szakmával is. “Az elsők között voltam, akik belevágtak ebbe a kreatív, sokszínű és izgalmas munkába. Nincs túltengés a piacon, mégis rengeteg a megbízásom, soha nem unatkozom” – meséli Császári Zita Zipy personal shopper, aki magánembereket is nap mint nap öltöztet. A szolgáltatást leggyakrabban kisgyermekes anyukák, vezető beosztású hölgyek és urak, de az idősebb korosztály is igénybe veszi. 

Mik a lehetőségek?

Ha a kliens nem szeretne kimozdulni otthonról, vagy időhiány okán nem teheti meg, mert épp nyakig úszik a teendőkben, akkor igénybe veheti az otthoni vásárlás opciót: “Az előre egyeztetett időpontban több tucat, különféle üzletből beszerzett ruhadarabbal felpakolva kopogtatok az ajtaján, hogy elkezdődjön a ruhapróba és stílustanácsadás” – árulja el Császári.

A gardróbfrissítés is kényelmes, ráadásul költséghatékony szolgáltatás: a szakértő átnézi az ügyfél ruhatárát és eldönti, hogy a meglévő ruhadarabok közül mi az, amit feltétlenül hordjon, szetteket állít össze neki, és lebeszéli az előnytelen darabok értelmetlen őrizgetéséről. Ha viszont az üzleteket járva szeretné felfrissíteni ruhatárát, és erre egy egész délutánt is rá tud szánni, akkor jöhet az egynapos bevásárlókörút. “A megbeszélt helyen és időpontban találkozunk, átbeszéljük, hogy pontosan mire lesz szükség, majd az üzletek kínálatának mustrálása során megmutatom az ügyfelemnek, hogy mit mivel érdemes hordani, milyen színeket válasszon, milyen kiegészítőkkel dobja fel az öltözéket és néhány trükköt is bemutatok, hogy igazán hatásos és stílusos legyen a végeredmény” - mondja Zita.

Ha ön már jól kiismerte a saját stílusát, és köszöni, elégedett is vele, akkor is veheti hasznát néha segítségnek. Nem biztos például, hogy azonnal tudja, hová forduljon, ha úgy hozza az élete, hogy hirtelen bálon, vagy egyéb fontos eseményen kell lehengerlően kinéznie. A personal shopper ilyen esetekben is igénybe vehető, de sminkest és fodrászt bevonva akár egy fotózással egybekötött teljes átalakulással is meglepheti magát.

shutterstock 113480041

Önbizalomtuning

“Az kevés, hogy a legújabb divat szerint megvásárolunk valamit; a ruhát tudni kell viselni is. Mindenkinek megvan a saját egyénisége, amit megváltoztatni nem lehet és nem is szabad, de leheletnyi újítással csodás dolgokat hozhatunk ki bárkiből kortól, nemtől és testalkattól függetlenül – állítja Császári Zita. “A munkám során mindig odafigyelek a személyiségre, az illető igényeire és preferenciáira, de szeretek új szemléleteket mutatni, színesíteni a stílusukon és finomítani az ízlésükön.”

A personal shopping nem csupán ruhavásárlásról és divattippekről szól. “Valamilyen szinten ez egyben önbizalomterápia is. A 3-4 órás vásárlás alatt rengeteg időnk jut beszélgetni, feloldódni, így van alkalmam őszintén felhívni az ügyfeleim figyelmét arra, hogy milyen stílus, fazon és színek állnak nekik jól, illetve arra, hogy mit hangsúlyozzanak az alakjukon.”

Na jó, ez azért luxus

A személyi vásárlási szolgálatás díja a 25-45 ezres ársávba lőhető be, amit nyilván másra is el lehetne költeni, de veheti hosszú távú és értékes befektetésnek is a külsejébe, a pozitív kisugárzásába és a magabiztosságába. A fentieken túl azért is lehet érdemes néha szakértővel vásárolnia, mert a célzott és időhatékony vásárlás során ideje se lesz kísértésbe esni olyan ruhadarabokkal, amiket a felfedezés hevében meggondolatlanul hazavinne, majd évekig elő sem túrna a gardrób mélyéről, mert valamiért mégsem állnak jól... Ismerős? Ha elkezdi összeszámolni, hány olyan cucc lapul a szekrényében, amit soha nem hordott (és ebben nem lesznek benne azok, amiknek már a létezését is elfelejtette), simán kijöhet belőle a személyi vásárló díja, sőt akár még az összeválogatott kollekcióé is. A határ pedig egyáltalán nem a csillagos ég, hiszen az új darabokra szánt összegről a megrendelő dönt. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek